ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, χαρακτήρισε την απόφαση του ΣΤΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών «αρνητική έκπληξη» προσθέτοντας ότι πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» ωστόσο όπως ενημέρωσε από την απόφαση δεν κινδυνεύει το μάθημα των νέων Θρησκευτικών στα σχολεία.
Μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, ο κ. Φίλης απέδωσε την απόφαση αυτή -που ελήφθη όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία- σε λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος. Εξήγησε ότι το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση και αυτό κάνει το σχολείο με το μάθημα των Θρησκευτικών από την Δ΄Δημοτικού ως την Γ’ Λυκείου. «Δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή όμως για ομολογιακό μάθημα».
Το Σύνταγμα δεν λέει ότι αυτό το μάθημα θα πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση. Κρίνοντας την απόφαση αυτή ο πρώην υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «το ΣΤΕ υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών». Πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό». Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που επικαλείται η απόφαση δεν λέει ότι τα θρησκευτικά πρέπει να είναι ομολογιακό μάθημα αλλά αντίθετα ότι πρέπει να διδάσκονται όλα τα δόγματα και να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μας.
Επιπλέον η απόφαση αυτή «μετατρέπει το ΣΤΕ από ένα ανώτατο πολιτειακό όργανο σε ένα όργανο που αποφασίζει για την εκπαίδευση και ένα όργανο που δογματίζει δηλαδή αποφασίζει ποιο δόγμα είναι».
«Είναι θέμα του κράτους το τι διδάσκουν τα σχολεία» δήλωσε ο κ. Φίλης ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του μαθήματος που όπως είπε δεν ήταν προσωπικό έργο αλλά αποτέλεσμα προσπάθειας πολλών φωτισμένων παιδαγωγών και θεολόγων μετά από διάλογο με την Εκκλησία. Επιπλέον εφαρμόζονταν πιλοτικά τα προηγούμενα χρόνια σε κάποια σχολεία. «Είμαι υπερήφανος για αυτή την αλλαγή» πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει πρακτική συνέπεια της απόφασης. Το μάθημα θα συνεχίσει ως έχει» πρόσθεε ενώ απόρησε με το νέο ρόλο που φαίνεται να αναλαμβάνει το ΣΤΕ υιοθετώντας απόψεις παραθρησκευτικών οργανώσεων ενώ φέρεται «ως εφεδρεία του παλαιού πολιτικού συστήματος συμπεριφέρεται αν και αυτό δεν αφορά όλους τους δικαστές.
«Το μάθημα των νέων Θρησκευτικών θα συνεχίσει όπως διαβεβαίωνει και το υπουργείο Παιδείας» «φαντάζομαι ότι όποιες αλλαγές γίνονται σε κάθε μάθημα δεν θα πηγαίνουν στο ΣΤΕ, είναι ένας πολύ ολισθηρός δρόμος αυτός» είπε ο κ. Φίλης συμπληρώνοντας «μου κάνει εντύπωση πως το ΣΤΕ εμφανίζεται πάνω από την Ιερά Σύνοδο με την απόφαση αυτή και ο κ. Σακελλαρίου να διεκδικεί ρόλο αρχιεπισκόπου».
Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας παρόλο που η Εκκλησία ευλόγησε τα συλλαλητήρια και διαφωνεί σε διάφορα ζητήματα. «Η κοινωνία μας βλέπει μπροστά. Θέλουμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια» είπε συμπληρώνοντας ότι στοιχείο της κρίσης που ζούμε είναι η κρίση αξιών στην οποία η Εκκλησία συνετέλεσε με τα σκάνδαλα στο Βατοπέδι, ή το θέμα των ταυτοτήτων.
Αναφορικά με το Μακεδονικό ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής κρίσης». Η χώρα μας δίνει μάχη για έξοδο από την κρίση και τώρα που η οικονομία ανακάμπτει έχει μεγάλη σημασία η πολιτική σταθερότητα.