“Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία”, επισήμανε ο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς από τη Φλώρινα.

Ο κ. Γεωργαντάς επισκέπτεται σήμερα τη Φλώρινα επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο μετέχουν ο ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμ. Γραφάκος και ο ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νικ. Κουλοχέρης. Ο κ. Γεωργαντάς ξεκίνησε τις επαφές του με τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βασίλη Γιαννάκη και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Σωτήρη Βόσδου. Στα Γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης Φλώρινας, ο ΥπΑΑΤ προήδρευσε σύσκεψης για τα προβλήματα της περιοχής.

1

Η κλιματική κρίση έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας

Ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στους εργάτες γης, στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, το αρδευτικό πρόβλημα του νομού καθώς και ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Στη συνέχεια έγινε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, όπου ετέθησαν ζητήματα που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Ετέθησαν επίσης θέματα που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την επιδότηση της αντιχαλαζικής προστασίας, και μια σειρά άλλων τοπικών ζητημάτων που αφορούν τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κλιματική κρίση έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας και έχει φέρει σε πρώτο πλάνο τον πρωτογενή τομέα. Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο στην οποία ο πρωτογενής τομέας είναι πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς σε κάθε χώρα. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την αγροτική παραγωγή με στοχευμένα μέτρα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Τι ανέφερε ο υπουργός

Με την ολοκλήρωση των φραγμάτων και του αρδευτικού δικτύου, είπε ο ΥπΑΑΤ, στηρίζουμε την προσπάθεια των αγροτών για αύξηση της παραγωγής ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον υδατικό εθνικό πλούτο.

Ειδικά στη Φλώρινα με το αρδευτικό της Τριανταφυλλιάς (προϋπολογισμού 43,5 εκατ. ευρώ), αναμένεται να αρδευτούν πάνω από 18.000 στρέμματα, ενώ το αρδευτικό των Πρεσπών, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρδεύσει 13.600 στρέμματα, αναμένεται να λειτουργήσει στην επόμενη διετία. Το έργο επέκτασης του αρδευτικού του Παρορίου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επί πλέον αγωγούς 23 χιλιομέτρων και θα αρδεύσει 3.630 στρέμματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο ρόλο του ΕΛΓΑ, ο οποίος, όπως θύμισε, από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα έχει καταβάλει στους παραγωγούς περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. και τόνισε, με δεδομένη την κλιματική κρίση, την ανάγκη ενίσχυσης της αντιχαλαζικής προστασίας, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ζημιών. Θύμισε δε ότι η αντιχαλαζική προστασία επιδοτείται με 80%.

Θα γίνει εξόφληση εντός του Δεκεμβρίου

Ιδιαίτερα για τις πληρωμές της χαλαζόπτωσης του Ιουνίου 2022, τόνισε ότι το πιθανότερο θα γίνει εξόφληση εντός του Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις έξι μήνες μετά. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στο προανθικό στάδιο, τόνισε ότι ενώ είχαν δεσμευθεί 20 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει πληρωμές 13,5 εκατ. ενώ τα 6,5 εκατ. ευρώ που υπολείπονται να δοθούν σε δικαιούχους, εξετάζεται να δοθούν μέσω άλλης διαδικασίας, το πιθανότερο με de minimis.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η κυβέρνηση εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο στηρίζει τους αγρότες με στοχευμένα μέτρα, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης. Σημείωσε ότι στις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την κατάθεση τιμολογίων για την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ που αφορά στα λιπάσματα, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθεί στους κτηνοτρόφους η ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μεγάλα προγράμματα του ΠΑΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θύμισε ότι τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα για τη βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ ενώ στη Δυτική Μακεδονία καλύφθηκε το 100% στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Επίσης σημείωσε ότι στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάχθηκαν βοειδή, μαλακό σιτάρι και αραβόσιτος. Παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν το νέο μέτρο που θα υπάρχει στα Σχέδια Βελτίωσης για αγορά όμορης γης με επιδότηση.

Το νέο πρόγραμμα Μικροδανείων

Αναφερόμενος στις δυνατότητες χρηματοδότησης των αγροτών αναφέρθηκε στο νέο Πρόγραμμα Μικροδανείων σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις μέχρι 25.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης είπε ότι γίνονται διακρατικές συμφωνίες για μετάκληση εργατών και ανακοίνωσε την επιδότηση οικίσκων για διαμονή εργατών γης κατά 50%, μέσα από τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Και υπενθύμισε ότι ισχύει ακόμη ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα εργασίας ακόμα και σε παράτυπα εισελθόντες στη χώρα μας εργαζόμενους.

Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους αγρότες να ενταχθούν σε συνεργατικά σχήματα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει θεσμικά μέτρα στήριξης των συνεργατικών σχημάτων. Σημείωσε δε ότι στην Ευρώπη μέσω συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών διακινείται το 65% της παραγωγής ενώ στην Ελλάδα μόνο το 20%. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η νέα ΚΑΠ δίνει την πρόσθετη δυνατότητα επί πλέον φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων σε ποσοστό 25%, καθεστώς που ευνοεί περιοχές όπως η Φλώρινα.

Η περιοδεία του κ. Γεωργαντά στη Φλώρινα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε οινοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής του Αμυνταίου καθώς και με συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Άνθιμο Μπιτάκη. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ, κ. Γιάννης Αντωνιάδης και η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, κυρία Μαρία Νάτσιου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Δένδιας: «Παράδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διαφορών η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ»

Ντε Γκίντος: «Υπερβολική η αντίδραση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ»

K. Καραμανλής: «Ποιος έχει συμφέρον από την αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού;»