ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» απαντάμε πως «παρωχημένα τσιτάτα της δεκαετίας του ’50» δεν πείθουν κανέναν, δηλώνει σε συνέντευξή του στο mononews.gr ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης σχολιάζοντας πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί απλά να «κρατηθεί στην καρέκλα».
«Δική μας προτεραιότητα είναι η καθημερινότητα των πολιτών» ξεκαθαρίζει αναφερόμενος στις «εξωφρενικές» ανατιμήσεις των διεθνών τιμών ενέργειας και υπογραμμίζει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να παρέμβει εκ νέου για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους, αν η Ευρώπη δεν πάρει έγκαιρα αποφάσεις.
«Η Ελλάδα θέλει να μοιραστεί ευημερία με όλους τους γείτονές της» σχολιάζει για τις σχέσεις με την Τουρκία προειδοποιώντας όμως την γείτονα πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Κύριε Γαϊτάνη, “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”; Αυτό το δίλημμα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντάτε;
Παρωχημένα διλήμματα μιας άλλης εποχής κ.Κοσελόγλου, από έναν άνθρωπο που δεν έχει αντιληφθεί ίσως, ότι βρισκόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Ο κύριος Τσίπρας, ο οποίος έχει την πιο μακρά θητεία ως πολιτικός αρχηγός στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιεί “τσιτάτα” του παρελθόντος για να απευθυνθεί σε ένα κομματικό ακροατήριο, με σκοπό να το συσπειρώσει, έτσι ώστε στο τέλος να καταφέρει να κρατηθεί στην καρέκλα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ξέρετε οι εποχές έχουν αλλάξει, τα προβλήματα είναι πολύ διαφορετικά από χθες, υπεραπλουστευμένες προσεγγίσεις δεν βοηθούν να τα προσεγγίσουμε σωστά και εν πάσει περιπτώσει, δεν ξέρω αν η “βαρβαρότητα” που περιγράφει είναι οι τόσες χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και στην ειδική αγωγή ύστερα από δώδεκα χρόνια που είχαν να γίνουν προσλήψεις.
Δεν ξέρω αν η “βαρβαρότητα” είναι η μείωση της ανεργίας κατά 4,5 μονάδες, δεν ξέρω αν η “βαρβαρότητα” είναι η προσέλκυση επενδύσεων, δεν ξέρω αν η “βαρβαρότητα” είναι θεσμοί όπως ο προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ ή οι νταντάδες της γειτονιάς, δεν ξέρω αν “βαρβαρότητα” είναι η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου με νέα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, δεν ξέρω αν “βαρβαρότητα” είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας την περίοδο της πανδημίας με τα 43 δις ευρώ.
Νομίζω όλα αυτά η κοινωνία τα απαντάει κ.Κοσελόγλου. Αυτός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του, είναι δυστυχώς ο κ.Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος στο χθες.
«Οι πολίτες κρίνουν με όρους καθημερινότητας και κοινής λογικής»
Κατά τη γνώμη σας λοιπόν, ποιά θα πρέπει να είναι η διαχωριστική γραμμή στις μέρες μας;
Κοιτάξτε, νομίζω ότι οι πολίτες έχουν ξεφύγει από τις λογικές της δεξιάς της αριστερής ή της κεντρώας πολιτικής. Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους, αν θέλετε, ναι, υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά οι πολίτες κρίνουν με όρους καθημερινότητας και με όρους κοινής λογικής.
Για παράδειγμα, στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πρόσφατα στο Χαλάνδρι, πολύ εύγλωττα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε το δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση και έφερε ως παράδειγμα το gov.gr, με όλες του τις υπηρεσίες, που πλέον δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να κάνει πράγματα από το κινητό του τηλέφωνο, να ξεφύγει από την γραφειοκρατία, να γλυτώσει ώρες και χρήματα κατά συνέπεια από την ουρά και τις πολυδαίδαλες διαδικασίες του δημοσίου.
Τελικά, έτσι μας κρίνουν όλους οι πολίτες, με τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν διάθεση να λύσουν προβλήματα και να εξυπηρετήσουν τον τόπο και απο την άλλη, τις πολιτικές δυνάμεις που πολιτεύονται με “τσιτάτα” της δεκαετίας του ‘50 και προσπαθούν να κρατήσουν όρθιες διαχωριστικές γραμμές για να έχουν οι ίδιοι λόγο ύπαρξης.
«Αν η Ευρώπη αργήσει, θα στηρίξουμε εκ νέου αυτούς που πλήττονται περισσότερο»
Επειδή αναφερθήκατε στην καθημερινότητα του πολίτη που είναι και το βασικό. Αυτή τη στιγμή έχει κάνει κάποιες παρεμβάσεις η κυβέρνηση αλλά οι πολίτες όπως ξέρετε φοβούνται να ανοίξουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι αυτά τα υψηλά ενεργειακά κόστη θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμη. Αλλά οι επιδοτήσεις για πολλούς, δεν καλύπτουν ούτε το ¼ της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει αυτό το μοντέλο της επιδότησης;
Καταρχάς, η εμπειρία δείχνει ότι λογαριασμοί δεν είναι ίδιοι σε όλους, άλλοι έχουν και φυσιολογικούς λογαριασμούς, αρκετός κόσμος, πάρα πολλοί συμπολίτες μας όμως πιέζονται κ.Κοσελόγλου, παρά τις οριζόντιες πολιτικές εκπτώσεων που έχει κάνει η ΔΕΗ αλλά και οι άλλες εταιρείες.
Πραγματικά γνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει πρόβλημα, γνωρίζουμε ότι ο κόσμος δυσκολεύεται.
Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει βάλει 4 δις ευρώ στο τραπέζι κυρίως για να μειώνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν προφανώς αυξήσεις, είναι μεγάλες, χωρίς την κρατική παρέμβαση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες δίχως άλλο.
Καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις εξωφρενικές ανατιμήσεις από μόνη της για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στους ευρωπαίους εταίρους και να ζητήσει την ευρωπαϊκή ένωση να βάλει τιμή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Θα δούμε τι θα κάνει η Ευρώπη τον Μάιο στη σύνοδο κορυφής.
Όπως όμως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αν η Ευρώπη δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες με στόχο να ανακουφίσει αυτούς που πλήττονται περισσότερο.
Ξέρετε, κατά τη γνώμη μας πρέπει να το κάνει αυτό η Ε.Ε. και για έναν ακόμη λόγο, γιατί αν αφήσουμε την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις να γίνει αντιπολιτευτικός λόγος στα χείλη λαϊκιστών και δημαγωγών, τότε η Ευρώπη συνολικά κινδυνεύει να διολισθήσει σε καταστάσεις που μπορεί η υπόλοιπη Ευρώπη να μην τις έχει συναντήσει σε τέτοιο βαθμό, αλλά εδώ στην πατρίδα μας έχουμε την εμπειρία της δεκαετίας του 2010.
Άρα λοιπόν είναι ανάγκη η Ευρώπη να κάνει το καθήκον της, είναι ανάγκη οι εθνικές κυβερνήσεις να πράξουν το δικό τους καθήκον, η Ελλάδα το κάνει αυτό και ο στόχος πάντα να ενισχυθούν οι πιο ευάλωτοι.
Προσέξτε όμως κ.Κοσελόγλου, αυτό πρέπει να γίνεται πάντα έχοντας ως ακρότατο όριο παρεμβάσεων τη δημοσιονομική πειθαρχία. Γιατί πρέπει να συμβεί αυτό;
Γιατί ακριβώς είδαμε τη δεκαετία του 2010, με εκείνα τα οικονομικά προβλήματα, αυτοί που την πλήρωσαν ήταν οι πιο ευάλωτοι, οι πιο φτωχοί. Αυτοί που έχουν χρήματα, αυτοί που έχουν μια καλή οικονομική κατάσταση θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ή ανταπεξέρχονται πιο εύκολα στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.
Άρα επειδή νοιαζόμαστε για τους πιο ευάλωτους δεν μπορούμε να παρεκτρέψουμε την οικονομία.
Κάποια στιγμή θα επιστρέψει σε μία κανονικότητα η αγορά, θα πρέπει οι μηχανές της οικονομίας να ειναι αναμμένες, να είναι σε μία κατάσταση ώστε η οικονομία πολύ γρήγορα να επανέλθει εκεί που ήταν.
Πάντως και για να βάλουμε και μηνύματα αισιοδοξίας στην κουβέντα μας, τα μηνύματα για τον τουρισμό είναι εξαιρετικά.
Ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας, δημιουργεί θέσεις εργασίας για πολλές χιλιάδες ανθρώπους και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαφημιστεί και παγκοσμίως.
Μια που αναφερθήκατε στον τουρισμό, πολλοί Ρώσοι τουρίστες πήγαιναν παραδοσιακά στη Βόρεια. Ελλάδα, ανησυχείτε από τις επιπτώσεις που θα έχει η Ρωσική εισβολή;
Κοιτάξτε στο σύνολο του ελληνικού τουρισμού ήταν λίγες οι αφίξεις Ρώσων τουριστών, κάποια εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με δισεκατομμύρια εισπράξεων, πιστεύω θα μπορέσουν να αντικατασταθούν αυτοί οι επισκέπτες από εναλλακτικές αγορές και ελπίζω ότι γρήγορα αυτή η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
Σήμερα έχουμε όμως έναν πόλεμο του προέδρου Πούτιν και την απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία, δημιουργεί αυτό προβλήματα και πάνω από όλα μια ανθρωπιστική κρίση, θύματα αμάχων και όλες αυτές τις φρικαλεότητες.
Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την κατάργηση των περισσότερων μέτρων για την πανδημία. Είναι πολλοί που λένε πως «κάθε φορά που πλησιάζει το καλοκαίρι και έρχεται ο τουρισμός, η πανδημία ξαφνικά εξαφανίζεται για την Κυβέρνηση». Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική; Την Παρασκευή μόνο είχαμε 77 νεκρούς.
Κοιτάξτε η κυβέρνηση ακούει πάντα τους ειδικούς οι ειδικοί έχουν πάντα τον πρώτο λόγο, οι ειδικοί συστήνουν τα μέτρα και η κυβέρνηση αποφασίζει.
Επειδή αναφερθήκατε στα τελευταία στοιχεία, άκουγα στην ενημέρωση και έλεγε η κυρία Παπαευαγγέλου ότι η πανδημία στη χώρα μας είναι σε ύφεση και υπάρχει μεγάλη πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.
Επίσης βλέπουμε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι πιο ήπια τα μετρά π.χ. αλλού η μάσκα δεν χρησιμοποιείται. Άρα ένα θέμα είναι πως πάει η πανδημία, άλλο το ότι είμαστε πιο αυστηροί από άλλες χώρες και επίσης γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο είναι που σώζει ζωές.
«Ο διεθνής παράγοντας δεν θέλει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο»
Στην εξωτερική πολιτική ,είχαμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο θεωρούσαμε την Τουρκία απομονωμένη, με την Ρωσική εισβολή φαίνεται ότι κάτι άλλαξε και ξαφνικά η Τουρκία έχει γίνει και συνομιλητής των πιο ισχυρών παικτών σε αυτή τη διένεξη. Μάλιστα οι Η.Π.Α. φαίνεται πως εξετάζουν την πώληση και εξελιγμένων μαχητικών όπως είναι τα F16 στην Τουρκία, πως πρέπει να αντιδράσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα;
Κοιτάξτε, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν ετεροκαθορίζεται. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη, πολυδιάστατη, τα τελευταίο σχεδόν τρία χρόνια έχει εξαιρετικές επιτυχίες και έχει δυναμώσει πολύ την γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας και αν θέλετε και την διεθνή της εικόνα. Και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας είναι πολύ σημαντική τα χρόνια αυτά. Ξέρετε, η εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία μπορούμε να πούμε ότι άλλαξε τον κόσμο. Και υπάρχει ένας νέος επανακαθορισμός σε πάρα πολλά πράγματα.
Η Τουρκία μπορώ να σας πω ότι φροντίζει να έχει καλές σχέσεις και με την Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας υπενθυμίζω το γεύμα του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Άρα λοιπόν αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει, γιατί εμείς έχουμε στέρεες συμμαχίες. Σας υπενθυμίζω για παράδειγμα την ελληνογαλλική συμφωνία, την ελληνοαμερικανική, είμαστε μέλος της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ, νομίζω ότι ο διεθνής παράγοντας κ.Κοσελόγλου, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει καμία αναταραχή και καμία ανισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα υπηρετεί πλήρως αυτή την πολιτική. Θεωρείται αξιόπιστος εταίρος. Από εκεί και πέρα, προς το συμφέρον όλων μας είναι να έχουμε ησυχία στη γειτονιά μας, αλλά μια ησυχία που θα εδράζεται στην αποδοχή του διεθνούς δικαίου, των κανόνων του δικαίου της θάλασσας και φυσικά στην καλή γειτονία μεταξύ των κρατών.
Η Ελλάδα θέλει να μοιραστεί ευημερία με όλους τους γείτονές της κ.Κοσελόγλου.
«Δωδεκάμηνο μάχης με ξεκάθαρα διλήμματα»
Το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι μπροστά μας στις αρχές Μαΐου. Τι να περιμένουν οι πολίτες ότι θα ακούσουν;
Η Νέα Δημοκρατία κάνει το 14ο Συνέδριο της ιστορίας της, είναι το 5ο συνέδριο, αν δεν κάνω λάθος, της περιόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα δικά μας συνέδρια είναι πάντα ένα πολιτικό γεγονός. Είναι μία ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κοινωνία και αυτή τη στιγμή, που εξερχόμαστε σιγά σιγά από την πανδημία, είναι μία καλή στιγμή να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί με τα μέλη μας, με τα στελέχη μας, με μέλη της κοινωνίας.
Το Συνέδριο είναι μία ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε το πλούσιο κυβερνητικό έργο, τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα και το αποτύπωμα που άφησαν σε τομείς της καθημερινότητας και της πολιτικής. Από την άλλη, να ακούσουμε τους προβληματισμούς των πολιτών, για αυτό κάνουμε και τα προσυνέδρια και φυσικά να εκλέξουμε και την νέα Πολιτική Επιτροπή, με ανανέωση, με νέα στελέχη. Η ανανέωση είναι πάντα το οξυγόνο για τη Νέα Δημοκρατία.
Διάλογος κ.Κοσελόγλου, να πάρει η Κυβέρνηση τον παλμό της κοινωνίας και να μπούμε στο τελευταίο δωδεκάμηνο της κυβερνητικής θητείας, που θα είναι ένα δωδεκάμηνο μάχης για όλους για τη μεγάλη εκλογική διαδικασία στο τέλος της θητείας της Κυβέρνησης, όπου τότε θα τεθούν όλα τα διλήμματα με τον πιο εύγλωττο τρόπο και οι πολίτες θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας. Συγκρίνοντας τη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την θητεία του Αλέξη Τσίπρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γκουτέρες: Το Ιράν πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα απαρνηθεί την απόκτηση πυρηνικών όπλων
- Χούθι: Απελευθέρωσαν έπειτα από πάνω ένα χρόνο τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Galaxy Leader
- Κώστας Τασούλας: Απαντά στο ΠΑΣΟΚ για τις χρηματοδοτήσεις που υπέγραψε
- P&G: Ανάπτυξη χωρίς αυξήσεις τιμών – Τι προβλέπει για το 2025 υπό την προεδρία Τραμπ