Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Γεραπετρίτης – Φιντάν: Τι θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες

Γεραπετρίτης και Φιντάν ανταλλάσσουν χειραψία

Γιώργος Γεραπετρίτης - Χακάν Φιντναν

Παρότι άτυπο, το σημερινό τετ α τετ Γεραπετρίτη -Φιντάν στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης του υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,στις Βρυξέλλες,  θεωρείται κομβικής σημασίας, ενόψει της επικείμενης  συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο.

Η Αθήνα, έχει θέσει στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής της πολιτικής την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό με κατεύθυνση τη λύση στο πλαίσιο της διζωνικής Ομοσπονδίας και το θέμα έχει σχεδόν πραναγγελθεί ότι θα τεθεί επί τάπητος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον ερχόμενο μήνα στο πλαίσιο της οποία έχει οριστεί και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Και έρχεται  σε μια στιγμή που η Τουρκία σκληραίνει διαρκώς τη στάση της για το θέμα, με τη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν να γίνεται ολοένα και εμπρηστικότερη.

Διαφαίνεται ότι η ελληνική διπλωματία θα προβάλλει τις δυνατότητες της Ελλάδας για προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ένωση. Δε θεωρείται καθόλου τυχαίο πως διπλωματικές πηγές τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος ότι μετά από πέντε χρόνια Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει  στο γεύμα της ‘Ατυπης Συνάντησης του Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ίδιες διπλωματικές πηγές  διευκρινίζουν ότι έτσι « δίνεται η ευκαιρία να θέσουμε, ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα που μας αφορούν».

Η Τουρκία σε αυτό το στάδιο  επιθυμεί διακαώς να προχωρήσουν τα ζητήματα που αφορούν στην  Τελωνειακή Ενωση και να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν θέματα βίζας προς τους Τούρκους.

Προφανώς στο τραπέζι της  Άτυπης Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David McAllister, θα τεθούν και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στα θέματα της υφαλοκρυπίδας .

Θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι, μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, και η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Θα συζητηθεί, επίσης, η κρίση στη Μέση Ανατολή, παρουσία της Συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, Sigrid Kaag με την οποία ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο Μητσοτάκη για να αλλάξει το κλίμα: Η ΔΕΘ, οι εξορμήσεις και η πίεση στους υπουργούς

ΟΗΕ: Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη απευθύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δήλωσαν εισοδήματα…πείνας