ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί αρμόδιοι για τη μετανάστευση από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία όπως και η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Θεμάτων, θα ξεκινήσει στις 15:00 στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας. Επίσης θα εκπροσωπούνται η Europol και η Frontex.
Η συνάντηση έχει ως θέμα «την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και των δικτύων των διακινητών», όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν χθες Σάββατο το βράδυ. Στόχος είναι να ενισχυθεί «η επιχειρησιακή συνεργασία στην αντιμετώπιση των διακινητών διότι πρόκειται για διεθνή δίκτυα τα οποία δρουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε το περιβάλλον του υπουργού.
Ωστόσο στη σύσκεψη δεν θα πάρει μέρος η Βρετανία, αν και επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση στη Μάγχη: ο Νταρμανέν ακύρωσε τη συμμετοχή της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ την Παρασκευή, απαντώντας στην ανοικτή επιστολή που ανήρτησε την Πέμπτη το βράδυ στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτή ζητούσε από το Παρίσι να δέχεται πίσω τους μετανάστες που φτάνουν στη Βρετανία από τη Μάγχη.
Σε μήνυμά του προς την Πατέλ ο Νταρμανέν δήλωσε «απογοητευμένος» από τις απαιτήσεις του Τζόνσον και έκρινε «ακόμη χειρότερη» τη δημοσιοποίησή τους. Εξάλλου και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι χρησιμοποιεί «μη σοβαρές» μεθόδους.
«Κοινή πρόκληση»
Χθες Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς εκτίμησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να επιλύσει μόνη της τα προβλήματά της που αφορούν την εισροή μεταναστών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο «αποχώρησε από την ΕΕ», κατά συνέπεια «πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα οργανώσει τη διαχείριση του ελέγχου των συνόρων του», επεσήμανε ο Σχοινάς.
Το ναυάγιο της Τετάρτης, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 μετανάστες, είναι το χειρότερο που έχει σημειωθεί στη Μάγχη, όπου πλέον καθημερινά μετανάστες με πλοιάρια προσπαθούν να φτάσουν στις βρετανικές ακτές.
Αυτές οι διελεύσεις ξεκίνησαν το 2018, αφού αυστηροποιήθηκαν πολύ τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι του Καλαί και στο Eurotunnel, τα οποία χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε.
Η βρετανική κυβέρνηση υπογράμμισε χθες ότι οι σχέσεις με τη Γαλλία παραμένουν «ισχυρές». Η επιστολή του Τζόνσον «αναγνωρίζει πλήρως όλα όσα έχουν κάνει η γαλλική κυβέρνηση και οι αρχές, ότι πρόκειται για μια κοινή πρόκληση», διαβεβαίωσε ο Βρετανός υφυπουργός Ασφάλειας Ντάμιαν Χιντς.
Μονομερής απάντηση;
Το Λονδίνο κατηγορεί τακτικά το Παρίσι ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τον επικίνδυνο διάπλου των μεταναστών, με τις γαλλικές αρχές να προτάσσουν όλα τα μέσα που έχουν αναπτύξει κατά μήκος των ακτών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον Νταρμανέν, 30 δίκτυα διακινητών έχουν εξαρθρωθεί τους δέκα πρώτους μήνες του έτους, έναντι 22 όλο το 2020. Και από την 1η Ιανουαρίου έχουν συλληφθεί 1.500 άτομα που συνδέονται με τα δίκτυα αυτά.
Ωστόσο οι μετανάστες εξακολουθούν να προσπαθούν να κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι, με τη Γερμανία πλέον να θεωρείται βάση των διακινητών.
Για τις οργανώσεις βοήθειας των μεταναστών η σημερινή συνάντηση κινδυνεύει να μη λύσει τίποτα, κυρίως λόγω της απουσίας της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τον Φρανσουά Γκενόκ, πρόεδρο του Auberge des Migrants, «όταν η κυβέρνηση κατηγορεί τους διακινητές, είναι ένας τρόπος να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες».
«Αν υπήρχε η δυνατότητα να περάσει κανείς νόμιμα στη Βρετανία, δεν θα υπήρχαν διακινητές», τονίζει.
Η Ζυλιέτ Ντελαπλάς, της οργάνωσης Secours Catholique, φοβάται από την πλευρά της ότι η απάντηση που θα δοθεί στη σύσκεψη θα είναι «αποκλειστικά κατασταλτική και θα αφορά μόνο τη λήψη μέτρων ασφαλείας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπόρις Τζόνσον: Η Γαλλία να παίρνει πίσω τους μετανάστες που φτάνουν μέσω Μάγχης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέστρεψε 6 ισραηλινά άρματα – Σφοδρές μάχες στα νότια σύνορα με το Ισραήλ
- Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος
- Ουκρανία: Παρουσίασε συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik
- Αντώναρος για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχουν ψηφίσει ούτε το 20% από τα νούμερα που δίνει η Κουμουνδούρου