Με νομοσχέδιο στη Βουλή και όχι με προεδρικό διάταγμα προτίθεται τελικά να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση το ζήτημα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως θα προηγηθεί ο απαιτούμενος διάλογος που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σοβαρό αυτό θέμα, αλλά και η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει διεξοδικά το ζήτημα.
Κατά τη σύσκεψη που είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών, το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς ήδη υπήρξε αντίδραση της Τουρκίας, η οποία επανέφερε την απειλή για casus belli. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.
Όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.
Τέλος, καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες που θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας, ως νέος υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, οι Πολιτικές Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ, ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Τάκης Παυλόπουλος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή