ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι φετινές πυρκαγιές δείχνουν ότι υπήρξε μεγάλο έλλειμμα σχεδιασμού και δυνάμεων. Παρά τα μεγάλα λόγια, η χώρα ήταν ανέτοιμη σε σχέση με τις απαιτήσεις που επιβάλλει η κλιματική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο OPEN.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικές λειτουργίες πρόληψης πυρκαγιών και πυρόσβεσης, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα παλιά εργαλεία δεν επαρκούν».
Ανέφερε ότι τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές σε επίπεδο καμένων εκτάσεων και περιβαλλοντικής καταστροφής, για να σχολιάσει ότι «οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται μόνο με επικοινωνιακά παιχνίδια και με δηλώσεις και εξαγγελίες που διαψεύδονται σχεδόν άμεσα, όπως έγινε με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο».
Είπε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα με τα παλιά εργαλεία» και πως «το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ακόμα και για τη συνήθη επάρκεια της πολιτείας, δεν υλοποίησε τα απαραίτητα».
Ανέφερε ειδικότερα ότι υπάρχουν 3.600 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ακόμη οργανόγραμμα, ότι ο νόμος για την Πολιτική Προστασία του 2020 δεν έχει ενεργοποιηθεί, ότι «τα κονδύλια για τα έργα που η ίδια η κυβέρνηση ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία έως τον Ιούνιο είχαν ελάχιστη απορρόφηση», ότι υπάρχει μεγάλη αδυναμία στην πρόληψη πυρκαγιών και στη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών.
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι η βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την πυροπροστασία είναι η ισχυρή πολιτεία. «Ισχυρή πολιτεία σημαίνει ότι θα υπάρχουν στελέχη που θα είναι εκπαιδευμένα, θα έχουν εργαλεία και εξοπλισμό και κατάλληλο συντονισμό και μέσα», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την προσέγγιση της ΝΔ, η οποία ειδικεύεται στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και θέλει την εμπλοκή των ιδιωτών σε όλα τα στάδια: για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο σχεδιασμός και ο έλεγχος ανήκουν και οφείλουν να ασκούνται πάντα από την Πολιτεία και το Δημόσιο».
Αναφορικά με το θέμα της υποψηφιότητας Κασιδιάρη για το Δήμο της Αθήνας, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει και θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να απαγορεύεται σε καταδικασμένους πρωτοδίκως για εγκλήματα του Άρθρου 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα να είναι επικεφαλής ή υποψήφιοι σε δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις.
Αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι στο ζήτημα δεν χωράνε πολιτικοί ανταγωνισμοί:
«Το θέμα είναι εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για να μην υπάρχει χώρος αναπαραγωγής των ιδεών της Χρυσής Αυγής. Μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, όλες οι σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει ανεπαρκείς. Και η κυβέρνηση δεν φέρνει το θέμα στη Βουλή, αυτό είναι το πρόβλημα».
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «προφανώς και ο κ. Κασσελάκης έχει δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα, και όλοι οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν προτάσεις για να παρουσιάσουν ποια είναι η πρότασή τους.
Σαφώς και οι προτάσεις πρέπει να αναγνωρίζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία, την εξέλιξη της αριστερής σκέψης, την ‘πολιτική ωρίμανση’ του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσθεσε ότι το Συνέδριο που θα γίνει μετά την εκλογή προέδρου θα επεξεργαστεί και θα επικαιροποιήσει τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί είναι προφανές ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν».
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι από την πλευρά του προσπαθεί να συμβάλλει στη συλλογική υπόθεση του κόμματος και στη συλλογική λειτουργία της ΚΟ. «Δεν μπορώ να εμπλέξω αυτή την προσπάθεια με προσωπικές επιδιώξεις γιατί έχουμε πυκνές πολιτικές εξελίξεις.
Την Πέμπτη έχουμε μια συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές που είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπροσωπηθεί με επάρκεια, και η σοβαρή και ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι υποχρέωσή μου, όπως και όλου του προεδρείου της ΚΟ», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης:
Σδούκου: Δράσεις με στόχο τη στρατηγική αυτονομία της χώρας σε κρίσιμες πρώτες ύλες
Γκουτέρες: Να επικυρώσουν όλες οι χώρες τη Συνθήκη πλήρους απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών