ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της επικράτησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την προσπάθεια Αφγανών πολιτών να εγκαταλείψουν τη χώρα τους με κάθε μέσο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε απόρρητη έκθεση η οποία προχωρά σε ανάλυση της κατάστασης, με εκτιμήσεις για το προσφυγικό κύμα έως το τέλος της χρονιάς. Μάλιστα η εισήγηση φαίνεται να ετοιμάστηκε λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλέσει το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, που αποφάσισε την αύξηση των μέτρων στον Έβρο και την επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με βάση το ρεπορτάζ, η έκθεση περιέχει δύο πιθανά σενάρια. Στο «καλό» σενάριο, ο αριθμός των μεταναστών που θα μπορούσαν να φτάσουν στα σύνορα της Ελλάδα από το Αφγανιστάν φτάνει έως το 1 εκατ. Αφγανούς. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για οικογένειας και για πολίτες που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις το προηγούμενο διάστημα και κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν.
Στο «κακό σενάριο» ο αριθμός των Αφγανών που αναζητούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει έως τα 2 εκατομμύρια. Σε αυτή την περίπτωση, μεταξύ των Αφγανών ενδέχεται να υπάρχουν και επικίνδυνοι τζιχαντιστές, εν δυνάμει τρομοκράτες, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν τις προσφυγικές ροές για να εισέλθουν σε ευρωπαϊκά κράτη.
Με βάση την έκθεση, οι πιέσεις στα σύνορα αναμένεται να επιβαρυνθούν προς το τέλος του χρόνου, κοντά στα Χριστούγεννα, και τους αρχικούς μήνες του 2022. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο επεισόδιο στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Φαίνεται μάλιστα πως ήδη έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου γίνεται προσπάθεια, με χρήση SMS και ψεύτικες ειδήσεις μέσω του Facebook να προκληθεί συγκέντρωση μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία προς τα σύνορα.
Η Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εισέλθουν στη χώρα μεγάλες ομάδες μεταναστών, οδηγώντας τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να εγκλωβιστούν στην Ειδομένη και τα νησιά. Ήδη, μετά και την ανεπιτυχή προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί τους μετανάστες το 2020 για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους το 2020, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των μέτρων στα σύνορα, με τη επέκταση φράκτη όσο και με αύξηση των συνοριοφυλάκων και χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ανίχνευσης, drones κ.λπ.
Διαβάστε επίσης
Γερμανία: Διχασμένη η κοινή γνώμη για την υποδοχή μεγάλου αριθμού Αφγανών προσφύγων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Intracom Defense: Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ
- Optima Bank για AVAX: Μαζικές αναβαθμίσεις κερδών από τις κατασκευές αυξάνουν την τιμή στόχο στα €3,03
- Νικήτας Κακλαμάνης: Με ευρεία πλειοψηφία νέος πρόεδρος της Βουλής – «Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η ευθύνη»
- «Rebrain Greece»: Στο Λονδίνο στις 29/3 η νέα εκδήλωση – Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις