Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Γαλάζιο «αντάρτικο» στη Βουλή – Το μήνυμα 7 βουλευτών στον Μητσοτάκη, όλο το παρασκήνιο

Η Κατερίνα Φουντεδάκη δίχασε τη Νέα Δημοκρατία

Το αντάρτικο εφτά γαλάζιων βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανέβαλε ουσιαστικά τη συνεδρίαση για την έγκριση του διορισμού της Κατερίνας Φουντεδάκη ως επικεφαλής της Αρχής Ιατρικώς υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης.

Το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε για τη διαφοροποίηση των βουλευτών του και πως δεν υπήρχε ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν την πρόταση για την Κατερίνα Φουντεδάκη με αποτέλεσμα τελικά να αποσυρθεί η κυβερνητική επιλογή.

Η στάση των βουλευτών της ΝΔ είχε να κάνει με τις θέσεις της καθηγήτριας Νομικής Κατερίνας Φουντεδάκη όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν σε σχέση με το ενδεχόμενο να επεκταθεί η δυνατότητα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και σε ομόφυλα ζευγάρια.

Έτσι οι Θάνος Πλεύρης, Γιάννης Ανδριανός, Φώντας Μπαραλιάκος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Στέλιος Πέτσας και Γιαννης Οικονόμου ανάδειξαν την αντίθεση τους με την κυβερνητική επιλογή με τους πέντε πρωτους μάλιστα να ζητούν να αντικατασταθούν αν η κυβέρνηση επέμενε στην πρόταση της. Άλλοι όπως ο Γιάννης Οικονόμου ζήτησαν από την καθηγήτρια Νομικής να ξεκαθαρίσει πως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν θα αφορά ομόφυλα ζευγάρια.

Οι εφτά γαλάζιοι βουλευτές από τους 14 που συμμετέχουν συνολικά από την πλευρά της ΝΔ στην συγκεκριμένη Επιτροπή που δεν είχαν ψηφίσει και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα στάθηκαν ιδιαίτερα στις θέσεις της Κατερίνας Φουντεδάκη η οποία μάλιστα ήταν και εκ των συντακτών του νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ζύγισαν τα δεδομένα και αποφάσισαν τελικά να αποσυρθεί η συγκεκριμένη επιλογή ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής από το βράδυ της Τρίτης.

Κάποιοι επισημαίνουν πως οι εν λόγω βουλευτές ανήκουν στο σαμαρικό μπλοκ όπως ο Φώντας Μπαραλιάκος ή κάποιοι άλλοι έχουν καλές σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Γιάννης Ανδριανός και έτσι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.

Οι βουλευτές όμως που είχαν αντίθετη άποψη τονίζουν πως ο πρωθυπουργός από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τα ομόφυλα και με την επιλογή του πρωθυπουργικού γραφείου να αποσυρθεί η συγκεκριμένη επιλογή επιβεβαιώθηκαν οι ενδοιασμοί όσων αντέδρασαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα τηλέφωνα μεταξύ Μαξίμου και των συγκεκριμένων γαλάζιων βουλευτών είχαν ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο με την οριστική απόφαση να λαμβάνεται την Τριτη.

Ενημερωμένος ήταν και ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ο οποιος στο ενδιάμεσο αναζήτησε και τους αντικαταστάτες των βουλευτών που δεν συμφωνούσαν με την κυβερνητική επιλογή ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλους γαλάζιους βουλευτές που δεν ήταν στην Επιτροπή.

Ρεβάνς

Την ίδια ώρα όμως η Κατερίνα Φουντεδάκη πέρασε στην αντεπίθεση και έκανε λόγο για ρεβανσισμό. Σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ είπε οτι «μου αποδίδονται απόψεις, τις οποίες δεν έχω υποστηρίξει, όπως ότι επιβάλλεται η επέκταση της παρένθετης μητρότητας στους άνδρες. Οι θέσεις μου όχι μόνο είναι σαφείς, αλλά είναι και όλες δημοσιευμένες. Κάθε άλλο παρά πρέπον είναι να συγχέονται οι προσωπικές μου απόψεις με το σύνολο ρυθμίσεων που εισηγήθηκα, ως όφειλα, στο σχέδιο νόμου. Μου ζητήθηκε, άλλωστε, ένα πλήρες σχέδιο διατάξεων. Θα έλεγα ότι πρόκειται σαφώς για ένα είδος ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη, ο οποίος, δυστυχώς, επικράτησε».

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν ήθελε να ανοίξει εκ νέου το θέμα για τα ομόφυλα, άλλωστε η επιλογή Φουντεδάκη θα μπορούσε να περάσει με τις αντικαταστάσεις βουλευτών αλλά από την άλλη δείχνει οτι πλεον υπάρχει και συννενόηση με τους γαλάζιους βουλευτές, κάτι που είχε επισημάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου. Εν ολιγοις όπως τόνισε γαλάζια πηγή ο πρωθυπουργός άκουσε τους βουλευτές του.

Διαβάστε επίσης:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Κληρώνει» σήμερα για την επανεκλογή της στην Προεδρία της Κομισιόν

Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Θετικός στον κορονοϊό ο Τζο Μπάιντεν