• Πολιτική

    Φάμελλος: Υποφορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, με χατίρια της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος


    Για «ανακάλυψη λεφτόδεντρων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χτες όσον αφορά τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και τις επιδοτήσεις για το ρεύμα.

    Σχολίασε ότι δεν μπορούν να τα «κρύψουν» γιατί «λείπουν από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» και πάνε στα «ταμεία λίγων επιχειρήσεων».

    Ο Σ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν εφάρμοσε καν τον κανονισμό για τα υπερκέρδη του ’23» και τώρα το κάνει σε μια προσπάθεια «διαχείρισης πολιτικού κόστους» λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και της ακολουθούμενης «αποσυσπείρωσης».

    Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ακόμα και αυτό το μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση συνιστά στην ουσία «υποφορολόγηση» των υπερκερδών, ενώ περιέχουν και ένα «ρουσφέτι», όπως είπε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να φορολογήσει με το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή του 33% και ταυτόχρονα επιτρέπει να μπει η έκτακτη φορολόγηση στα βιβλία εξόδων των επιχειρήσεων για να μειωθεί ο φόρος της επόμενης χρονιάς.

    Όπως σημείωσε, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φορολογηθεί το 90% των 3,9 δισ. υπερκερδών, για να εισπράξει το δημόσιο 3,5 δισ. ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης θα εισπραχθούν μόλις 300 εκατ. Έτσι, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι τους «χαρίζει» 2,5 δισ., χρήματα που λείπουν από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας τη «βιωσιμότητα» της οικονομίας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει «κοινοβουλευτικό έλεγχο» για το πώς προκύπτουν αυτά τα 300 εκατ., πώς θα δοθούν και σε ποιους, αλλά και το πόσα θα «γλιτώσουν» τα διυλιστήρια από τα «χατίρια» της κυβέρνησης.

    Όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ρεύμα, δήλωσε πως «υπηρετούν το στενό κομματικό συμφέρον και την καρέκλα του κ. Μητσοτάκη» και όχι «τα συμφέροντα της κοινωνίας». Εγκάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση που δεν έκανε δεκτές τις «πλήρως τεκμηριωμένες» προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και το φορολογικό, κατηγορώντας την ότι «φοβάται» ακόμα και τη συζήτηση, γι’ αυτό ο πρόεδρος της Βουλής δεν φέρνει τις προτάσεις νόμου στην ολομέλεια.

    Εξάλλου, αντέκρουσε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το τελευταίο «ράλι» τιμών στο ρεύμα οφείλεται σε εμπλοκή μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια» που η κυβέρνηση τα ανακάλυψε τώρα. Ωστόσο, όπως είπε, «οι τιμές στο ρεύμα είναι απόλυτη ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη», ο οποίος έκανε μια «πολιτική επιλογή».

    Ο Σ. Φάμελλος καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι δεν έχει ρυθμίσει την αγορά ρεύματος και ότι «πετάει την πράσινη ενέργεια στη θάλασσα», λόγω έλλειψης «πλαισίου αποθήκευσης» που καταλήγουν σε εξάρτηση από τα καρτέλ του φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει «έλεγχο κέρδους».

    Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει «εκ νέου τροπολογία» που επιλύει και τα δύο θέματα, της φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων χωρίς «χατίρια» με πλαίσιο παρατήρησης συντελεστή κέρδους και της οριοθέτησης ανώτατου κέρδους στην χονδρική του ρεύματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών για ενδοοικογενειακή απειλή

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα αποτελεί δέσμευσή μας

    Ρομπέρτα Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι και δικές μας προκλήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ