«Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, καλύτερη. Να κάνουμε τη ζωή τους αξιοπρεπέστερη. Να κάνουμε τη διαβίωση τους ευκολότερη», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του σχεδίου νόμου με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2019/882, που καθιερώνει απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών για τα ‘Ατομα με Αναπηρία.

Προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου είναι τα υλικά συστήματα πληροφορικής γενικής χρήσης από τους καταναλωτές, τα τερματικά πληρωμών, οι αυτόματες ταμειακές μηχανές, τα μηχανήματα έκδοσης, ή ελέγχου εισιτηρίων, τα διαδραστικά τερματικά αυτοεξυπηρέτησης που παρέχουν πληροφορίες, ο τερματικός εξοπλισμός καταναλωτών με διαδραστικές υπολογιστικές δυνατότητες, που χρησιμοποιείται για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ή οπτικοακουστικών μέσων, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων και άλλα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, τα προϊόντα αυτά πρέπει να φέρουν σήμανση, να σχεδιάζονται και να παράγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγιστοποιείται η χρήση τους από άτομα με αναπηρίες.

1

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις για την πρόσβαση σε υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών, όπως ιστοσελίδες, υπηρεσίες για φορητές συσκευές, ηλεκτρονικά εισιτήρια και διαδραστικά αυτοεξυπηρέτησης, τραπεζικές υπηρεσίες για καταναλωτές, ηλεκτρονικά βιβλία και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι υπηρεσίες αυτές προβλέπεται να παρέχουν πληροφορίες για την εκάστοτε υπηρεσία, τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας της, καθώς και για τις δομές της, να διευκολύνουν την πρόσβαση σε διαδικτυακούς τόπους και κινητές συσκευές, να βοηθούν συστήματα, όπως τα γραφεία βοήθειας, τα τηλεφωνικά κέντρα και τις υπηρεσίες κατάρτισης, να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα, να εφαρμόζουν πρακτικές, πολιτικές και διαδικασίες για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες.

Σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Βασιλειάδης είπε ότι σχέδιο νόμου εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία, την πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες, διευκολύνοντας την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση. «Η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις δημόσιες υπηρεσίες, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω του διαδικτύου, δεν αποτελεί ακόμη αυτονόητο κεκτημένο στη χώρα μας αφού μόνο απρόσκοπτη δεν είναι», είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η προσβασιμότητα αποτελεί πολιτική, κοινωνική και ηθική προτεραιότητα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Απόστολος Πάνας και υπογράμμισε ότι «ένα περιβάλλον, όπου τα προϊόντα και υπηρεσίες είναι περισσότερο προσβάσιμα, καθιστά δυνατή μια κοινωνία με λιγότερους αποκλεισμούς και διευκολύνει την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες».

«Η Οδηγία δεν αποσκοπεί στην πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά αντίθετα στην πρόσβαση ομίλων, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους ηλικιωμένους, ως πελάτες», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

«Παρότι δεν έχουμε επιλύσει, ως κράτος, τα βασικά αυτά ζητήματα για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις δημόσιες υπηρεσίες, έχουμε νομοσχέδιο για την προσβασιμότητα των συγκεκριμένων συμπολιτών μας σε προϊόντα και υπηρεσίες. Με απλά λόγια, ενώ δεν έχουμε μάθει ακόμη να βαδίζουμε, προωθείται ένα νομοσχέδιο για να τρέξουμε», σχολίασε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν κατά πόσο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων αυτών, η πολιτεία. Στο κλίμα αυτό αναφέρθηκε στις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κυρίως λεωφορεία και τρόλεϊ, και τους κοινόχρηστους χώρους.

«Το νομοσχέδιο στοχεύει στην ανεξάρτητη διαβίωση, στις αυτόνομες επιλογές ατόμων με αναπηρίες, καθώς και στην ενίσχυση προσπάθειας πλήρους και ισότιμης συμπερίληψης των ατόμων αυτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή, έκφραση της οποίας είναι και η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, αναφορικά με τις δυνατότητες πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «με το σχέδιο νόμου εφαρμόζονται ειδικές απαιτήσεις προσβασιμότητας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που καλύπτονται από αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω απαιτήσεις δεν προκαλούν μεταβολή του βασικού χαρακτήρα τους ή ότι δεν επιβάλλουν δυσανάλογη επιβάρυνση στους φορείς».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «τα προϊόντα πρέπει να φέρουν σήμανση CE, να σχεδιάζονται και να παράγονται με τέτοιον τρόπο, ούτως ώστε να μεγιστοποιείται η χρήση τους από άτομα με αναπηρίες, να είναι σύμφωνα με τους κανόνες εφαρμογής, όσον αφορά τις οδηγίες και πληροφορίες, την διεπαφή χρήστη (user interface) και τον λειτουργικό σχεδιασμό, τις υπηρεσίες υποστήριξης στη συσκευασία».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το να παρέχουμε προσβάσιμα αγαθά και προσβάσιμες υπηρεσίες δεν είναι πολυτέλεια αλλά είναι ηθική μας υποχρέωση έναντι αυτών των ανθρώπων», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τι προβλέπει η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Γεωργιάδης: Θα συνεχίσω το «σόου» – Κάθε Τετάρτη θα είμαι σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας με τις φθηνότερες τιμές