ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
«Έκτρωμα» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, ζητώντας την απόσυρση του. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι το «νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει πόσο κοινωνικά ανάλγητη είναι η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία του υπουργείου και ο πρωθυπουργός».
Χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διάταξη για την επίταξη των γιατρών και τον αποκλεισμό της πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «το εκβιαστικό μέτρο» δεν είναι λύση, καθώς το πρόβλημα είναι «τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της ΝΔ και η υποβάθμιση του ΕΣΥ και των αμοιβών των υγειονομικών και των γιατρών» και «αυτό δεν λύνεται με επίταξη».
Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την τοποθέτηση του με ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό για όσα έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Ρώτησε αν ισχύει η φράση που έχει αποδοθεί στον κ. Μητσοτάκη ότι «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας, αλλά τελικά όλα καλά». Ρώτησε τα εξής: «Ήταν μια ”ταλαιπωρία” η παρεμπόδιση των ελληνικών θαλασσίων ερευνών στα 6 νμ νότια της Κάσου, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τη δικαιοδοσία της ελληνικής ΑΟΖ; Ήταν μια ”ταλαιπωρία” η απόσυρση του ιταλικού ερευνητικού πλοίου και των 3 ελληνικών πλοίων από την Κάσο; Ήταν μια ”ταλαιπωρία” η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της πατρίδας μας;».
Ρώτησε επίσης με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής» αν υπήρξαν τρεις διαδοχικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και «τι ακριβώς σημαίνει το ”ευχαριστώ” της τουρκικής πλευράς προς τις ελληνικές αρχές για τον σεβασμό στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας; Υπάρχει έμμεση νομιμοποίηση οποιασδήποτε κατάστασης στο Αιγαίο;». Επιπλέον τόνισε ότι απαιτείται απάντηση για τα ερωτήματα που έθεσε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, για το αν «υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση του κ. Γεραπετρίτη με ομόλογο του ή εν γένει των διπλωματικών αρχών και εκπροσώπων ώστε να υπάρχει ενδεχόμενη άδεια από τη μεριά της Τουρκίας». «Ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η τουρκική NAVTEX που ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας;», ρώτησε, ζητώντας να δοθούν απαντήσεις. Σχολίασε ότι «η τουρκική προκλητικότητα δεν απαντάται ούτε με μυστική διπλωματία ούτε με υποχωρητικότητα, χρειάζεται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που δε βλέπουμε να ασκείται και σας δηλώνουμε επίσημα ότι πρέπει να αλλάξετε στρατηγική και να δώσετε απαντήσεις».
Ως προς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο κύριος Γεωργιάδης, είναι ο κύριος Μητσοτάκης και η πολιτική της Νέα Δημοκρατίας που κατεδαφίζει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία και την ευημερία των πολιτών». «Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο που οι φορείς χαρακτήρισαν ως γραφειοκρατικό τερατούργημα, που προχωράει στη διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτό των τομέων της υγείας», είπε. Προσέθεσε ότι «το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από προσχηματική διαβούλευση» και πως όλοι οι φορείς ζήτησαν να αποσυρθεί «κι αυτό ζητάμε κι εμείς».
Σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση και το νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάποιο από αυτά τα θέματα. «Αντίθετα, απαξιώνει και την διάρθρωση και τις τομεακότητες που υπάρχουν σήμερα στις δομές ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση, γιατί θέλετε να ανοίξετε την πόρτα διάπλατα στους ιδιώτες που θέλουν να ασκήσουν δραστηριότητα και στα θέματα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να πριμοδοτήσει τις ιδιωτικές κλινικές ψυχικής υγείας και άρα να δημιουργήσει τζίρο και πελάτες για ένα ιδιωτικό κομμάτι της οικονομίας που θα έπρεπε να είναι απολύτως υποκατεστημένο από δημόσιες επαρκείς ποιοτικά στελεχωμένες δομές υγείας.
Σχετικά με τις δομές απεξάρτησης ειδικότερα χαρακτήρισε «υποκριτή» τον κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι το 2018 είχε κάνει συνάντηση στην πλατεία Βάθη με άτομα που είχαν ακολουθήσει ή ολοκληρώσει προγράμματα, υποσχόμενος στήριξη και «πέντε χρόνια μετά, διάλυση των προγραμμάτων απεξάρτησης». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει η απεξάρτηση να μην είναι υποχρέωση της πολιτείας και να αποσυνδέσει το δικαίωμα στην θεραπεία και να την αφήσει έρμαιο της αγοράς.
Μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει τη δυνατότητα να ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για συμπεριφορά και ηθική: «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε δηλώσεις σας κατά υγειονομικών στη Μυτιλήνη, ”ανθρωπάκια ασήμαντα, κάφρους”. Μπορούμε να ξεχάσουμε μήπως την απαράδεκτη φρασεολογία τη δική σας εδώ σε επιτροπή της Βουλής κατά του Παύλου Πολάκη; Βέβαια εκεί το προεδρείο της επιτροπής και της Βουλής δεν άκουσε τίποτα, έψαχνε να βρει τα πρακτικά…».
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Ο Τραμπ δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στο FBI για την απόπειρα δολοφονίας του
Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας
Επ. Κεφαλαιαγοράς: Επέβαλλε πρόστιμα €190.000 σε έξι μέλη του ΔΣ της Entersoft