Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Γεωργιάδης-αντικατάσταση Αικ. Φουντεδάκη: Είχε αρχίσει να προκαλείται πολιτικό ζήτημα και η Αρχή πρέπει να είναι απερίσπαστη

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

«Η σχέση της κυβέρνησης και της Βουλής είναι διαδραστική. Κι είναι όχι μόνο θεμιτό, αλλά και επιβεβλημένο οι κυβερνήσεις να αντιλαμβάνονται τα μηνύματα του Κοινοβουλίου», απάντησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στα κόμματα της αντιπολίτευσης που έψεξαν την κυβέρνηση για την απόφασή της να αποσύρει την εισήγηση της υποψηφιότητας της κ. Αικατερίνης Φουντεδάκη ως προέδρου της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας -η οποία ενέκρινε τον διορισμό της νέας διοίκησης της Αρχής- οι εκπρόσωποι των κομμάτων έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα και απαίτησαν απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας για το γεγονός ότι άλλαξε την εισήγησή του μετά από τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ στο πρόσωπο της προηγούμενης προτεινόμενης ως προέδρου. Μάλιστα είπαν ότι ο πρωθυπουργός είναι έρμαιο των βουλευτών του και έκανε την επιλογή αυτή με κριτήριο τις κομματικές ισορροπίες, αφού υπήρξαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αντέδρασαν στο πρόσωπο της κ. Φουντεδάκη, η οποία ήταν μία εκ των συντακτών του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης, αφού τόνισε ότι τιμά την κ. Φουντεδάκη, παραδέχθηκε ότι αποφάσισε κι ο ίδιος να εισηγηθεί την αλλαγή, διότι είχε αρχίσει να προκαλείται πράγματι και λόγω απόψεων βουλευτών της ΝΔ και λόγω δημοσιευμάτων, πολιτικό ζήτημα, κάτι που αν δεν είχε εκτιμηθεί θα δημιουργούσε πρόβλημα στο έργο της Αρχής, η οποία πρέπει να είναι απερίσπαστη από πολιτικού τύπου ζητήματα.

«Την κυρία Φουντεδάκη την τιμώ και την σέβομαι πάρα πολύ. Είναι μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου, έχει μια μεγάλη σταδιοδρομία και έχει κάποιες συγκροτημένες απόψεις τις οποίες ως κυβέρνηση αξιοποιήσαμε κατά τη σύνταξη του νόμου για την ισότητα στον γάμο. Η άποψή μου για την Αρχή είναι ότι τα πρόσωπα που τη στελεχώνουν πρέπει να εξαιρούνται των πολιτικών αντεγκλήσεων. Η Αρχή αυτή, δεν πρέπει να έχει πολιτικό πρόσημο. Πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερη. Δεν είναι δουλειά της Αρχής αυτής να εμπλέκεται σε πολιτικού τύπου ζητήματα. Δεν θα ήθελα ως εκ τούτου να επικεντρώνεται η δουλειά της στο αν κάποιοι συμπαθούν ή δεν συμπαθούν, αν συμφωνούν ή δεν συμφωνούν με τις απόψεις του εκάστοτε προέδρου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι προσωπικό ζήτημα για την κυρία Φουντεδάκη, την οποία επανέλαβε ότι τιμά παρότι μπορεί να έχει κάποιες διαφωνίες με αυτά που υποστηρίζει, «διότι έτσι άλλωστε είναι στις Δημοκρατίες».

«Θεώρησα όμως -κι αυτό εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό και αυτή ήταν η απόφαση που πήραμε- ότι θα ήταν κρίμα όλη η δουλειά της θητείας της Αρχής να μπαίνει κάθε φορά σε κάθε απόφασή της στο μικροσκόπιο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό ήταν το κριτήριο» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το αν έπαιξε ρόλο η αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, στην λήψη της απόφασης αλλαγής του συγκεκριμένου προσώπου, αφού απάντησε ότι προφανώς και θα μπορούσε η ΝΔ να αντικαταστήσει τους βουλευτές από την Επιτροπή -αφού έχει κάθε δικαίωμα από τον Κανονισμό- και δεν υπήρχε κανένα θέμα αν θα μπορούσε να εγκριθεί η κ. Φουντεδάκη από την Επιτροπή, αντέστρεψε το ερώτημα: «Δηλαδή μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός δεν πρέπει να ακούει τις αντιδράσεις της Βουλής; Δηλαδή, άμα δεν ακούμε τη Βουλή, λέτε η κυβέρνηση είναι αυταρχική. Άμα η κυβέρνηση ακούει τη Βουλή είναι δέσμια της Βουλής».

«Θεωρώ τελείως λάθος όλα αυτά τα επιχειρήματα» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Αυτός θα ήταν ένας λόγος παραπάνω να μας επιβραβεύσετε για την απόφασή μας και όχι να μας ψέξετε γι΄ αυτή».

Η Επιτροπή ενέκρινε τον διορισμό της κ. Ισμήνης Κριάρη στην θέση της προέδρου της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τον κ. Πέτρο Δρακάκη στην θέση του αντιπροέδρου και του κ. Γεώργιου Πάντου στην θέση του αναπληρωτή προέδρου της Αρχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» για το πρόσωπο του προέδρου και του αντιπροέδρου και αρνητικά για το πρόσωπο του αναπληρωτή προέδρου. Θετική ψήφο έδωσε το ΠΑΣΟΚ για τους δύο πρώτους και αρνητική για τον τρίτο. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, «όχι» η Ελληνική Λύση, θετικά τοποθετήθηκε η Νέα Αριστερά για τους δύο πρώτους και αρνητικά για τον τρίτο, «όχι» ψήφισε η Νίκη, «όχι» η Πλεύση Ελευθερίας (με την πρόεδρο του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου να έχει ένσταση για την διαδικασία και να διαμαρτύρεται ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες διαφάνειας από την κυβέρνηση) και «όχι» οι «Σπαρτιάτες».

Διαβάστε επίσης:

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Από 3 Σεπτεμβρίου η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,25 ευρώ/μετοχή

CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων έχει και πάλι συνδεθεί μετά τη βλάβη σε συστήματα πληροφορικής σε όλο τον κόσμο

Ερντογάν: «Χίτλερ της εποχής μας» ο Νετανιάχου – «Ο δολοφόνος χειροκροτείται στις ΗΠΑ»