Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για θέματα συνεργασίας στους τομείς Οικονομίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν καθώς και του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και της AZPROMO, του αντίστοιχου Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και Επενδύσεων, ολοκληρώθηκε σήμερα η 5η Σύνοδος της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού.

Η Σύνοδος – σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ – στην οποία συμ-προήδρευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, με τον υπουργό Ενέργειας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, έθεσε τα θεμέλια για συνεχή, εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν και ενέκρινε ένα διετές Σχέδιο Δράσης, το οποίο καθορίζει τον οδικό χάρτη συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

1

Ειδικότερα η Ολομέλεια, επιβεβαίωσε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση συνεργειών σε τομείς όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η ενέργεια, οι μεταφορές, η γεωργία, η τεχνολογία, η υγεία και ο τουρισμός.

Οι δύο πλευρές επίσης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις επαφές μεταξύ της ελληνικής και της αζέρικης επιχειρηματικής κοινότητας και σημείωσαν ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών ανήλθε πέρυσι σε 1,4 δισ. δολάρια. Συμφώνησαν στην αύξηση και διεύρυνση των εμπορευόμενων ειδών, καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να βελτιωθεί η δικτύωση μεταξύ των επιχειρηματιών, των Εμπορικών Επιμελητηρίων και των Ενώσεων Εξαγωγέων.

Είναι γεγονός ότι, εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών γνωρίζουν άνθηση, κυρίως στον τομέα της ενέργειας (φυσικό αέριο). Επ’αυτού ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, ανέφερε ότι πέρυσι, περίπου το 18% της ελληνικής ζήτησης φυσικού αερίου καλύφθηκε από το αέριο του Αζερμπαϊτζάν,

ενώ ο παριστάμενος αντιπρόεδρος του αζέρικου ενεργειακού ομίλου SOCAR εξήρε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην όδευση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), μέσω του οποίου εφοδιάζονται με φυσικό αέριο και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Αναγνωρίστηκε, επίσης, η συμβολή του αζέρικου φυσικού αερίου στη διαφοροποίηση πηγών και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη μέσω έργων, όπως ο Αγωγός TAP και ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Από την πλευρά του ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ότι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η τυχόν εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή στην Πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου θα ωφελούσε και τις δύο χώρες.

Επιπροσθέτως, οι δύο πλευρές εξέτασαν περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς το Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει φέτος τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), το ζήτημα της ενέργειας θα βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα. Η COP29 παρουσιάζει πολυάριθμες ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων και δημιουργία συνεργειών σε τομείς όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η πρόληψη δασικών πυρκαγιών, η αξιολόγηση κινδύνου, καθώς και η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Όχι σε συμφωνίες κορυφής- Καλώ Πλεύση και ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτική συνεργασία

Ισπανία: Εγκάρδιο κλίμα στη συνάντηση Σάντσεθ-Ερντογάν στη Μαδρίτη

G7: Δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με εγγύηση τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας