Εντείνεται  καθημερινά πλέον από την αντιπολίτευση η πίεση  προς την Κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν πειστικές απαντήσεις γύρω από τις καταγγελίες για τις υποκλοπές. Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φήμες ότι το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει  νέος γύρος αποκαλύψεων  που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ομιχλώδες και τοξικό πολιτικό τοπίο.

Στην Κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το σκηνικό  έντασης που επιχειρείται να στηθεί στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας . Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σε ερώτηση του mononews.gr : «μας προβληματίζει η επιχειρούμενη ένταση».

1

Μας προβληματίζει η προσπάθεια κάποιων να καταστήσουν μονοθεματικό θέμα στην ελληνική κοινωνία το ζήτημα των παρακολουθήσεων είτε μέσω των κακόβουλων λογισμικών, παντελώς παράνομα, είτε το προηγούμενο διάστημα την περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί και δεν έχει να κρύψει τίποτα. Γι’ αυτό και κάνει το αυτονόητο, γι’ αυτό και κάνει αυτό που συνιστά υποχρέωση οποιουδήποτε σέβεται τους κανόνες της Δημοκρατίας. Έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα και αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να κάνει το αυτονόητο. Να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή, προφανώς, καλώντας και όλους όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, όταν κρίνει ότι πρέπει να πάρει εξηγήσεις ή, εν πάση περιπτώσει, να συνδράμουν στο έργο της.”

Στο μεταξύ νέα τροπή στην υπόθεση αναμένεται να δώσει η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής -μετά από κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης- η κλήση για ακρόαση του πρώην γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, των αντιπροσώπων  του Predator, Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου και του εκπροσώπου της Intellexa Ταλ Ντίλιαν.

Η  συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και ήδη έχει αρχίσει ένα έντονο παρασκήνιο για το αν η συνεδρίαση θα είναι δημόσια ή θα “σφραγιστεί” με το χαρακτηρισμό του απόρρητου που είναι και το πιο πιθανό λόγω του ότι αφορά την ΕΥΠ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη σύγκρουση για τις υποκλοπές και βάζουν στο στόχαστρο προσωπικά  τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας  χθες στο κεντρικό δελτίο του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα  άσκησε δριμεία κριτική σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό .

«Ο κύριος Μητσοτάκης κρύβεται. Δεν ήρθε όταν συζητάγαμε το πόρισμα της εξεταστικής, κρύφτηκε από την PEGA, κρύβεται από τη Βουλή Έχετε δει κανέναν αθώο να κρύβεται; Οι ένοχοι κρύβονται» ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας και  συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος επιχείρησε να  συνδέσει την λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού Predator με την ΕΥΠ «Έχουμε τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού σε συνέργεια με ένα κέντρο που είχε διασύνδεση με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πολιτικός προϊστάμενος αυτού του κέντρου ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Άρα δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν.

Εάν ο κ. Πρωθυπουργός δεν γνώριζε όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν, τότε θα έχουμε έναν πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού. Άρα έναν πρωθυπουργό ανεπαρκή. Εάν γνώριζε, θα πρόκειται για έναν πρωθυπουργό πραγματικά ανασφαλή αδίστακτο και επικίνδυνο. Επανέρχομαι λοιπόν στο ερώτημα που κατέθεσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία και ζητά απαντήσεις: Υπάρχει κι άλλο πολιτικό πρόσωπο από τα 31 αυτά, το οποίο ήταν υπό παρακολούθηση; Υπάρχει υπουργός που ήταν επισήμως επισυνδεδεμένος από την ΕΥΠ; Ζητάω επισήμως από τον καθ ύλην αρμόδιο που έχει υπ ευθύνη του την ΕΥΠ να απαντήσει. Θεσμικά, ρωτάω. Τα στοιχεία δεν τα έχω εγώ, τα έχουν τρεις πηγές.

Είναι η ΕΥΠ, η οποία κρατάει κατάλογο των διατάξεων και των εντολών που δίνει. Είναι οι πάροχοι, οι τηλεπικοινωνιακοί, που παίρνουν τις διατάξεις. Και είναι και η κ. Βλάχου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ η οποία υπογράφει διατάξεις. Η κυρία Βλάχου η οποία ήρθε με θράσος στον ναό της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Ελλήνων, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και μας είπε ότι έχω ανεξέλεγκτη κρίση και άμα γουστάρω μπορώ να υπογράφω διάταξη να παρακολουθώ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θυμίζοντας μας σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του 60′ του αλλήστου μνήμης εισαγγελέα Κόλλια. Μπορεί να βγει να δηλώσει δημόσια, ευθαρσώς ότι δεν έχει υπογράψει καμία διάταξη παρακολούθησης άλλων πολιτικών προσώπων, υπουργού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ή άλλων σημαίνοντων προσώπων; του δημόσιου βίου; Ζητάμε απαντήσεις».

Υψηλοί τόνοι κριτικής και από το ΠΑΣΟΚ  καθώς η υπόθεση υποκλοπής του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει στο σκοτάδι. Ωστόσο στη Χαρ. Τρικούπη δεν υιοθετούν άκριτα τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και επιχειρούν να βάζουν την υπόθεση σε μια τέτοια διάσταση που δεν θα τους ταυτίζει με τη κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. “Η κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται διαρκώς στο θέμα των υποκλοπών. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να ελέγξει ή να περιορίσει τα παράνομα λογισμικά και ότι είναι παγκόσμια απειλή.

Πριν λίγες ημέρες, όμως, παραμονή της δημοσιοποίησης της λίστας πολιτικών προσώπων που γράφτηκε ότι παρακολουθούνται μέσω Predator, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι θα φέρει νομοθετικό πλαίσιο για την απαγόρευση του Predator.

Ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να συγκαλύπτει την υπόθεση της παράνομης παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  θέτοντας ερωτηματικά για τον ρόλο των εταιριών που έχουν το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό  όχι μόνο για την περίοδο της  ΝΔ αλλά και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τις δύο εταιρείες που χρησιμοποιούσαν το παράνομο λογισμικό, η μία εξ αυτών επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πήρε 1.400.000 ευρώ απευθείας ανάθεση και από της ΝΔ 10.000.000 ευρώ.

Αν και οι προσωπικές σχέσεις όσων εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά στην Ελλάδα με στελέχη του σκληρού πυρήνα του Μαξίμου είναι γνωστές, αυτοί δεν έχουν λογοδοτήσει ακόμη σε κανέναν. Πλανάται ακόμη το ερώτημα αν ο Πρωθυπουργός είναι πίσω από αυτή τη διαδικασία και ποιοι διαχειρίζονται το παράνομο λογισμικό. Να καλέσει αυτές τις δύο εταιρείες ώστε να μάθουμε την αλήθεια.

Διαβάστε επίσης

Αλέξης Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση για τις υποκλοπές

Μητσοτάκης: «Ο κινηματογράφος έχει ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο απασχολώντας 100.000 ανθρώπους»