ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φαμέλλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 FM”. “Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ αποτελεί μονοσήμαντη επιλογή της κυβέρνησης και αυτό έχει καταστεί σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού” είπε.
Ο κ. Φάμελλος σχολίασε τη στάση της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι στο εσωτερικό του συγκεκριμένου κόμματος και σε επίπεδο στελεχών σημειώνονται πλέον σφοδρότατες διαφωνίες ως προς την ιδιωτικοποίηση του νερού, οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κυρίζογλου, όσο και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση, έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, διαφωνώντας με τη ΝΔ και τις δηλώσεις του συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Θεοδωρικάκου. Επίσης, σε χθεσινή κοινή μας συνέντευξη, ούτε ο κ. Καλαφάτης πήρε θέση. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δημιουργεί ρήγματα και διαφωνίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης” είπε ο αν. υπουργός και πρόσθεσε: “Η θέση της κυβέρνησης είναι ενιαία, πάγια και σταθερή. Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Υπάρχει ήδη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ και από την πλευρά μας θα κατοχυρώσουμε και συνταγματικά το νερό ως κοινωνικό αγαθό”.
Για τα προβλήματα που προέκυψαν στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης από τη βλάβη στον αγωγό ύδρευσης της Αραβησσού, ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κακή κατάσταση των υποδομών της ΕΥΑΘ, αποτέλεσμα της επιλογής του παλιού πολιτικού συστήματος να πουλήσει το νερό της Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλους τους τομείς του Δημοσίου. “Το πρόβλημα που προέκυψε στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης είναι η επίπτωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των προηγούμενων κυβερνήσεων στην ΕΥΑΘ, γιατί προετοίμαζαν την ιδιωτικοποίηση με περιορισμό των δημόσιων υποδομών και μείωση προσωπικού της ΕΥΑΘ” είπε.
Σε σχέση με τις βολές κατά της κυβέρνησης ως προς την διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος, ο αν. υπουργός δήλωσε ότι είναι λάθος να αρχίσει ένας εμφύλιος στη Θεσσαλονίκη, με βάση τις κομματικές ταυτότητες των αιρετών της αυτοδιοίκησης, “εφόσον τα κυβερνητικά στελέχη ήταν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή της βλάβης και ανακοίνωσαν το χρονοδιάγραμμα επισκευής που τηρήθηκε, ενώ δεν υπήρχε αντίστοιχο ενδιαφέρον και παρουσία από τους αυτοδιοικητικούς, παρά μόνο μετά την επισκευή της βλάβης”.
Κατέληξε: “Πέρα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, στους Θεσσαλονικείς αυτές τις μέρες έλειψε ένα πολύτιμο αγαθό, το νερό. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει εμείς να διαχειριστούμε, ανεξάρτητα των ευθυνών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και για τον λόγο αυτόν χρειαζόμαστε ένα πιο συμπαγές σχέδιο ασφάλειας νερού. Οφείλουμε να παρέχουμε με κοινωνική δικαιοσύνη και προνοητικότητα αυτόν τον πολύτιμο πόρο σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Και αυτό το σχέδιο πρέπει να υπάρχει και για τις περιόδους λειψυδρίας, μέχρι να γίνει η επέκταση του διυλιστηρίου. Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με αυτό το καθήκον και να διαχειριστούμε προς όφελος των πολιτών όλα τα μεγάλα προβλήματα και τα σοβαρότατα ελλείμματα της χώρας, που εντοπίζουμε σε όλους τους τομείς, μετά από αυτή τη φοβερή κρίση της χώρας μας”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ