• ΥΓΕΙΑ

    «Φουντώνει» η κόντρα Άδωνι – γιατρών: Στο επίκεντρο αυξήσεις μισθών και… ιδεολογίες

    κόντρα Άδωνη – γιατρών

    Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    Επεισοδιακή ήταν η εκδήλωση του 1ου Forum Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) χθες βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η κόντρα Άδωνι – γιατρών «φούντωσε», με αιχμή τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών, αλλά και τις… πολιτικές ιδεολογίες.

    Μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της συζήτησης «άναψαν τα αίματα», με αρκετούς από τους παριστάμενους γιατρούς να ανταπαντούν στον Υπουργό Υγείας.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει μέτρο, που δεν έχει λάβει η κυβέρνηση, για να βοηθήσει τους γιατρούς.

    «Έχω μια ευαισθησία. Αν με αδικούν, τρελαίνομαι. Θα κάνω τα πάντα για να σας σώσω, αλλά άλλη φορά δεν θα ανεχτώ να κάνετε απεργία. Θα πάρω ακόμη και επώδυνα πολιτικά μέτρα για μένα, για να σας βοηθήσω…

    Τα παρελθόντα δεν είναι δική μου δουλειά», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Γεωργιάδης.

    Νέα κόντρα Άδωνι – γιατρών

    Κατηγόρησε τον ΠΙΣ ότι στέκεται απέναντι από το Υπουργείο Υγείας, σε αποφάσεις που αφορούν στους γιατρούς. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ΕΙΝΑΠ και στην ΟΕΝΓΕ, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για αντιδράσεις, που υποκινούνται από πολιτικές σκοπιμότητες.

    «Εγώ τώρα δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτά, που μου λέει ο ΠΙΣ. Άλλα λέει από δω κι άλλα λέει από κει», ανέφερε.

    «Το να δώσουμε παραπάνω μισθούς είναι μια λανθασμένη απάντηση (σ.σ. για να δυναμώσουμε το ΕΣΥ). Η Κύπρος δίνει στον επιμελητή Β’ 8.000 ευρώ. Θέλουμε να ανταγωνιστούμε την Κύπρο σε αυτό; Θέλουμε 4 ΕΝΦΙΑ. Άρα δεν μπορούμε να το κάνουμε και πρέπει να βρούμε μια άλλη λύση και όχι τους μισθούς…

    Στον δημόσιο διάλογο, όποτε βγαίνει ένας γιατρός, είναι για να λέει μόνο τα κομμουνιστικά, ένας γιατρός να βγει να πει τα ανάποδα δεν υπάρχει. Νομίζεις ότι ζεις στο Σοβιέτ του ’50. Είστε υπόδουλοι των άλλων», πρόσθεσε.

    Τι θα γίνει στα νησιά

    Την ίδια ώρα «καυτή πατάτα» είναι η στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στα νησιά. Τα οικονομικά κίνητρα που είχε δώσει ο πρώην Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν απέδωσαν και οι προκηρύξεις για την κάλυψη των κενών θέσεων βγήκαν άγονες.

    Οι ελλείψεις σε προσωπικό στα νησιά συνιστούν μείζον ζήτημα, ειδικά τώρα που έχουν αρχίσει να συρρέουν πλήθη τουριστών στη χώρα μας για διακοπές. Η διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και οι διακομιδές (με ελικόπτερα από την Αθήνα και με μέσο χρόνο διακομιδής 4 ώρες) είναι οξύ πρόβλημα.

    Ο κ. Γεωργιάδης, ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Να φτιάξουμε ένα καλύτερο σύστημα αεροδιακομιδών, όπως εξετάζουμε τώρα, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία για τη διακομιδή και να κάνουμε την τηλεϊατρική πιο ισχυρή. Η τηλεϊατρική θα μας δώσει καλύτερη πρόσβαση υπηρεσιών υγείας παντού, σε πρώτο χρόνο.

    Σχετικά με τη διαμονή των γιατρών, σήμερα κάναμε μια συμφωνία στη Μύκονο, για να μπορούν να έχουν οι γιατροί κατάλυμα με μηδενικό ενοίκιο».

    Στο σημείο εκείνο πήρε τον λόγο ο ψυχίατρος στο νοσοκομείο Λήμνου, διευθυντής ΕΣΥ, Κώστας Κατσιγιαννόπουλος.

    «Σας έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τους μόνιμους γιατρούς στα νησιά. Την έχουμε κοστολογήσει στα 45-50 εκατ. ευρώ. Καταθέσαμε πρώτα για χρηματοδότηση για 150 εκατ. και δεν περιλαμβάνει μόνο οικονομικά κίνητρα, αλλά και επιστημονικά, διοικητικά κτλ. Πότε θα τα συζητήσουμε αυτά;», είπε ο κ. Κατσιγιαννόπουλος.

    «Πράγματι είναι πολύ σοβαρή αυτή η πρόταση, που έχετε καταθέσει. Αλλά είναι αλήθεια και ότι δίνουμε 1.800 ευρώ παραπάνω για να πάνε οι γιατροί σε νησιά και σε άγονες περιοχές και αυτοί δεν πάνε», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

    Διαβάστε επίσης:
    Γεωργιάδης – Αναισθησιολόγοι Παίδων: Κορυφώνεται η σύγκρουση για τα τακτικά χειρουργεία, στη μέση τα παιδιά

    Γιατί η Fitch δεν έγινε… Standard & Poor’s – Μονόδρομος οι επενδύσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία

    Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ