ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το διακύβευμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η σταθερότητα και η ομαλή πορεία της χώρας και οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ειλικρίνεια που βιώνουμε και τον λαϊκισμό που γνωρίσαμε.
Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του στο mononews, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στα τρία χρόνια διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της διεθνώς με αποτέλεσμα να υπάρξουν εννέα αναβαθμίσεις και η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την «επενδυτική βαθμίδα». Απέναντι σε αυτή την πολιτική, ο κ. Γιωργαντάς, αντιπαραβάλλει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι “την ώρα που η χώρα χρειάζεται σωφροσύνη και ρεαλισμό, ο κ. Τσίπρας επενδύει στον κιτρινισμό και στα τρόλ”.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει πως για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια είχαμε πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο στον πρωτογενή τομέα, διαμηνύει ωστόσο ότι οι παραγωγοί μας, κυρίως οι νέοι, αν θέλουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να εμπορεύονται καλύτερα τα προϊόντα τους, πρέπει να ενταχθούν στη συνεργατική λογική. Και στην κατεύθυνση αυτή υπογραμμίζει πως θέση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης με ταυτόχρονη ενδυνάμωση των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων.
Ο κ. Γεργαντάς παίρνει επίσης θέση για τις ελλείψεις σε εργάτες γης, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, την ψηφιοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην ελληνική γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο mononews.
Είναι δυνατή η αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς ένα ευρωπαϊκό “μπαζούκα”; Μήπως προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει ο Πρωθυπουργός να αναλάβει νέες σχετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
«Είναι η πρώτη φορά που ο λόγος του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες έχει αντίκτυπο σε βαθμό που οι προτάσεις του να υιοθετούνται από τα κράτη μέλη. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό γίνεται τώρα και σε άλλους τομείς. Η Ελλάδα έχει φωνή και η φωνή αυτή ακούγεται σε όλα τα ευρωπαϊκά fora. Η Ευρώπη χρειάζεται ψύχραιμες φωνές, τεκμηρίωση και διατύπωση οράματος συνοδευόμενου από ένα ρεαλιστικό σχέδιο υλοποίησης. Το μεγαλύτερο όπλο της Ευρώπης, συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: Αλληλεγγύη και ρεαλισμός. Αυτά πρέπει να κάνουμε πράξη.»
– Με δεδομένα αφενός ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ίσως, ο χειρότερος των μεταπολεμικών δεκαετιών και αφετέρου τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι θα στηρίξει τους πολίτες, δεν οδηγούμαστε, μεσοπρόθεσμα, σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό; Που θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους, ίσως και το κόστος δανεισμού;
«Μιας και παρακολουθείτε την αξιολόγηση των διεθνών οίκων σας επισημαίνω ότι παρότι η κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα από 40 δις για τη στήριξη της οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας, και περισσότερα από 6 δις στο τελευταίο εξάμηνο για στήριξη της κοινωνίας κατά την ενεργειακή κρίση, εν τούτοις στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαμε εννέα αναβαθμίσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σήμερα μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την «επενδυτική βαθμίδα». Ποτέ αυτή η κυβέρνηση δεν έδωσε κάτι χωρίς να έχει προϋπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος. Κινείται με σύνεση, υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Και αυτό εκτιμάται διεθνώς.»
– Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται πως ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που παράγει τοξικότητα και διχασμό και πως “εκτσογλανισμός είναι η έξωση συνταξιούχου για χρέη 15 χιλιάδες ευρώ, η λεηλασία των νοικοκυριών από τη ΔΕΗ,η αισχροκέρδεια των παραγωγών”. Τι απαντάτε; Και κυρίως, μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει τις ακραίες απειλές που έχουν ενσκήψει και αυτές που καραδοκούν, υπ’ αυτές τις πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό;
«Αν κάποιος έχει υποβαθμίσει τον δημόσιο πολιτικό διάλογο είναι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Αυτοί έχουν γεμίσει με τοξικότητα τον δημόσιο λόγο ξεκινώντας από τους χαρακτηρισμούς για «γερμανοτσολιάδες» και «δοσίλογους» και φθάνοντας σε εκχυδαϊσμένα συνθήματα που συντηρούνται μέσω των σκοτεινών διαύλων που χρησιμοποιεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κόμματός του στο διαδίκτυο. Η διαπίστωση της πραγματικότητας από τον πρωθυπουργό πείραξε και όχι το πώς και ποιος δημιούργησε αυτήν την πραγματικότητα; Δυστυχώς την ώρα που η χώρα χρειάζεται σωφροσύνη και ρεαλισμό, ο κ. Τσίπρας επενδύει στον κιτρινισμό και στα τρόλ.
Ο τρόπος όμως με τον οποίο ο καθένας εξ ημών δείχνει την υπευθυνότητά του απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις των καιρών, θα εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό στις προσεχείς εκλογές. Απλώς θέλω να επισημάνω ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες, των παγκόσμιων κινδύνων και της αβεβαιότητας η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση που μόνο η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε, μπορεί να δώσει.»
– Ποιο είναι το κλίμα στην εκλογική σας περιφέρεια, τι σας λένε οι πολίτες; Γιατί να ξαναψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ; Με ποιο εκλογικό διακύβευμα θα βαδίσετε προς τις κάλπες;
«Οι ψηφοφόροι στο Κιλκίς, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα το διαπιστώνω στις επισκέψεις στις αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όπου πηγαίνω, εμπιστεύονται τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το διακύβευμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η σταθερότητα και η ομαλή πορεία της χώρας. Όλα τα επιτεύγματα της τελευταίας τριετίας. Ο κόσμος θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κόσμους που αντιπροσωπεύονται από μία λέξη ο καθένας: Την ειλικρίνεια και τον λαϊκισμό. Γνωρίσαμε και τον λαϊκισμό, βιώνουμε και την ειλικρίνεια. Ο λαός θα αποφασίσει, όπως γίνεται πάντα στις δημοκρατίες.»
– Το κόστος παραγωγής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι ο Έλληνας παραγωγός αγοράζει την ενέργεια αλλά και άλλα εφόδια στις ψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, ενώ πουλάει τα αγροτικά του προϊόντα στην φθηνότερη τιμή σχεδόν από όλους τους άλλους Ευρωπαίους αγρότες. Ενώ, δεν λείπουν και αυτοί που ισχυρίζονται πως αν τα πράγματα συνεχιστούν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να δούμε την πρωτογενή παραγωγή στη χώρα μας να συρρικνώνεται ανεπανόρθωτα. Τι απαντάτε και κυρίως, πέρα από τις αναγκαίες επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της συγκυρίας, με ποιες διαρθρωτικές κινήσεις παρεμβαίνετε, στο εσωτερικό και στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να αντιστρέψετε αυτή την πορεία;
«Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες αγρότες επιβαρύνονται με κόστη, όχι όμως στις υψηλότερες τιμές, όπως αναφέρετε. Το ζήτημα αυτό άλλωστε, του κόστους προμήθειας των αγροτικών εφοδίων και των υψηλών τιμών τους, αποτελεί βασικό αντικείμενο των συζητήσεων με όλους τους ομολόγους μου και όλων των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έρχεται ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της κλιματικής κρίσης.
Η ελληνική κυβέρνηση, από πέρσι τον Σεπτέμβρη, πριν ακόμη γίνει αντιληπτή η κρίση στο ευρύ κοινό, είχε αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της παραγωγής. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η παραγωγή εφέτος, παρά την κρίση, εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές ομαλά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η κυβέρνηση λάμβανε αποφάσεις με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων από την κρίση. Ήδη η κυβέρνηση έχει ενισχύσει με περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους τους Έλληνες αγρότες. Ενώ το σύνολο των αγροτών μετέχουν και στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί υπέρ του γενικού πληθυσμού. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα στήριξης για την κτηνοτροφία ύψους 80 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ανακοινώθηκαν και τα μέτρα στήριξης σε συγκεκριμένες καλλιέργειες από το Αποθεματικό Κρίσης ύψους 26 εκατ. ευρώ και τα δύο τελευταία μέτρα από ευρωπαϊκούς πόρους.
Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κρίσης και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αγροτών. Στηρίζοντας τους αγρότες στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή.»
– Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω αναφέροντας το παράδειγμα της καλλιέργειας σιταριού που ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι δυνατόν η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα βεβαίως μακροχρόνιων παθογενειών, να εισάγει το 80% των αλεύρων από μαλακό σιτάρι και να υπάρχει ακαλλιέργητη γη σε ποσοστό 50%, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων; Όταν, επιπλέον, η εικόνα στα σουπερμάρκετ, και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πιστοποιεί πως βασικά προϊόντα που παραδοσιακά, παρήγαγε η ελληνική γη, είναι πλέον εισαγόμενα και πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές;
«Όπως μόνος σας επισημάνατε ο πρωτογενής τομέας είναι αντιμέτωπος με χρόνιες παθογένειες, οι οποίες δεν μπορούν, φυσικά να αντιμετωπισθούν στο διάστημα του τελευταίου έτους που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται η κρίση και πάντως δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, που ξέσπασε ο πόλεμος. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγροτική οικονομία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό της αλλά και σε ό,τι αφορά στην προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό.
Παρά τον κορωνοϊό το 2020 και το 2021, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια είχαμε πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο στον πρωτογενή τομέα, με πλεόνασμα περίπου 500 εκατ. ευρώ ανά έτος. Τα προϊόντα μας στο εξωτερικό – για να μη αφήσω ασχολίαστη προηγούμενη επισήμανσή σας- πιάνουν καλές τιμές. Κυρίως τα προϊόντα που προωθούνται είτε μέσω Ομάδων Παραγωγών π.χ. η φράουλα, είτε μέσω Συνεταιρισμών, π.χ. βερίκοκο και ροδάκινο. Το μαλακό σιτάρι στο οποίο κάνουμε εισαγωγές, έχει την ιδιότητα να είναι πιο αποδοτικό στα ψυχρά κλίματα. Το καλαμπόκι θέλει πολλή υγρασία. Και τα δύο προϊόντα έχουμε προτείνει στην ΕΕ να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για να δώσουμε ένα επί πλέον κίνητρο στους παραγωγούς.
Παράλληλα διεκδικούμε από την ΕΕ να ισχύσει και για το 2023 η δυνατότητα καλλιέργειας σε εκτάσεις που έχουν δηλωθεί για αγρανάπαυση, χωρίς οι παραγωγοί να χάσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το μέτρο. Κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις για να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή σε προϊόντα που εισάγουμε. Ωστόσο πρέπει να καταλάβουν και οι παραγωγοί μας κάτι πολύ σημαντικό. Αν θέλουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να εμπορεύονται καλύτερα τα προϊόντα τους, πρέπει να ενταχθούν στη συνεργατική λογική. Το «η ισχύς εν τη ενώσει» βρίσκει εφαρμογή περισσότερο από ποτέ σήμερα, γιατί σε άλλη τιμή αγοράζει λίπασμα ένας μεμονωμένος παραγωγός για 50 στρέμματα και σε άλλη τιμή 100 παραγωγοί για 5.000 στρέμματα. Και φυσικά αλλιώς εμπορεύεσαι έναν τόνο πατάτα και αλλιώς 1.000 τόνους. Είναι απλή λογική την οποία πρέπει επιτέλους να ακολουθήσουμε.»
– Τι κάνατε και τι σκοπεύετε να πράξετε για το ζήτημα των σημαντικών ελλείψεων σε εργάτες γης; Υπάρχει συνεργασία και κοινή αντίληψη για το θέμα στους κόλπους της ΕΕ;
«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με ευελιξία και αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας. Την προηγούμενη εβδομάδα περάσαμε από τη Βουλή ρύθμιση σύμφωνα με την οποία:
- Δίνεται η δυνατότητα παραμονής και εργασίας στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους.
- Εντάσσονται στην κατά παρέκκλιση διαδικασία του άρθρου 16 του Ν. 4783/2021, για την οποία λειτουργεί ήδη ηλεκτρονική πλατφόρμα.
- Αφορά 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3.
- Ενισχύεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων φορέων για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και γι’ αυτό έχουμε συνάψει ήδη και προσπαθούμε να συνάψουμε κι άλλες διακρατικές συμφωνίες με χώρες που ενδιαφέρονται, ενώ αναζητούμε τρόπους, μέσω επιδοτούμενων κοινοτικών προγραμμάτων, να λύσουμε και το στεγαστικό πρόβλημα των εργατών γης.»
– Τι άλλαξε τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ως προς την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων;
«Και μόνο ότι η χώρα μας και το 2021 και το 2020 είχε πλεόνασμα 500 εκατ. ανά έτος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο λέει πολλά. Ωστόσο στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την παραγωγή. Να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και να προστατεύσουμε την ποιότητά τους. Η περίπτωση της «φέτας» λέει πολλά.
Στα τελευταία τρία χρόνια το ΥπΑΑΤ με συνεχείς ελέγχους προστάτευσε το εμβληματικό αυτό ελληνικό προϊόν στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, ενώ έδωσε με επιτυχία τη δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα με μια σειρά προγραμμάτων ενισχύουμε την τυποποίηση ώστε να μοναδικά σε ποιότητα και διατροφική αξία ελληνικά προϊόντα να αποκτούν ταυτότητα.»
– Αν είχατε απέναντί σας έναν νέο ή μια νέα, θα τους παροτρύνατε να γίνουν αγρότες ή κτηνοτρόφοι και γιατί;
«Θέση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης με ταυτόχρονη ενδυνάμωση των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων. Ο συνδυασμός αυτός πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει στους νέους προοπτική να επιλέξουν το αγροτικό επάγγελμα ως μια δραστηριότητα που δίνει επιχειρηματική προοπτική. Για να φτάσουμε εκεί όμως πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την αγροτική εκπαίδευση και να ενισχύσουμε τη συνεργατικότητα.
Έτσι οι νέοι που θα εισέρχονται στο αγροτικό επάγγελμα θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν και τις νέες τεχνολογίες και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του επαγγέλματος. Ως κυβέρνηση δίνουμε κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στη γη των γονιών τους. Το πρόγραμμα Νέων Αγροτών που υλοποιούμε στην τρέχουσα περίοδο είναι το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί ποτέ και φθάνει τα 525 εκατ. ευρώ με έως 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Το πρόγραμμα αυτό παράλληλα με τα 180 εκατ. ευρώ των Σχεδίων Βελτίωσης και τα 706 του προγράμματος βιολογικής παραγωγής, δίνουν κίνητρα για μια καριέρα στον πρωτογενή τομέα σε εκείνους που αγαπούν τη φύση και τη ζωή στην ύπαιθρο. Γιατί για να επιτύχεις στο αγροτικό επιχειρείν, πέρα από τα κρατικά κίνητρα πρέπει να υπάρχει και η διάθεση και κυρίως η αγάπη προς τη γη και τα γεννήματά της.»
– Γίνονται παρεμβάσεις με στόχο την ψηφιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και των συναφών διαδικασιών, κι αν ναι προς ποια κατεύθυνση;
«Πιστεύω ότι η κλιματική και η ενεργειακή κρίση καθώς και οι δυσάρεστες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, επιβάλλουν επιτάχυνση των διαδικασιών που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην πρωτογενή παραγωγή.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρεί με γοργά βήματα, κάνοντας πράξη τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.
Για το λόγο αυτό επιταχύνει διαδικασίες και δράσεις που εμπεριέχονται σε πέντε προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ.
Τα πέντε προγράμματα είναι:
- Τα σχέδια βελτίωσης για επενδύσεις στην ευφυή γεωργία
- Την κατάρτιση και τις γεωργικές συμβουλές για την εξοικείωση των παραγωγών με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
- Την ευρυζωνικότητα για την κάλυψη με υπηρεσίες διαδικτύου των αγροτικών περιοχών
- Τη συνεργασία και την προώθηση της καινοτομίας
- Τα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα Leader.
Τα οφέλη για τους αγρότες από τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα είναι πολλά: Η προφύλαξη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων, η ορθολογικότερη χρήση των υδάτινων πόρων στην άρδευση, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που θα προκύψουν για τους αγρότες, τα οποία θα ενισχύσουν την παραγωγή τους και θα τους δώσουν καλύτερα, ποιοτικότερα και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ προχωρεί και το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού στον ΕΛΓΑ μέσω του οποίου θα διασφαλίζονται ταχύτερες και πιο δίκαιες εκτιμήσεις τον ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Κάθε κίνησή μας έχει στόχο τη διασφάλιση και βελτίωση της παραγωγής και της θέσης του Έλληνα αγρότη στην οικονομία της χώρας.»
– Τι μέτρα λαμβάνει το Υπουργείο σας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους τομείς αρμοδιότητάς σας;
«Κινούμαστε σε δύο επίπεδα: Πρώτον το επίπεδο της ενημέρωσης και της προστασίας της παραγωγής και δεύτερον, της αποζημίωσης της παραγωγής ή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που υπέστη ζημιά. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο επίπεδο έχουμε πολλά να κάνουμε καθώς, δυστυχώς, η προληπτική προστασία δεν έχει αναπτυχθεί όσοι θα έπρεπε.
Είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να δούμε στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που θα συζητήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς από τον Σεπτέμβρη. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων σας θυμίζω ότι ο ΕΛΓΑ έδωσε για αποζημιώσεις του 2021 περίπου 350 εκατ. ευρώ, αν και οι ασφαλισμένοι είχαν δώσει εισφορές 1589 εκατ. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα καλύπτουμε με νομοθετικές παρεμβάσεις περιπτώσεις που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, όπως οι αποζημιώσεις σε προανθικό στάδιο. Η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και τους στηρίζει σε κάθε τους βήμα.»
Διαβάστε επίσης:
Σπύρος Μαρτσέκης: «Η Ελλάδα θα παρουσιάσει πολλές ευκαιρίες τα επόμενα πέντε χρόνια»
Η Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου προς νέες εξαγορές με κορμό την Creta Farms
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike