ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως πριν το πρώτο κορονοϊού οι εταιρείες ταχυμεταφορών λειτουργούσαν με μέσο όρο 70.000 – 80.000 παραγγελίες την ημέρα, ενώ στην πρώτη καραντίνα έφτασαν το ανώτερο στα 150.000 πακέτα. Έκτοτε οι εταιρείες προετοιμάστηκαν, με προσλήψεις και ενοικίαση αποθηκών, αυξάνοντας μέχρι τον Νοέμβριο τις δυνατότητές εκτελέσεων παραγγελιών τους πάνω από 250.000 πακέτα την ημέρα.
«Εμείς προετοιμαζόμασταν για ένα ενδεχόμενο νέο κακό σενάριο όπως και αυτοί προετοιμάστηκαν. Αν θυμάστε, το αρχικό σενάριο ήταν να ανοίξει το λιανικό εμπόριο στις γιορτές. Στο σενάριο που θα άνοιγε η λιανική πώληση στις γιορτές, αυτή η οργάνωση των Courier θα ήταν επαρκής. Όταν τελικά η πορεία της πανδημίας δεν ακολούθησε την ταχύτητα της πτώσεως των κρουσμάτων και των ΜΕΘ που θέλαμε και όταν αρχίσαμε να βλέπουμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου εκεί που άνοιξαν την λιανική πώληση τώρα σπεύδουν άρον-άρον να την ξανακλείσουν, αποφασίσαμε τελικά να μην ανοίξουμε τη λιανική πώληση», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος κατά την αρχική ομιλία του είχε εξηγήσει πως λόγω των εορτών των Χριστουγέννων οι παραγγελίες τον Δεκέμβριο είχαν ανέβει στις 500.000 την ημέρα, ανέφερε πως ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε τις τελευταίες ημέρες.
«Όταν δεν έχεις ανοιχτή την λιανική πώληση και είσαι στις γιορτές, πλέον οι παραγγελίες δεν είναι 250.000 την ημέρα. Ξέρετε πόσο έφτασε σε μια ημέρα; 800.000 πριν από πέντε ημέρες. Σε αυτά τα νέα όρια, όση οργάνωση και να είχαν κάνει οι εταιρείες ταχυμεταφορών δεν ήταν επαρκής», εξήγησε.
«Αυτή η πίεση θα εκτονωνόταν στη λιανική πώληση. Δεν μπόρεσε να εκτονωθεί και τότε σκεφτήκαμε ως εναλλακτικό σενάριο την παράδοση εκτός», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Στο μέτρο του εφικτού και της εποχής που ζούμε η παράδοση εκτός είναι ένα θετικό μέτρο. Δεν λέω ότι είναι ιδανικό», ανέφερε.
Μάλιστα, απαντώντας στην κριτική του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Αντώνη Μυλωνάκη, για τις εικόνες από πελάτες καταστημάτων που εκμεταλλεύτηκαν το click away για να δοκιμάσουν στο δρόμο ρούχα και παπούτσια, εξήγησε πως αυτό είναι παράνομο. «Αν πιάσουμε κατάστημα να δουλεύει έτσι με πελάτη πρέπει να βάλουμε πρόστιμο και στο κατάστημα και στον πελάτη. Μου φέρνεται ως παράδειγμα την παρανομία; Προφανώς αυτό δεν πρέπει να γίνει». τόνισε ο υπουργός. «Είναι ένα εναλλακτικό μέτρο για να απορροφήσει την πίεση του εμπορίου και να μπορέσει να αντέξει το σύστημα».
Πάντως ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει τις δικές της ιδέες αν υπάρχουν. «Για να βοηθήσουμε με το click away έχουμε δώσει τη δυνατότητα για τηλεφωνικές παραγγελίες, τη δυνατότητα να πληρώσει με κάρτα στο κατάστημα, εσείς τι προτείνετε ακριβώς; Αν έχετε άλλες ιδέες ευχαρίστως να τις ακούσουμε».
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στην κατηγορία του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως η κυβέρνηση βοήθησε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως τόσο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ απευθυνόταν εξ ορισμού μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μόνο μέτρο στο οποίο μπορούσαν να έχουν πρόσβαση οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν αυτό των εγγυοδοτικά δάνεια, από τα οποία στα πρώτα 3,5 δισ. ευρώ μόνο για 600 εκατ. ευρώ και στα επόμενα 3,5 δισ. εκατ. για 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα δάνεια κατευθύνθηκαν και αυτά σε μικρομεσαίες.
«Δηλαδή στο σύνολο περίπου 10 δισ. ευρώ, τα χρήματα που δόθηκαν για τις μεγάλες επιχειρήσεις ήταν 900 εκατ. και 9,1 δισ. ήταν για τις μικρομεσαίες», εξήγησε. «Κυβέρνηση που έδωσε τόσα χρήματα στους μικρομεσαίους δεν έχει υπάρξει από το 1830 και την Συνθήκη του Λονδίνου», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα για τις επιπτώσεις από την πανδημία. Όλοι μαζί χωρίς τσακωμούς θα φτιάξουμε την Ελλάδα όπως πρέπει».
Αναφορικά με τις επενδύσεις ανέφερε πως έχουν έρθει ξένες επενδύσεις στη χώρα. «Και η ONEX έβαλε λεφτά στα ναυπηγεία Σύρου, και η Microsoft αγόρασε ήδη τη γη που θα φτιάξει τα data center, έχει ήδη ξοδέψει πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Η Digital Realty ξόδεψε ήδη για να αγοράσει την εταιρεία Lamda Helix και εξήγγειλε επενδύσεις στην Ελλάδα 400 εκατ. και στις ΑΠΕ έχουμε εγκρίνει δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Ακόμα και η βιομηχανία, στο τρίτο τρίμηνο το πολύ αρνητικό η βιομηχανία και οι εξαγωγές πήγαν εξαιρετικά καλά»
Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παρά το ότι ο διαγωνισμός δεν ενεργείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ανέφερε πως ο βασικός σχεδιασμός του διαγωνισμού έχει επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Είναι ένας πολύ δύσκολος διαγωνισμός γιατί αυτή η εταιρεία σέρνει αμαρτίες του παρελθόντος τεράστιες που είναι πολύ δύσκολο να φέρουν επενδυτή σε αυτό το εγχείρημα. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, η παρουσία των δύο αυτών προσφορών, που μπορεί να φαίνεται ως απόλυτο ποσό μικρή, αλλά η δέσμευση για επενδύσεις είναι τεράστια, είναι μια επιτυχία.»
Για τον δε διαγωνισμό για την Εγνατία, ανέφερε πως είναι διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο υπάγεται στο υπ. Οικονομικών. «Παρά ταύτα, οφείλω να σας πω, ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες που διανύουμε οι προσπάθειες των ιδιοτικοποιήσεων γίνονται εξαιρετικά δυσχερέστερες. Γιατί οι βασικές εταιρείες που μπορεί να συμμετάσχουν έχουν αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλα προβλήματα και ρευστότητας και ζημιών. Δεν είναι καλή στιγμή για να πετύχεις σπουδαία αποτελέσματα σε τέτοιους διαγωνισμούς στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ανθρωπότητας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα τα δει όμως αυτά το Υπ. Οικονομικών και θα καταλήξει στο τέλος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν για νέο πυρηνικό δόγμα: Η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της
- Ρωσία: Πότε είναι πιθανή μία πυρηνική απάντηση από τον Πούτιν – Κλιμακώνονται οι απειλές
- ΥΠΕΞ για 1000η ημέρα της ρωσικής εισβολής: Στηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της
- Κιρ Στάρμερ: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία παρά την ανεύθυνη ρωσική ρητορική