Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Γεωργιάδης: Ρεζίλι ο Κασσελάκης – Τον Αύγουστο οι πρώτες αποζημιώσεις

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην κυβέρνηση για την επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Αττική.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Κασσελάκη για τα εναέρια μέσα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά εκτός άλλων: «Δεν είναι γνώση αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης. Έγινε ρεζίλι, με συγχωρείτε. Και ήταν και πολύ προσβλητικός», δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όχι, η Αθήνα δεν έχει γίνει Καμπούλ – Έχω πάει στην Καμπούλ και ξέρω». Αυτό έδωσε ως απάντηση ο Υπουργός Υγείας , στον Στέφανο Κασσελάκη.

«Είδα όλη την επιχείρηση την κρίσιμη με την φωτιά που πέρασε μέσα στην Πεντέλη, στα Μελίσσια και στα Βριλήσσια και έφτασε σχεδόν μέχρι το Χαλάνδρι. Μία επιχείρηση που πραγματικά σας μιλάω, πρέπει να είδαμε σε δύο ώρες 50 ρίψεις νερού από ελικόπτερα και δεν ξέρω και πόσα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν μπορώ να μετρήσω.

Πραγματικά είναι πάνω από 100. Και αστυνομία παντού. Όποιος πραγματικά λέει ότι το κράτος δεν ήταν παρών σε αυτή την επιχείρηση, με συγχωρείτε, πρέπει να ζει σε παράλληλο σύμπαν. Ήταν πραγματικά όλο το κράτος εκεί και πιστεύω ότι αποφεύχθηκε διότι η φωτιά ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη, Μια πραγματικά τεράστια καταστροφή», είπε.

Όπως σημείωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ «Αυτή η φωτιά θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε εκατόμβη νεκρών, διότι έφτασε πάρα πολύ γρήγορα μέσα σε κατοικημένη περιοχή, μέχρι την Αναπαύσεως θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν οχήματα, άνθρωποι. Απεδείχθη λοιπόν, ότι το 112 και η τεχνική της εκκένωσης λειτουργεί και σώζει ζωές.

Και απεδείχθη επίσης ότι το κράτος ήταν εκεί. Τώρα θα μου πείτε δηλαδή έγιναν όλα καλά; Προφανώς όχι. Από κάθε τέτοια πυρκαγιά μαθαίνουμε πράγματα, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι το κράτος δεν ήταν εκεί».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Το πεύκο από μόνο του είναι ένα δέντρο που καίγεται πάρα πολύ εύκολα και όταν έχει προηγηθεί ξηρασία ακόμα ευκολότερα και όταν έχει 8 μποφόρ ακόμα ευκολότερα. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Δηλαδή όποιος δεν τα λέει.

Το Μέγα Αλέξανδρου Βαβυλώνα να φέρεις, τα πευκοδάση, σε αυτές τις συνθήκες καίγονται. Και δεν καίγονται μόνο στην Ελλάδα. Καίγονται στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Νότια Γαλλία, στην Τουρκία, παντού».

Ανέφερε ακόμη ότι «Οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέσα στον Αύγουστο στους πυρόπληκτους». 

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει συγνώμη για αυτούς που επλήγησαν, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε

«Πάντα υπάρχει συγγνώμη. Το κράτος πάντα οφείλει να λέει συγγνώμη. Μακάρι να μπορούσαμε να τα λύνουμε όλα. Λέω λοιπόν, ότι κάθε τέτοιο φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθείς, να το μελετάς και να μαθαίνεις από αυτό. Και σας δίνω ένα παράδειγμα:

Αν δείτε τα βίντεο, τα ξέρω γιατί χθες μας τα έδειχνε η πυροσβεστική στην οθόνη, τα σπίτια που οι κάτοικοι είχαν καθαρίσει τις αυλές δεν πάθανε τίποτα, μα τίποτα.

Η φωτιά τα πέρασε σαν να μην ήταν μπροστά της. Τα σπίτια ή οι περιοχές που δεν είχαν καθαρίσει πάθανε ζημιές. Να ένα δίδαγμα που πρέπει να παίρνουμε. Πρέπει και εμείς να είμαστε πιο αυστηροί και εμείς ως κράτος και στην εφαρμογή των νόμων».

Διαβάστε επίσης: 

Κασσελάκης για πυρκαγιές: Παντελώς αναποτελεσματικός συντονισμός

Κικίλιας: Έδειξα στον Κασσελάκη ότι πετούσαν 20 εναέρια την ώρα που τον ξεναγούσα

ΠΑΣΟΚ: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές ζητά ο Ανδρουλάκης