• Πολιτική

    «Φωτιά» στην κυβέρνηση φέρνει η επόμενη ημέρα – «Θα πέσουν κεφάλια» – Τι βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Βασίλης Κικίλιας


    Μπορεί ο βασικός στόχος, δηλαδή να μην υπάρξουν δηλαδή ανθρώπινες απώλειες, να επιτεύχθηκε, ωστόσο, η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα κι έφτασε στα Βριλήσσια, «καίει» και την κυβέρνηση.

    «Καίει» όλο τον αντιπυρικό σχεδιασμό που ετοιμάστηκε και υλοποιήθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, «καίει» την προετοιμασία που έγινε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την περιφέρεια Αττικής.

    Αλλά «καίει» και το πολιτικό σκηνικό της χώρας και ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την τραγική επόμενη ημέρα.

    Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και σε εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο αποζημιώσεων των ιδιοκτητών. Ένα θέμα που ασφαλώς θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

    Είναι ωστόσο το λιγότερο αφού το χειρότερο είναι ότι κάηκαν δεκάδες χιλιόμετρα του αστικού ιστού, στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη, στα Βριλήσσια, στο Πάτημα Χαλανδρίου.

    Εκεί όπου οι περιουσίες των ανθρώπων παραδόθηκαν στις φλόγες και όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι παραδόθηκαν αμαχητί. Μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά που είχε ξεκινήσει την Κυριακή στον Βαρνάβα έφτασε να καίει σπίτια και επιχειρήσεις.

    Τι έγινε λάθος ως προς τον σχεδιασμό, την πρόληψη ή την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πυρκαγιάς θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

    Όμως, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την οργή του κόσμου καθώς για πρώτη φορά μια τέτοια πυρκαγιά είχε μέτωπο πάνω από 30 χιλιόμετρα και έφτασε στον αστικό ιστό, χωρίς κανείς να μπορέσει να την σταματήσει.

    Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι επικρατεί μεγάλος προβληματισμός ως προς τη διαχείριση των συνεπειών της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς αλλά και ως προς το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα στην Πεντέλη, τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι.

    Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν στην κυβέρνηση είναι ότι ναι μεν το 112 έσωσε ανθρώπινες ζωές – κι αυτό είναι το πρωταρχικό- αλλά η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι και εύκολα διαχειρίσιμη, ούτε ουσιαστικά, αλλά ούτε και επικοινωνιακά.

    «Δεν είναι η ώρα για τον καταλογισμό ευθυνών, είναι η ώρα της ανασύνταξης των δυνάμεων, της καταμέτρησης των ζημιών και της πρώτης βοήθειας στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που έχασαν τις περιουσίες τους, έλεγαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες.

    Όμως, μπορεί αυτές τις ώρες να είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί σκεπτικισμός, και πολλές φορές και οργή για όσους διαχειρίστηκαν την συγκεκριμένη πυρκαγιά.

    «Θα πέσουν κεφάλια»

    «Θα υπάρξουν συνέπειες, θα πέσουν κεφάλια, αλλά στην ώρα τους», έλεγαν με νόημα, και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Από καρατομήσεις υπευθύνων μέχρι και παραιτήσεις και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

    Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται επίσης ότι σε αυτή την πυρκαγιά και με αυτές τις καταστροφές μέσα στις πόλεις, δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες και εξηγήσεις που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη οργή. Ούτε δηλαδή μπορούν οι αρμόδιοι να στηριχθούν μόνο σε καταγγελίες για εμπρησμούς, ούτε για το μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί, ούτε για τους μανιασμένους ανέμους ή μόνο τα ακαθάριστα οικόπεδα.

    Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την τεράστια πυρκαγιά υπήρξε η μεγαλύτερη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων των τελευταίων δεκαετιών, με πάνω από 700 ηρωικούς πυροσβέστες.

    Ωστόσο, οι καταγγελίες που έρχονται από τα μέτωπα της φωτιάς είναι πολλές. Τόσο για έλλειψη συντονισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, όσο και για έλλειψη εναέριων δυνάμεων την ώρα που η φωτιά είχε φτάσει στο Πεντελικό Όρος και ήταν θέμα χρόνου να φτάσει στα σπίτια.

    Σοβαρές είναι οι καταγγελίες και σε επίπεδο τοπικών φορέων κυρίως ως προς τη διαχείριση των ακαθάριστων οικοπέδων ή της καύσιμης ύλης που δεν απομακρύνθηκε εγκαίρως από καθαρισμένα οικόπεδα.

    Τα λάθη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό είναι αυτά που θα μελετήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, κι αν απαιτηθεί θα υπάρξουν άμεσα συνέπειες, έλεγαν χθες στην κυβέρνηση.

     

     

    Σε κάθε περίπτωση δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για κατάρρευση του κράτους για αυτές τις κρίσιμες ώρες και για αδυναμία αντιμετώπισης της φωτιάς.  Κάτοικοι που καταγγέλλουν ότι επί ώρες έμειναν αβοήθητοι και προσπαθούσαν να σβήσουν μόνοι τους τις φωτιές.

    Πολλοί επίσης αναρωτιούνται γιατί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ενεργοποιήθηκε μόλις στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας. Γιατί δηλαδή δεν υπήρξε αίτημα βοήθειας από Γαλλία, Τσεχία, Ιταλία από τις πρώτες πρωινές ώρες όταν όλοι είχαν καταλάβει ότι η φωτιά ξέφυγε.

    Αναρωτιούνται δηλαδή αν υποτιμήθηκε η φωτιά στον Βαρνάβα και ήταν πλέον αργά να ζητηθεί βοήθεια από το εξωτερικό προκειμένου να συνδράμουν στους ηρωικούς Ελληνες πυροσβέστες.

    Το μόνο παρήγορο είναι ότι λειτούργησε άψογα ο σχεδιασμός εκκένωσης των κατοίκων από τις καιόμενες περιοχές, όπως και των νοσοκομείων, κατασκηνώσεων κ.λπ., και δεν υπήρξαν ούτε καν τραυματισμοί.

    Όπως άψογα λειτούργησε και ο μηχανισμός βοήθειας των πληγέντων, με υπουργείο, περιφέρεια και δήμους να συντονίζονται προκειμένου να βρεθούν χώροι για να διαμείνουν οι κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται.

    Αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

    Στην κυβέρνηση περίμεναν ένα δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών, αλλά δεν φαντάζονταν μια τέτοια καταστροφή στον αστικό ιστό της Αθήνας.

    Και πλέον αλλάζει ολόκληρος ο σχεδιασμός καθώς δεν μπορούν να μιλούν πλέον μόνο για φακέλους των υπουργείων προκειμένου να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός έτοιμος για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    «Δεν αρκούν απλά εξαγγελίες, χρειάζεται κάτι πιο δραστικό προκειμένου να αλλάξει το κλίμα», λένε κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι επισημαίνουν τα πολλά προβλήματα που πλέον έχουν συγκεντρωθεί.

    Από τα σοβαρά θέματα στο χώρο της υγείας, μέχρι τα μείζονα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, που ανέδειξε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το mononews.

    Και από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά μέχρι την εμφανή πλέον αδυναμία να αντιμετωπιστούν βασικά ζητήματα της καθημερινότητας.

    «Η κατάρα της δεύτερης θητείας έχει χτυπήσει πλέον για τα καλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε μια αδύναμη αντιπολίτευση, με τα τεράστια οργανωτικά και ταυτοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα μιλούσαμε τώρα για πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες», λέει στο mononews, οικονομικός αναλυτής ο οποίος επισημαίνει και κάτι σημαντικό επίσης.

    Τα ευρήματα των μετρήσεων που θα γίνουν μετά τις 25 Αυγούστου και τα οποία θα είναι κρίσιμα για την πορεία της κυβέρνησης.

    «Υπάρχει συσσωρευμένη οργή, ειδικά για την καθημερινότητα και τα οικονομικά προβλήματα. Αν δεν πάει καλά και η τουριστική περίοδος, τότε θα δούμε συμπεράσματα ερευνών που θα μας εκπλήξουν», τονίζει.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Στις 3 Σεπτεμβρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα
    «Λουκέτο» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης! Το χάος σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ που παρέλαβε ο Τσιάρας και η παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως
    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ο Έλληνας μεγιστάνας της μεταλλουργίας που ετοιμάζεται να εισάγει την «αυτοκρατορία» των £4,7 δισ. στο Λονδίνο – Αφιέρωμα των Sunday Times
     



    ΣΧΟΛΙΑ