ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
Αφορμή ήταν η συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Διαχείριση έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε».
«Φυσικά και μπορείς να μειώσεις τους φόρους, αλλά όταν έχεις υψηλό πληθωρισμό, όταν έχεις το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, τι θα πας να πεις στις αγορές, ότι από μόνος σου έριξες τον Προϋπολογισμό έξω; Δεν πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τι θα συμβεί αν αρχίσει να ανεβαίνει το επιτόκιο δανεισμού και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό και στα δάνεια των πολιτών;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Παράλληλα απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού, κυρίως στην ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας κινείται στο μέσο όρο της ΕΕ: «Είναι μια χαρά ο πληθωρισμός σε όλο τον πλανήτη; Τον μήνα Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ είχε από την ίδρυσή της τον υψηλότερο πληθωρισμό και οι ΗΠΑ είχαν 7,40%, τον μεγαλύτερο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πως το οραματίζεστε εσείς; Να ανεβαίνει σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα να μην έχει καθόλου; Μόνο αν είχαμε θαυματοποιούς να μας κυβερνούν δεν θα είχαμε πληθωρισμό.
Η Ελλάδα είχε λίγο μικρότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Είμαστε τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:
«Είναι απολύτως προφανές ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κατά βάση στο κόστος ανόδου της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς και η ενέργεια επηρεάζει την παγκόσμια κρίση, και κατά βάση εκεί οφείλεται ο πληθωρισμός. Είναι μεγάλη ατυχία για την οικονομία ότι η εισβολή της Ρωσίας έρχεται κολλητά με τις συνέπειες της πανδημίας. Είναι λογικό να έχουμε σήμερα αύξηση πληθωρισμού όταν η τιμή της μιας θερμικής μεγαβατόρας του φυσικού αερίου, ενώ πέρσι ήταν 28 ευρώ, σήμερα έφθασε στα 230 ευρώ, και όταν η τιμή του πετρελαίου από 68 δολάρια το βαρέλι σήμερα είναι στα 130. Εσείς νομίζετε ότι θα γίνεται αυτό και δεν θα αυξάνεται ο πληθωρισμός; Θα πείτε να μειώσουμε τους φόρους. Προφανώς μπορεί να θεραπεύσεις ένα κομμάτι, όμως αυτό θα είναι χωρίς οικονομικό κόστος για τον πολίτη;
Αν τον κατεβάζαμε τον φόρο θα ήταν μόνο καλό; Δεν θα είχε επιπτώσεις για τους πολίτες; Αν έχετε μαγικές λύσεις πείτε της και σε εμάς. Όταν έχεις υψηλό πληθωρισμό και άνοδο των επιτοκίων και είσαι χώρα δανείων, οι διεθνείς αγορές δεν θα υποθέσουν ότι ο Προϋπολογισμός που καταθέτεις μπορεί να πέσει έξω; Θα πας στις αγορές και θα πεις ότι εσείς έχετε καλό νταούλι; Ποια είναι η λύση που προτείνετε; Να γλιτώσεις λεφτά στο πρατήριο καυσίμων και να πληρώσεις τριπλάσια λεφτά στα δάνεια;».
«Ο λαϊκισμός κατέστρεψε την Ελλάδα στο παρελθόν, ελπίζω ότι δεν θα τον καταστρέψει και στο μέλλον. Η πρόταση σας για μείωση του φόρου χωρίς ταυτόχρονα συγκεκριμένη πρόταση για το πώς δημοσιονομικά θα εξομοιωθεί, είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους. Θέλετε να πάμε μόνοι στην γκιλοτίνα; Ναι, πρέπει να βρούμε λύση. Ο πόλεμος φέρνει πολλά δεινά και δυστυχώς εμείς στη θητεία μας έχουμε και πόλεμο. Ας προσπαθήσουμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και αξιόπιστα και πολιτισμένα να το αντιμετωπίσουμε. Πέστε μας μια πρόταση άξια λόγου που δεν είναι απλώς, κόψτε φόρους αλλά κόψτε αυτούς τους φόρους και εξοικονομήστε τα από αυτούς τους συγκεκριμένους κωδικούς», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναγνώρισε ότι είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση, ωστόσο, όπως είπε, το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προστατέψει τους πολίτες από φαινόμενα αισχροκέρδειας και προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους στην αγορά.
«Δεν υποκρίνομαι ότι είναι εύκολη η κατάσταση. Είναι δύσκολη. Σήμερα υπέβαλα το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 140.000 ευρώ, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, γιατί είχε ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είχαμε θεσπίσει για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσω και άλλους ελέγχους. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν παντού, σε όλα τα πρατήρια, τα διϋλιστήρια και δεν θα διστάσουμε να βάλουμε μεγάλα πρόστιμα σε όσους νομίζουν ότι τώρα είναι η ώρα να βγάλουν μεγάλα κέρδη. Η κοινωνία σε αυτή την λαίλαπα πρέπει να σταθεί όρθια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Έμφαση έδωσε ο υπουργός και «στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η εργασία».
«Ανακοινώσαμε σήμερα επιδότηση 8%, όλων των κλάδων που είχανε λόγω πανδημίας μείωση τζίρου 50% και άνω, το διάστημα 2012-2020. Όσοι δηλώσουν απώλειες άνω του 50% του τζίρου τους, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα μετά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Είναι άλλη μια απόδειξη, ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί καθόλου για όσους έπαθαν ζημιές», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:
«Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Από την 19η θέση που ήταν η Ελλάδα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, την φθάσαμε στη πρώτη θέση. Υπάρχουν μετρήσιμα και συγκρίσιμα αποτελέσματα.
Η Ελλάδα κατάφερε να ξεκινήσει πρώτη τα προγράμματα στην έναρξη της επομένης περιόδου. Και είμαστε η πρώτη χώρα που ψηφίζει νέο νόμο και θα βγάλει τα καινούργια προγράμματα στον αέρα με επιτυχία. Πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα μας είναι πρώτη στην απορρόφηση των προηγούμενων κονδυλίων ΕΣΠΑ και πρώτη στην προετοιμασία των νέων προγραμμάτων και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τα χρήματα του ΕΣΠΑ φτιάχνουμε δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις τα νοικοκυριά και τους ανέργους. Αυτά δεν αφορούν το λαό;».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το 90% είναι συνέχεια του προηγούμενου νόμου, ενώ υπεραμύνθηκε της διάταξης για την επιλογή των προϊσταμένων, απορρίπτοντας αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο ασφυκτικός έλεγχος των πόρων με δικούς της διορισμένους.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η ισχύς του προηγούμενου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2021, και επειδή πρέπει να ξεκινήσει η νέα διαδικασία, θα διοριστούν προσωρινοί, με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2023, ώστε μέχρι την κάλυψη των θέσεων με διαγωνισμό, να μην μείνει η επιτροπή χωρίς προϊσταμένους, καθώς δεν θα μπορούν να τρέξουν τα προγράμματα κανονικά.
«Είναι ένα νομοσχέδιο τεχνικό, για να γίνει ευέλικτος ο νόμος για τα ΕΣΠΑ και να συνεχιστεί η καλή πορεία τους», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο είναι ένα νέο εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας των νέων επιχειρήσεων».
«Κάνουμε το επόμενο και απαραίτητο βήμα για να εξελιχθούν οι νέες εταιρίες με ευελιξία, να βελτιώσουμε τις πρακτικές που έλειπαν από τη χώρα, καθώς δεν υπήρχε φορέας για την καινοτομία. ‘Αρα γεφυρώνουμε το χάσμα που υπήρχε, και η κάθε νεοφυής εταιρία θα έχει πλέον εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα σε ταλαντούχους νέους για να μην χρειάζονται να φεύγουν για το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Δήμας.
Οι θέσεις των κομμάτων
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, έκανε λόγο «για έλλειψη συντονισμού, γραφειοκρατία και outsourcing, ανορθολογική δομή και πελατειακές σχέσεις στον νέο νόμο της κυβέρνησης».
«Ο συγκεκριμένος νόμος είναι κατώτερος των περιστάσεων και το μόνο που κομίζει είναι ρουσφέτια, ανορθολογισμούς και επιτήδειες συσκοτίσεις. Η κυβέρνηση δεν μας καλεί να μιλήσουμε για το ΕΣΠΑ, για την πολιτική διάθεσης των κοινοτικών κονδυλίων και τον όποιο σχεδιασμό της, αλλά για τις διοικητικές υπηρεσίες που το διαχειρίζονται», ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης και συμπλήρωσε: «Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιστρέφει σε μορφές και μοντέλα εσωτερικής διοίκησης των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ, που έχουν δοκιμαστεί κατά το παρελθόν και απαιτούν περισσότερη γραφειοκρατία από την σημερινή. Όπως συνηθίζει, η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει ως την μια και μοναδική λύση για την γραφειοκρατία, που η ίδια σήμερα συνειδητά επιλέγει να εντείνει, το outsourcing! Έτσι όπως έγινε με τον αναπτυξιακό νόμο, όπως έχει κάνει στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έκανε και με τους ελεγκτές Περιβάλλοντος, έτσι κι εδώ ο νομοθέτης προβλέπει την δυνατότητα εμπλοκής ορκωτών ελεγκτών για τους ελέγχους έργων κρατικών ενισχύσεων. Είναι προφανές όμως ότι όταν αυτό γίνεται κατ’ επιλογή των ελεγχόμενων, δημιουργεί συγκρούσεις συμφερόντων και ζητήματα διαφάνειας».
Ακόμα, ο κ. Μαμουλάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί ένα τεράστιο παράθυρο παράκαμψης κάθε αξιοκρατικής διαδικασίας, μαζικών και αθρόων προσλήψεων, με την πρόβλεψη για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού σε σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, τόνισε ότι «υπάρχει πράγματι ανάγκη για μεγάλες αλλαγές» και πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα του «βλέπει την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ως βασικό εργαλείο για την κοινωνική συνοχή και την δίκαιη ανάπτυξη».
Παράλληλα υποστήριξε ότι «αποτελεί αστοχία η απουσία τομεακών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που βιώνει η ελληνική κοινωνία, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούν, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη αυξημένων πόρων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. «Αναμένουμε την ακρόαση των φορέων και ελπίζουμε σε παρεμβάσεις για να μην βρουν κλειστά αυτιά. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οφείλουμε να εργαστούμε όλοι για το συλλογικό καλό της χώρας», τόνισε ο κ. Πάνας.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο «για ένα ακόμα διαχειριστικό εργαλείο για τους ευρωπαϊκούς πόρους σύμφωνα πάντα με τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ».
«Μια ακόμα διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων, που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μόνο τα ψίχουλα θα πάνε στους πολλούς, ενώ ο πακτωλός χρημάτων θα μοιραστεί για μια ακόμα φορά στους λίγους. Καταλαβαίνει κανείς πού θα πάνε και αυτοί οι πόροι και πώς θα γίνει η διανομή κεφαλαίων που αποφασίστηκε από την ΕΕ και αποτυπώνονται στις νέες συνθήκες. Η ανάπτυξη είναι άδικη και ταξική στο καπιταλισμό. Καμία αμφιβολία ότι και τα νέα προγράμματα της περιόδου 2021 -2027 θα πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για τις ανάγκες του λαού», τόνισε η κ. Μανωλάκου
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στον ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «αδιανόητο τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να συνδυάσει την ανάπτυξη με ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί λόγω και της ενεργειακής κρίσης».
Μίλησε ακόμα για «κυκεώνα επιτροπών και ψηφιακή γραφειοκρατία», σημειώνοντας ότι «εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά για ένα νέο πελατειακό κράτος».
«Η μεγάλη εικόνα είναι ‘όλα στους λίγους και ισοπέδωση και ασφυξία των πολλών’. Αυτό είναι το σχέδιο που ανέλαβε η κυβέρνηση με στόχο να χτιστούν οι ουρανοξύστες των λίγων», ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο. «Κάνετε μια νέα υπηρεσία στο υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ελέγχεται απόλυτα τα περιφερειακά ΕΣΠΑ, ενώ αφήνετε εντελώς στον αέρα τους εργαζόμενους στα παλιά προγράμματα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Αρσένης.
Από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο απαραίτητο, το οποίο βάζει τα θεμέλια για την Ελλάδα του αύριο».
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποδεικνύει πως η κυβέρνηση, όσες κρίσεις και αν καλείται να αντιμετωπίσει, δεν απεμπολεί την μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή της ατζέντα. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το ΕΣΠΑ 2014-2020 με μέσο όρο απορρόφησης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων στο 27%. Με σημερινά στοιχεία, η απορρόφηση των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων ανέρχεται πλέον στο 70%, εξασφαλίζοντας ότι στη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας δαπανών τον Δεκέμβριο του 2023, η απορρόφηση θα ανέλθει σε 100%. Η χώρα μας τα τελευταία 2 έτη είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των κρατών μελών ως προς την απορρόφηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε:
«Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία με την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 αναμένεται να είναι αντίστοιχα με αυτά που προβλέπονται με την πλήρη εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου ‘Ελλάδα 2.0’, δεδομένου και του αντίστοιχου ύψους των διαθέσιμων πόρων. Το ΕΣΠΑ 2021-2027 αναμένεται να συμβάλει στη περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας της τάξεως των 180 χιλιάδων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Σύνοδος Κορυφής: «Παγώνει» το ευρωομόλογο, στο τραπέζι μέτρα για την ενέργεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: ΕΤΕ και Πειραιώς, ΔΕΗ και Μυτιληναίος δείχνουν το δρόμο για επιστροφή πάνω από τις 1380 μονάδες
- Ουκρανία: Έκλεισε και η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, μετά την αμερικανική – Υπάρχουν κίνδυνοι αεροπορικής επίθεσης
- Ρωσία: Ανοικτός να συζητήσει με τον Τραμπ ο Πούτιν για μια ειρηνευτική συμφωνία
- F1 Λας Βέγκας: Ρόδα είναι και γυρίζει!