ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας το ‘19 έβαλε μπροστά το θέμα της προοδευτικής συμμαχίας, γιατί η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ ευρύτερη από αυτό που υπήρχε μέσα στα όργανα και το κόμμα και πως πρέπει να επιτευχθεί αυτή η διεύρυνση επί της ουσίας, με συμμετοχή πλήρη όλων των μελών και όλων των φίλων.
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το Προοδευτικό Κέντρο και πως «αυτό είναι η κοινή μας βάση».
Υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτός σε όλη την κοινωνική του βάση και μάλιστα με πιο «επιθετικά» χαρακτηριστικά», όμως «ούτε να υποκλιθούμε στις προτάσεις του Κέντρου, ούτε να διεκδικούμε την καθαρότητα της Αριστεράς».
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα διάσπασης ή συρρίκνωσης ενόψει, «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει μια ανάγκη της κοινωνίας που έχει παρέλθει».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μια αντιμνημονιακή στιγμή της πολιτικής σκηνής, καταθέτει μια προοδευτική πρόταση για την επόμενη μέρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στις προγραμματικές δηλώσεις πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα -όχι μόνο αντιμητσοτακική ή αντιδεξιά-, είναι η μόνη ίσως που μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν έχει εξαρτήσεις από συμφέροντα και παραγοντισμούς».
«Θα ήθελα να μη χαθεί το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, να μη μείνει ανεκμετάλλευτο», είπε σε άλλο σημείο.
Σχετικά με την επόμενη μέρα είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν μας βοηθά το καλοκαίρι, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας μάς υποχρεώνουν να τελειώσουμε τη συζήτηση αυτή».
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν δεν συζητήσουμε ταυτόχρονα για την πολιτική πρόταση και το κόμμα που θα τα πετύχει όλα αυτά και δεν συμφωνήσουμε ότι θα τα υλοποιούμε όλοι και όλες με βάση το αποτέλεσμα, η συζήτηση μόνο για τα πρόσωπα δεν φτάνει- το καταλαβαίνω, τα πρόσωπα μπορεί να εμπνεύσουν όμως αυτή την κουβέντα».
Σχετικά με τους λόγους της ήττας, υποστήριξε ότι «υπήρξε ένα σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το οποίο διαμορφώθηκε και από ελλείμματα της πολιτικής μας πρότασης κι από σοβαρά προβλήματα της κομματικής μας λειτουργίας, δηλαδή της απεύθυνσής μας στην κοινωνία, και σε ένα βαθμό εκμεταλλεύτηκε ο αντίπαλος, και αμέλειες και λάθη στελεχών μας που έδωσαν δικαιώματα».
Στο ερώτημα αν θα συνεχίσει να υπάρχει το «φαινόμενο της πολυφωνίας», είπε μεταξύ άλλων πως προσωπικά πιστεύει ότι «αν δεν συμφωνήσουμε όλοι και όλες ότι υπηρετούμε το κοινό συμφέρον, που είναι και της κοινωνίας όχι μόνο του κόμματος, όλοι και όλες με βάση ό,τι επιλέξουμε πλειοψηφικά, τότε οι λύσεις είναι πολύ βραχυπρόθεσμες».
Ο κ. Φάμελλος ρωτήθηκε γιατί αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα και απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και δεν θέλει να μπερδέψει αυτόν τον ρόλο με προσωπικές επιδιώξεις.
«Αυτό που ξεκινήσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις έχει μεταφέρει και στην κοινωνία και στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνυμα ότι εδώ είμαστε και μπορούμε να τα καταφέρουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί.
Ε, δεν θα το σκοτεινιάσουμε τώρα, θα το κρατήσω, θα το προστατεύσω μέχρι την τελευταία μέρα τουλάχιστον», ανέφερε.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «πουλά ένα εκσυγχρονιστικό προφίλ, επί της ουσίας όμως ασκεί πολιτικές που είχε η παλιά Δεξιά».
Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει μεν άνοιγμα σε πρόσωπα από χώρους εκτός ΝΔ, ωστόσο ανέφερε σχετικά με το θέμα Φλωρίδη ότι «δεν μπορεί ένας υπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις να λέει ”απόψεις” και να τον μαζεύει μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι άσχημο δείγμα γραφής».
Σχετικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων και το αν υπάρχουν περιθώρια για διαβούλευση, ανέφερε ότι «σαφέστατα υπάρχουν» και ότι ο ίδιος έθεσε το ζήτημα ότι απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος.
«Εμείς θέλουμε να υπάρχει σύνθεση», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία» και πως «αν είχε ακολουθηθεί η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ να μπορούν όλοι οι απόδημοι να έχουν ταυτόχρονα και το δικαίωμα του εκλέγειν και το εκλέγεσθαι, θα είχαμε λύση».
«Εμείς το υπενθυμίσαμε αυτό χωρίς να λέμε ότι δεν καθόμαστε στον διάλογο, αλλά δεν πρέπει να είναι μόνο εκλογικό ακροατήριο οι Έλληνες του εξωτερικού», είπε.
Για το άρθρο 16 ανέφερε ότι «η συζήτηση γίνεται για να υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια» και πως «η κυβέρνηση που προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ταυτόχρονα υποβαθμίζει τα δημόσια κι αυτό μας ανησυχεί».
Διαβάστε επίσης:
Η πρώτη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Συνάντηση Σκέρτσου με ακτοπλόους: «Ρίξτε τις τιμές, έχετε 30% περιθώριο»
Θεοχάρης: Το σημερινό οικονομικό νομοσχέδιο καλύπτει το μισό προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ σήμερα Τρίτη
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds