Νέες διαστάσεις στην υπόθεση διαλεύκανσης των τηλεφωνικών υποκλοπών από την ΕΥΠ φαίνεται ότι βάζει και η κατάθεση του πρώην Διοικητή της υπηρεσίας Γιάννη Ρουμπάτη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Ρουμπάτης, βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξε χθες ο προκάτοχος του Θ. Δραβίλλας, φέρεται να ξεκαθάρισε στα μέλη της Επιτροπής ότι δεν πρόκειται να κάνει επίκληση του δικαιώματος του απορρήτου και πως θα αναφέρει ότι γνωρίζει.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτηθείς σχετικά με την τύχη του υλικού από την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε ότι, από ό,τι μαθαίνει, το υλικό του φακέλου του Ν. Ανδρουλάκη καταστράφηκε, προσθέτοντας όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι οι σημειώσεις από τις συνακροάσεις πρέπει να υπάρχουν.

Αναφορικά δε με το πρωτόκολλο που τηρείται για τέτοιες περιπτώσεις φέρεται να έχει πει πως, το γραπτό υλικό καταστρέφεται μετά από δύο χρόνια και όχι σε έναν χρόνο. Το ηλεκτρονικό αρχείο της επισύνδεσης καταστρέφεται όταν γεμίσει ο δίσκος αλλά υπάρχουν πάντα και γραπτές σημειώσεις επί των συνακροάσεων.

Μάλιστα κατά την άποψη του, φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι για ένα πρόσωπο σαν τον κ. Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί την παρακολούθηση. Στο ίδιο πλαίσιο φέρεται βάση της εμπειρίας του να ισχυρίστηκε ότι κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή και πως ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Παρά ταύτα φέρεται να εξέφρασε την αντίθεσή του για τις επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων καθώς το Σύνταγμα και ο νόμος το απαγορεύουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να υιοθέτησε πλήρως την ανάλυση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί μη νομιμότητας της παρακολούθησης βουλευτή η ευρωβουλευτή σε σημείο μάλιστα που να αποτελεί και τμήμα της κατάθεσης του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ρουμπάτης δεν απάντησε ευθέως για τις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε στην κατοχή του συνομιλίες από παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, λέγοντας πως αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και όχι.

Καταλήγοντας στις απαντήσεις του πρώτου κύκλου ερωτήσεων φέρεται να είπε σχετικά με τη στάση που πρέπει να έχει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας ότι πρέπει να ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα τον Πρωθυπουργό, άλλοτε προφορικά άλλοτε με σημείωμα όπως έκανε και ο ίδιος για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε η υπηρεσία. Μάλιστα φέρεται να είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στη ΕΥΠ ενημέρωνε σχετικά και τον κ. Μητσοτάκη ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που έχει πει και ο κ. Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ έχει παραδώσει και στους δυο, το δίτομο αποτέλεσμα των ερευνών της ΕΥΠ για την διαφθορά.

Στο μεταξύ η μη κλήτευση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των επιχειρηματιών Λαβράνου και Μπίτζιου, που σχετίζονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa, αλλά μόνον των κατά νόμο εκπροσώπων των εταιρειών προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να καλεί τη ΝΔ «να ανασκευάσει και να τους καλέσει στην Εξεταστική Επιτροπή».

«Ειδικά», όπως επισημαίνει, «μετά την αποκάλυψη ότι και ο Χρήστος Σπίρτζης παρακολουθούνταν με το κακόβουλο λογισμικό Predator και ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί η έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητήσει από την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας».

«Ενδεχόμενη επιμονή της ΝΔ στην άρνηση κλήσης τους είναι ομολογία συγκάλυψης των ευθυνών του κ. Μητσοτάκη», σημειώνει.

Μάλιστα ανάρτησε, από δημόσια ανάρτηση του Θάνου Πλεύρη στο facebook, φωτογραφία του κ. Γιάννη Λαβράνου (αριστερά) σε συλλαλητήριο για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας το 2018.

Η φωτογραφία:

Διαβάστε επίσης:

«Ανοίγουν τα πρώτα στόματα» στην Εξεταστική