Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Φρένο – προς ώρας – στην αλλαγή του εκλογικού νόμου – Τι μπορεί να ξεκλειδώσει την ενίσχυση του μπόνους

Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίζει

Από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου το Mononews είχε πρώτο γράψει για τις εισηγήσεις που υπάρχουν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με το βασικό σενάριο να θέλει ενίσχυση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα.

Άλλωστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για πως πρέπει να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις, κάτι που περνάει μέσα από την αυτοδυναμία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του ερωτώμενος για το ενδεχόμενος αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν θετικός.

«Είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπορεί όπως είπε να είναι η διαχρονική προσωπική άποψη του αλλά για πολλούς ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει στο παρασκήνιο.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη έκλεισε την συζήτηση.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου, το ξεκαθαρίζω» είπε ο Παύλος Μαρινάκης και σημείωσε πως ο υπουργός Υγείας «εξέφρασε την πάγια, διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση ούτε σε κάποια πρόταση».

Πάντως κάποιοι επιμένουν πως υπάρχει κινητικότητα και υπάρχουν σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου ενώ κάνουν λόγο πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί σε αυτή την φάση να έκλεισε την συζήτηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει στο μέλλον και τον σωστό χρόνο.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πήγες επισημαίνουν και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε για τον εκλογικό νόμο.

Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ότι η αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας δεν είναι εφικτή λέγοντας «σε όσους προβλέπουν ότι είναι άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία συνιστώ υπομονή».

Και πρόσθεσε «αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι μία καλή κυβέρνηση; Άρα, περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε».

Αν και σταθερά από το 2023 ο πρωθυπουργός κλείνει κάθε σενάριο για τον εκλογικό νόμο τελικά μπορεί να υπάρξει παράθυρο για όποια αλλαγή με γνώμονα την σταθερότητα που περνάει μέσα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις αφού όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη στη ΔΕΘ με την απάντηση που έδωσε δεν ήταν κάθετος αρνητικός.

Μπόνους

Φαίνεται πως η ηγετική ομάδα θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και στον σωστό χρόνο θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το αν θα αλλάξει τελικά ή όχι τον εκλογικό νόμο. Εξάλλου οι συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό πλέον είναι διαφορετικές και η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια καθαρά πολιτικά και δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί για τακτικισμούς τονίζουν οι υπέρμαχοι της πρότασης να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Αν τελικά προχωρήσει οποιαδήποτε αλλαγή φαίνεται πως θα έχει να κάνει με το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα. Είτε να μειωθεί το ποσοστό για κάθε επιπλέον έδρα του μπόνους είτε να υπάρχει ένα επιπλέον μπόνους εδρών εάν το πρώτο κόμμα έχει συγκεκριμένη διαφορά από το δεύτερο. Είναι προτάσεις που είχαν συζητηθεί και το 2019 όταν είχε αλλάξει το εκλογικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στον ΟΗΕ – Παράθυρο ευκαιρίας για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
Λαύριο: Ληστεία σε χρηματαποστολή με λεία 1 εκατομμύριο ευρώ έξω από κατάστημα Jumbo
Ο εφοπλιστής που μπήκε στον Κωστέα – Γείτονα και ο Λιβανοβρετανός επενδυτής που θα πάει… Ελληνικό