ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Είναι λάθος να μεταδίδεται ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση τιμών», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum, μιλώντας στην ενότητα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας».
«Σήμερα η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα πληθωρισμού, μέχρι στιγμής δεν βρήκαμε μεγάλα προβλήματα με την αύξηση των τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Σημείωσε δε, ότι «δικαιολογία για γενικευμένη αύξηση τιμών δεν υπάρχει σήμερα» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να βάλει πλαφόν στις τιμές καλώντας τους κοινωνούς των νέων επικαιρότητας να πάψουν να μιλούν για ανατιμήσεις προϊόντων καθώς, όπως τόνισε, «είναι σαν να λέμε αυξήστε τις τιμές, είναι σαν να κλέβουμε εαυτό μας».
Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να βιώσουν ένα κύμα ανατιμήσεων στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, λόγω αύξησης του μεταφορικού και του ενεργειακού κόστους, αλλά και πρώτων υλών, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι «είναι ενεργοποιημένα όλα τα θεσμικά εργαλεία για να παρακολουθείται η αγορά, ενώ είναι σε ισχύ η αγορανομική διάταξη και η επιτροπή ανταγωνισμού άρχισε έρευνα, προκειμένου να διερευνήσει, εάν υπάρχει καρτέλ και χειραγώγηση της αγοράς».
Μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι οι τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας θα περιλαμβάνονται στο εργαλείο e-καταναλωτή, ώστε, όπως εξήγησε, οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν τιμές και να υπάρχει έτσι ανταγωνισμός.
Συχγωνεύσεις επιχειρήσεων
«Θα ακολουθήσει νόμος για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και θα δοθούν γενναία κίνητρα για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης και απευθυνόμενος στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες είπε “πηγαίνετε να τα πάρετε, αν θέλετε να επιβιώσετε στο ανταγωνιστικό περιβάλλον”.
«Αν καταφέρουμε να μειώσουμε το ποσοστό των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το 93% στο 70% μέσω συγχωνεύσεών τους, θα δούμε εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε και χαρακτήρισε χαώδη τη διαφορά «σε ό,τι αφορά το θέμα του τι νοείται Μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα και τι στην ΕΕ, με το δομικό πρόβλημα που καταγράφεται στο συγκεκριμένο πεδίο να είναι τεράστιο».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία, που έρχεται μία φορά στον αιώνα, προκειμένου να πετύχει την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της μοντέλου και αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης, επανέλαβε ότι έχουν συμπεριληφθεί γιγαντιαία προγράμματα κινητροδότησης για τη συνένωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και προγράμματα για την ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων των εργαζομένων.
«Ο στόχος είναι, στην επόμενη εξαετία το παραγωγικό μοντέλο της χώρας να έχει αλλάξει εντελώς, με τον τουρισμό να αποτελεί μεν σημαντικό κομμάτι, αλλά να επιδιωχθεί και μια διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, και να αποκτήσουμε σοβαρή μεταποιητική δραστηριότητα, νέες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή που θα την πολλαπλασιάσουν και τελικά μια οικονομία στηριγμένη σε υγιή θεμέλια», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Παραγωγικό μοντέλο που … απέτυχε
Τη θέση ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κινείται προς ένα παραγωγικό μοντέλο που ήδη εφαρμόστηκε και απέτυχε, διατύπωσε, στην τοποθέτησή του, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία λόγω των υψηλών ευρωπαϊκών πόρων, διερωτήθηκε όμως πώς θα αξιοποιηθεί και για ποιους. Πάντως, όπως είπε, τα πρώτα δείγματα γραφής επιτείνουν τις ανησυχίες και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για την επόμενη ημέρα.
Οι έξι άξονες του ΣΕΒ
Πιο σημαντική από τη συναίνεση είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με κοινά δεδομένα, ώστε να συζητιούνται ακόμα και οι διαφορετικές απόψεις, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, υπογραμμίζοντας του έξι άξονες στους οποίους έχει επικεντρωθεί ο ΣΕΒ, που είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ανάπτυξη, η καινοτομία, οι δεξιότητες, η βιομηχανική παραγωγή-μεταποίηση και η προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.
Για την ανάγκη συνεννόησης μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι η μετάβαση στην επόμενη φάση, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και στο κομμάτι της υποστήριξης του παραγωγικού τομέα της οικονομίας, που είναι η βιομηχανία και η μεταποίηση. Γνωστοποίησε ότι από το 2022 η μπύρα “Νύμφη Θεσσαλονίκης” θα είναι η πρώτη που θα έχει πιστοποίηση για ορθές πρακτικές παραγωγής.
Ανάγκη οικονομικής δημοκρατίας
Για ανάγκη οικονομικής δημοκρατίας, μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς κι επισήμανε τους κινδύνους που παραμονεύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίος και, όπως είπε, θα πρέπει να μεγεθυνθούν. Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με εξαγορές και συγχωνεύσεις και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για συνεργατικά σχήματα και clusters.
Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εμπόριο περιέγραψε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης και υπογράμμισε την ανησυχία του για τη μη συμπερίληψη, όπως είπε, του εμπορίου στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.