ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η χώρα χρειάζεται ένα δικό της σχέδιο, ελληνικής ιδιοκτησίας και ταυτότητας, ένα σχέδιο για το πώς μπορούμε να πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη, πώς μπορούμε να φέρουμε ένα «επενδυτικό σοκ» στη χώρα, ταυτόχρονα όμως εξασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης -αφού προηγουμένως άκουσε τα ζητήματα που της έθεσαν- την πρόταση του κόμματος για τη στήριξη της απασχόλησης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Η κα Γεννηματά έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την επαναδιαπραγμάτευση της δέσμευσης για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Πρέπει να αλλάξουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Είναι μία “θηλιά στον λαιμό» του ελληνικού λαού η δέσμευση αυτή του κ.Τσίπρα.
Εάν καταφέρουμε ένα πειστικό αναπτυξιακό σχέδιο και ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών για τη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης να το παρουσιάσουμε και να πείσουμε τους εταίρους μας ότι είμαστε σοβαροί, ότι έχουμε σχέδιο για τον τόπο μας, μπορούμε να προχωρήσουμε και να φτάσουμε στην αλλαγή του στόχου αυτού, από 3,5% να πάμε στο 2% .
Αυτό αμέσως θα μας δώσει τη δυνατότητα να βρούμε πόρους και να δώσουμε τα κίνητρα που χρειάζονται οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και μια σοβαρή ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, να έχουμε αμοιβές και συντάξεις αξιοπρεπείς, να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τα κίνητρα σε μια επιχείρηση για να προσλάβει έναν εργαζόμενο», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες -σε προγραμματική βάση- συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. «Από τη μα μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι με τις ιδεοληψίες του δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει ανάπτυξη, άρα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα καταφεύγει στην υπερφορολόγηση. Δεν τους αρκούν μάλιστα οι στόχοι των πλεονασμάτων, που ούτως ή άλλως είναι υψηλοί, αλλά διεκδικούν κάθε χρόνο υπερπλεονάσματα, για να μπορούν να μοιράζουν «μποναμάδες» και να λειτουργεί το πελατειακό κράτος κι ο «φιλεύσπλαχνος» υπουργός και πρωθυπουργός», διευκρίνισε.
«Από την άλλη μεριά», συνέχισε, «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι: αφήστε την αγορά να λύσει όλα τα προβλήματα από μόνη της, οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο, δεν χρειάζονται αντιμετώπιση, οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται προστασία απέναντι στους εργοδότες, ασυδοσία της αγοράς, αφήστε τα όλα και κάπου θα ισορροπήσει η αγορά μόνη της».
Σχετικά με την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης η κ. Γεννηματά παρατήρησε ότι «το διχαστικό και πολωτικό κλίμα διώχνει τους επενδυτές, γιατί ποιος θα έλθει να βάλει τα χρήματά του σε μια χώρα που η πολιτική ζωή ποινικοποιείται και μπορεί να εμπλακεί σε διενέξεις πολιτικών κομμάτων».
«Τα αιτήματα των εργαζομένων»
Η πρώτη σύσκεψη που είχε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου άκουσε τα προβλήματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, στο Μετρό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό, την ΕΛΒΟ και τη Χαλυβουργία.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης σημείωσε πως επιλέχθηκαν οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τα πιο μεγάλα προβλήματα, σχετιζόμενα και με την ανάπτυξη της περιοχής. Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι “λέμε για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα […] καθώς το πρόβλημα είναι ότι έτσι όπως έχουν χειριστεί τα θέματα τα τελευταία χρόνια, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργαζομένων. Είναι πάρα πολύ καλοί στο να κάνουν εγκαίνια με μουσαμάδες στο μετρό για ένα έργο που θα λειτουργήσει μετά από δύο χρόνια. Αλλά δεν είναι καθόλου ικανοί στο να βάλουν κάτω τα πράγματα, να τα βάλουν σε λειτουργία και να εξασφαλίσουν τις θέσεις των εργαζομένων».
Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι η απαξίωση του ΟΑΣΘ στους πολίτες, όταν οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια είναι 25-30 λεπτά, είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης, σημειώνοντας ότι από τον στόλο των 545 λεωφορείων που κυκλοφορούσαν, σήμερα, μετά από 16 μήνες της νέας διοίκησης κυκλοφορούν 385 λεωφορεία.
Η κα Γεννηματά απάντησε ότι η κυβέρνηση μέσα από τη λογική του να κάνει δημόσιο τον ΟΑΣΘ πέρασε “στο μεγαλύτερο ξεπούλημα.Μέσα από την απαξίωση του στόλου, την απαξίωση στη συνείδηση του χρήστη, που δημιουργεί το κλίμα και ως ώριμο φρούτο φτάνει εκεί που θέλουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, φτάνει “από την πίσω πόρτα” το ξεπούλημα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης υποστήριξε ότι εδώ και δέκα χρόνια το χρονοδιάγραμμα του έργου μετατίθεται, υπάρχει πρόβλημα με τις επιμέρους χρηματοδοτήσεις και επεκτάσεις, ενώ δεν ευσταθούν οι ημερομηνίες παράδοσης του έργου.
Ο πρόεδρος Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού, Πασχάλης Τσουκαλάς επισήμανε ότι είναι λανθασμένος τρόπος η παραχώρηση του άξονα μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί σε συμπληγάδες μεταξύ υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ».
«Αν πάμε πάλι σε λύσεις όπου κρατικοποιούμε τους ιδιώτες θα είναι καταστροφικό για όλους”», είπε ο πρόεδρος εργαζομένων της ΕΛΒΟ Θόδωρος Αλιόγκας σημειώνοντας ότι η ΕΛΒΟ μπήκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ειδική εκκαθάριση. Η κα Γεννηματά απάντησε πως ως υφυπουργός Άμυνας δεν είχε αρμοδιότητα για την ΕΛΒΟ, παρά μόνο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, σημειώνοντας ότι παρόλα αυτά πέτυχε το να μην επέλθει «ξαφνικός θάνατος» στην εταιρεία, παρά τη σχετική συμφωνία που υπήρχε με την τρόικα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος ανέφερε πως η βιομηχανία δε λειτουργεί από το 2015 και ζήτησε να τηρηθούν οι συμφωνίες για την εξυγίανσή της, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις αν ο επενδυτής θα τηρήσει το μνημόνιο για την επαναπρόσληψη του 70% των εργαζομένων.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων των ΕΛΠΕ είπε πως σήμερα επιχειρείται ξεπούλημα της επιχείρησης με πρόσχημα το έλλειμμα στον προϋπολογισμό ή ότι πρόκειται για επιταγή των θεσμών. Σημείωσε δε ότι μετά από προσφυγή των εργαζομένων η Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ ζητεί από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ελληνική πλευρά διευκρινίσεις για το τυπικό της διαδικασίας και ότι δεν θίγονται οι μικρομέτοχοι.
Συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς
Οι φορολογικοί συντελεστές, η έλλειψη ρευστότητας, τα «κόκκινα» δάνεια, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, το παρεμπόριο, το κόστος παραγωγής ήταν τα κύρια θέματα που έθεσαν οι παραγωγικοί φορείς στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ως σημαντικότερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις.
«Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ σταθερότητα και συνεννόηση για να ενισχύσει την αξιοπιστία της. Να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις. Να μπορέσει να πείσει τους εταίρους ότι είναι αποφασισμένη να βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα ανάπτυξης», επισήμανε η κα Γεννηματά παρατηρώντας ότι τα προγράμματα που σχεδιάστηκαν για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας δεν έλαβαν υπόψη ότι αυτή στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία από το 2000 «όπου θα αναδεικνύονταν οι ευθύνες -για να σταματήσει και η στοχοποίηση ενός συγκεκριμένου χώρου- αλλά θα βλέπαμε και τα λάθη, τι δεν πρέπει να ξανακάνουμε».
Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να ενισχύσει και να υποστηρίξει τους καλοπληρωτές και να ξεχωρίσει αυτούς, που συνειδητά δεν πληρώνουν από εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη να στηριχθούν.
Για την κατοχύρωση του προσδιορισμού «Μακεδονικό» στα εμπορικά σήματα και προϊόντα των ελληνικών επιχειρήσεων είπε πως οι διαδικασίες και δυνατότητες που υπάρχουν κατοχυρώνουν μόνο τις επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν τον όρο : “Το πρόβλημα που θα προκύψει φοβάμαι ότι μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Όλα αυτά τα θέματα είναι για μας στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας και θα εξακολουθήσουν να είναι, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα και στη Μακεδονία. Θα πρέπει να δράσετε άμεσα, δυναμικά, αποτελεσματικά, πρέπει να οργανώσετε την αντίδρασή σας, είμαστε κοντά σας και δίπλα σας, με κάθε τρόπο θα βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.
«Το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η αγορά, οι υψηλοί φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας διαμορφώνουν ασφυκτικές πιέσεις για το επιχειρείν, ιδιαίτερα, δε, για κάποιες επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατηθούν, με δυσκολία, στη ζωή» ανέφερε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης.
Στις προσπάθειες που κάνουν οι εξαγωγείς προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί αλλά και την ανάγκη δημιουργίας Γραφείου Εξωστρέφειας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ έθεσε θέμα υψηλών τιμών στις τιμές παραγωγού και ομαλής ροής στην πρώτη ύλη.
«Η χώρα έχει πολίτες, επιχειρήσεις, που ζουν σε στάση αναμονής και αγνοούν πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης επισημαίνοντας πως ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων είναι σε ελεύθερη πτώση από το 2010.
«Υπερφορολόγηση, υπερχρέωση και μη δανεισμός είναι τα αγκάθια για τη μικρομεσαία κοινότητα» σημείωσε ο α’ αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δημήτρης Βαργιάμης επισημαίνοντας πως απαιτείται εθνική συναίνεση για να πάει η χώρα μπροστ, εκτιμώντας ότι «τα επιμελητήρια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».
Για ανάγκη μείωσης της φορολογίας αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργούν τα εικονικά παραστατικά μίλησε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μενεξόπουλος.
«Η αγωνία μας είναι η επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε στάση αναμονής και αιμορραγίας», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολόπουλος. Ενίσχυση της αστυνόμευσης για την πάταξη του παρεμπορίου και της εγκληματικότητας ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιακώβου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσουκάτος σε Εισαγγελείς Διαφθοράς: Κάποιες εταιρείες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τα κόμματα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινή φυλάκισης 28 μηνών με αναστολή στον Νίκο Γεωργιάδη για υπόθεση παιδεραστίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα