Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γ. Τσαμουργκέλης: Ο ρόλος του ευρώ και των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική κρίση. ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου  στις 12 το μεσημέρι γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ιωάννη Τσαμουργκέλη «ο ρόλος του ευρώ και των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική κρίση. ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ». Το βιβλίο επιχειρηματολογεί για τη στρεβλότητα του τραπεζικού συστήματος και τον τρόπο που αυτή συνυφαίνεται με το ελληνικό πελατειακό καπιταλιστικό εποικοδόμημα ιεραρχημένων ειδικών συμφερόντων.

Ειδικότερα αναλύεται το μακροοικονομικό υπόδειγμα της νέας «συναίνεσης», καθώς αυτό καθόρισε τη φυσιογνωμία της ΕΕ και τη νομισματική πολιτική που υιοθετήθηκε με το ευρώ, ενώ επισκοπείται η αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΚΤ (συγκριτικά με την κεντρική τράπεζας των ΗΠΑ), με συνέπεια την απόκλιση μεταξύ των οικονομιών της ΕΕ.

Η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής παρατίθεται στη συνέχεια, από τη μεταπολίτευση μέχρι το 3ο μνημόνιο.

Επικεντρώνοντας στο ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην κρίση αναδεικνύονται οι μηχανισμοί μέσω των οποίων συνέτειναν στην εκδήλωση της , και στη συνέχεια άσκησαν αυτοτροφοδοτούμενη ακραία περιοριστική πολιτική διευρύνοντας τη διάρκεια και το βάθος της. Η ενίσχυση του τραπεζικού ολιγοπωλίου κυριαρχεί της οικονομίας επιβαρύνοντας την με συστημικά υψηλό και αντιαναπτυξιακό κόστος χρήματος. Εκεί εξετάζεται και η κατάρρευση των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015 και η 3η ανακεφαλαιοποίηση.

Ειδικότερες αναφορές γίνονται στις θεωρίες της δραχμικής εναλλακτικής και στις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση υπό καθεστώς κατάρρευσης ρευστότητας.

Στο βιβλίο του ο καθηγητής Γιάννης Τσαμουργκέλης καταλήγει σε προτάσεις ριζικών μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα ως προϋπόθεση για την υπέρβαση του εσαεί προβληματικού ιδιότυπου ελληνικού καπιταλιστικού μορφώματος.

Ειδικότερα υποστηρίζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας πολλών ιδιωτικών και συνεταιριστικών τοπικών και περιφερειακών τραπεζών που θα αποκαταστήσουν τον ανταγωνισμό, θα μετριάσουν το κόστος χρηματοδότησης εστιάζοντας σε επιχειρήσεις που συνιστούν εν δυνάμει επενδυτικές ευκαιρίες μη ορατές από το ολιγοπωλιακό τραπεζικό σύστημα, ενώ θα περιορίσουν την εξάρτηση της οικονομίας από τις 4 συστημικές τράπεζες. Σαφέστατα το προτεινόμενο νέο σύστημα αποδυναμώνει το κεντρικό ρόλο των τραπεζών που μέσω της εμπορικής διαχείρισης του χρήματος εκμεταλλεύονται υπέρμετρα την πραγματική οικονομία ενώ παράλληλα θα κατατείνει στην αποκατάσταση του κοινωνικού και αναπτυξιακού του ρόλου. Μια τέτοια πρόταση συνυφαίνεται με ουσιαστική εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος που υπερβαίνει το μέχρι τώρα τυπικό ελεγκτικό της έργο.

Το βιβλίο εντάσσεται σε μια ευρύτερη προβληματική αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα έτσι ώστε να υπερβεί το πελατειακό καπιταλιστικό οικοδόμημα ιεραρχημένων επιχειρηματικών και ειδικών συμφερόντων και να κατευθυνθεί σε μια οικονομία ανοικτών αγορών και ελεύθερης επιχειρηματικότητας με ισχυρή εποπτεία σε ένα ευρύ πλαίσιο συνεννόησης των παραγωγικών φορέων, του κράτους και των τραπεζικών αρχών για μια βιώσιμη ανάπτυξη με μέριμνα τη σταθερότητα αλλά και την απασχόληση και τον περιορισμό της ανεργίας.