• First Top Stories

    Φιάσκο και η σημερινή συνάντηση;

    • NewsRoom


    Μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σειρά έχει, και πάντα σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας στη Σμύρνη με τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών, Τσίπρα-Davutoğlu.

    Όλοι έχουν πειστεί ότι το Συμβούλιο στη Σμύρνη είναι ιδιαίτερα σημαντικό αλλά ιστορικού και πάλι χαρακτήρα. Αυτό φαίνεται, και από το γεγονός ότι ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, τόνισε στον Τσίπρα ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θα εκπροσωπείται από τον ίδιο αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

    Έτσι, η διαπραγμάτευση με τη Τουρκία θα συνεχιστεί σήμερα στη Σμύρνη, ιδίως ενόψει της νέας και κρίσιμης προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, στην οποία και θα ολοκληρωθεί η συμφωνία Ευρώπης-Άγκυρας.

    Αυτά τα οποία ζήτησε η Τουρκία εχθές, δηλαδή βίζα, κεφάλαια ένταξης στην ΕΕ αλλά και πακέτα δισεκατομμυρίων για τη βοήθεια της στο προσφυγικό χαρακτηρίζονται από τον Πρωθυπουργό δελεαστικά αλλά και υπερβολικά ορισμένα από αυτά.

    Μολαταύτα, η κυβέρνηση δείχνει αισιόδοξη και ευελπιστεί βήματα προόδου τόσο μεταξύ των δύο χωρών όσο και μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Αναμένει βέβαια καλή θέληση από πλευράς της Άγκυρας σχετικά και  με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η επιδίωξη να αποφευχθεί το γκριζάρισμα μεγάλων περιοχών του Αιγαίου από την ελληνική πλευρά δημιουργεί διπλωματική ανησυχία η οποία δεν κρύβεται ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Çavuşoğlu ενώπιον του Νίκου Κοτζιά.

    Αλέξης Τσίπρας
    Αλέξης Τσίπρας

    Συνεργασία στον οικονομικό

    Στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς καθότι η ατζέντα έχει εκτός των άλλων και οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών.

    Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί συνεργασία σε μεταφορές, εμπόριο και τουρισμό. Πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη αλλά και δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη. Επιπλέον επρόκειτο να δημιουργηθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

    Αλέξης Τσίπρας-Ahmet Davutoğlu
    Αλέξης Τσίπρας-Ahmet Davutoğlu

    Η Τουρκία είναι φαερό ότι θα συνεχίσει το «παζάρεμα», έχοντας τελειώσει από το χθεσινό με τους πλέον «εμπορεύσιμους» πρόσφυγες, και στη Σμύρνη. Φυσικά, από το σημερινό Συμβούλιο δε αναμένει κανένας κάτι σημαντικό ή τουλάχιστον τίποτα θετικό για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού που κάνει η τουρκική πλευρά. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι και η σημερινή συνάντηση θα είναι άλλο ένα «φιάσκο» αλλά και αναρωτιούνται για ποιο λόγο δεν έγινε εχθές συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά παίρνει παράταση δέκα μέρες ακόμα εν αναμονή του σημερινού Συμβουλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ