Ο εθνικός στόχος της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε βήματα προς το μέλλον, δηλαδή να επιταχύνουμε, να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς στην απόδοσή της» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Τοποθετούμενος επί του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι η μεταρρύθμιση αυτή αφορά πρωτίστως τους πολίτες που οδηγούν τις διαφορές του στα δικαστήρια, καθώς «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα αφαιρεί σημαντικό μέρος από την αποστολή της».

1

Τόνισε μάλιστα ότι, ζώντας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς διαρκώς, και πάντα υπάρχει μία παρατήρηση, η οποία δεν είναι ευχάριστη για τη χώρα μας: Ότι στον τομέα της δικαιοσύνης τα πράγματα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Και αυτό αφαιρεί κάτι πάρα πολύ σημαντικό από την εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να έρθουν για να δημιουργηθούν δουλειές, και για να κρατήσει η χώρα τα παιδιά της εδώ».

Για τις αντιδράσεις των δικηγόρων στην Αττική είπε ότι στο δημοψήφισμά τους συμμετείχε το 30%, ότι ο κ. Βερβεσσός του ΔΣΑ δεν εξέφρασε την αντίθεσή του επί της αρχής αλλά ότι δεν θέλουν τα 20 πρωτοδικεία στο νομό να γίνουν 5.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε πάντως ότι κατά το μεταβατικό διάστημα των 2,5 ετών θα περιμένει τη σχετική πρόταση των δικηγόρων και ότι η κυβέρνηση θα οργανώσει το θέμα των εγκαταστάσεων, όπου χρειάζεται, και θα ολοκληρώσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2026 το εξελισσόμενο πρόγραμμα ψηφιοποίησης.

Όσο για την κριτική περί «ψευδεπίγραφης μεταρρύθμισης», είπε ότι πρέπει να εξηγηθεί ποια η διαφορά της ιστορικής μεταρρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση, δηλαδή την ενοποίηση του πρώτου βαθμού, από τις ρυθμίσεις των Ελ. Βενιζέλου, Π. Τσαλδάρη, Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη. «Αν υπάρχει η πραγματική διαφορά στον επιδιωκόμενο σκοπό, να μας την πείτε ώστε να καταλάβουμε γιατί είναι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση. Είναι αυθεντική η ιστορική μεταρρύθμιση που σας περιγράφω».

Ρώτησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ εάν θέλει να συνδεθεί με αυτές ή να γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ «που ήρθε εδώ να μας πει ότι πρέπει, να πάμε και να προσευχηθούμε στις εκκλησίες. Διαπιστώσαμε όλοι τη νέα επίδραση που έχει ως αρχηγός με τα θαύματα», είπε ο κ. Φλωρίδης.

«Αυτό που θα χρειαστεί πολύ συγκεκριμένα, παρά τις επιφυλάξεις και τις επιμέρους αντιρρήσεις, να απαντήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο εξής: Αυτό τον εθνικό στόχο της ενοποίησης του πρώτου βαθμό δικαιοδοσίας, για να μπορέσει η χώρα μαζί με τις άλλες αλλαγές, και την ψηφιακή μετάβαση, να οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε καινούργια εποχή, την αποδέχεστε ναι ή όχι; Όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε.

Αλλά προηγουμένως οφείλετε να απαντήσετε σε αυτό. Θα βάλετε την θετική σας ψήφο για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά σε αυτό τον τομέα; Αυτό που συζητάμε σήμερα; Ή θα συνεχίσετε να οχυρώνεται πίσω από δικαιολογίες οι οποίες επιμένουν να κρατούν την χώρα παγιδευμένη στο παρελθόν» είπε ο κ. Φλωρίδης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

Μάτι: Στόχος η δίκη σε δεύτερο βαθμό ακόμα και μέσα στον Ιούνιο

Παύλος Μαρινάκης: Με την επιστολική ψήφο ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία – €2,3 δισ. για τη στεγαστική πολιτική

Χαρδαλιάς: Η ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά τις ημέρες του Πάσχα θα είναι μηδενική