Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Γεραπετρίτης για γενοκτονία Ποντίων: Χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της μαύρης σελίδας της ιστορίας μας

Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης

Θέση για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Πόντων πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Πόντου. Νομίζω είναι αυτονόητη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει ήδη εκφραστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Για εμάς η μνήμη και η τιμή στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που υπέστησαν βίαιους εκτοπισμούς ή που υπέστησαν πραγματική εξόντωση, συνιστά χρέος, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτής της πολύ μαύρης σελίδας της ιστορίας μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλαμ σχολιάζοντας την κρίση στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει εκφραστεί. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει. Η Ελλάδα παρακολουθεί με αυστηρότητα την τήρηση των συμφωνηθέντων. Ακόμη δεν έχει ορκιστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, άρα θα αναμένουμε τις εξελίξεις στο κεφάλαιο αυτό. Δεν υπάρχει προς ώρας η πρόθεση να υπάρξει καμία ενεργοποίηση διαδικασίας επί παραβάσει. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζητήματα αυτά θα αξιολογηθούν και από την ελληνική διπλωματία, όπως επίσης βεβαίως, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Τυχαία συνάντηση με Λουτσέσκου στη Θεσσαλονίκη – Τον συνεχάρη για το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ

Ένωση Ρυμουλκών και ΝΕΕ ζητούν διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω εργασιών, από το βράδυ 20/05 έως το πρωί 21/05