Από τα αμαρτωλά αντισταθμιστικά ωφελήματα (offsets) οι Ένοπλες Δυνάμεις, και γενικότερα η κυβέρνηση, περνούν στην ελληνική προστιθέμενη αξία, στη συμμετοχή δηλαδή της αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα 25 δις, τα οποία όπως εξήγγειλε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρόκειται να δρομολογήσει.

Και επειδή κατά το παρελθόν στήθηκαν Ειδικά Δικαστήρια για τα offsets και ξοδεύτηκαν σε μίζες εκατομμύρια, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ειδικά νομοσχέδια που θα διασφαλίζουν με αυστηρότητα την διαφάνεια στα προγράμματα και στις αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

1

Γιατί η ευρω-εξαγγελία για τη διάθεση 800 δισ. ευρώ για την Άμυνα δίνει τη δυνατότητα σε πολλές εγχώριες και μη αμυντικές βιομηχανίες να κατασκευάσουν οπλικά συστήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπενθύμιζαν ότι θα ζητείται επιπλέον προσοχή σε οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, ικανά να στηρίξουν πανάκριβα όπλα όπως τις φρεγάτες Belh@rra, τα F-35, τα Rafale και τα F-16 Viper, καθώς και τα νέα drones που έρχονται, όπως και για τον αντιπυραυλικό, anti-drone θόλο..

Η νέα τακτική

Στην πραγματικότητα τα offsets, μετά την κατάργησή τους με νόμο (από την κυβέρνηση Σαμαρά με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Ευάγγελο Βενιζέλο) είχαν καταργηθεί για άλλη μια φορά, λίγα χρόνια αργότερα με την αγορά των Rafale και των Belh@rra. Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη εισήγαγε μια νέα τακτική στην αγορά πανάκριβων εξοπλισμών, όπως τα Rafale (που για πρώτη φορά αγοράσαμε και ελαφρώς μεταχειρισμένα) και τις Belh@rra.

αεροσκάφη rafalle
Rafale ((Πηγή: haf.gr)

Το σύστημα «G to G», δηλαδή από Government to Government χωρίς τη συμμετοχή μεσαζόντων και οπλάδων. Υπήρξαν, όμως, από την αντιπολίτευση διάφορες επισημάνσεις ότι πήραμε όπλα, χωρίς να δοθεί κάποια δουλειά στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

Τα πράγματα όμως τώρα αλλάζουν σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Από τώρα και στο εξής για κάθε αγορά  οπλικού συστήματος, θα υπάρχει πρόνοια για ελληνική προστιθέμενη αξία.

Μια τέτοια προσπάθεια έγινε και στο όχι στο τόσο πρόσφατο παρελθόν, από την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, τότε με τη λεγόμενη «αγορά του αιώνα» και υπήρξε νόμος για τη συμμετοχή στο 40% ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή οπλικών συστημάτων. Με το νόμο αυτό έγινε η προμήθεια των αόρατων γερμανικών υποβρυχίων, η παράδοση των οποίων όμως στο Πολεμικό Ναυτικό καθυστέρησε (με επισημάνσεις ότι τα υποβρύχια… έγερναν κτλ.) με αποτέλεσμα να στηθούν και πάλι κατηγορίες.

Ήταν όντως αμαρτωλά στο παρελθόν τα offsets. Όλα άρχισαν στην δεκαετία του ’80 με την πρόθεση της τότε κυβέρνησης να αγοράσει 100 και πλέον μαχητικά αεροσκάφη. Τότε έγινε η πρώτη αναφορά στα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα (ή offsets).

Έμαθε λοιπόν ο κόσμος, μέσω των προπαγανδιστικών μηχανισμών, ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες των αεροσκαφών (και εν συνεχεία των αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων, φρεγατών, υποβρυχίων, αντιαεροπορικών πυραύλων, αυτοκινούμενων πυροβόλων κ.τ.λ.) θα χορηγούσαν ανταποδοτικά ανταλλάγματα ίσης αξίας με τα οπλικά συστήματα που θα μας πωλούσαν και που θα «φέσωναν» τους φορολογουμένους επί δεκαετίες.

Τα αμαρτωλά offsets

Έτσι όπως τα παρουσίαζαν οι διάφοροι (μαζί με κάτι «οπλάδες» που εμφανίστηκαν ξαφνικά) τα αντισταθμιστικά οφέλη ήταν σπουδαία πράγματα, αφού και θέσεις εργασίας και μεταφορά νέας τεχνολογίας θα προσέφεραν και θα ενδυνάμωναν τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μεταξύ μας, τα offsets αποδείχθηκαν τόσο αμαρτωλά που οι κατά καιρούς εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ακόμη ασχολούνται με τις… μίζες που άφησαν πίσω τους.

Τα πλέον απίστευτα αντισταθμιστικά ωφελήματα μάς  προσέφεραν οι Γάλλοι για την αγορά των Mirage-2000. Το απίστευτο, το οποίο το δεχθήκαμε χωρίς αντίσταση, είναι ότι υπέγραψαν συμβόλαιο με το οποίο θα αγόραζαν… ελληνικά παπούτσια και αγροτικά προϊόντα ίσης αξίας με τα μαχητικά αεροσκάφη.

Μαχητικό f-16
Μαχητικό f-16

Οι Αμερικανοί για την αγορά των πρώτων F-16 (Block 30) προσέφεραν… επενδυτική εταιρεία. Υπέγραψαν συμβόλαιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας (με έδρα μάλιστα την οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα) η οποία θα είχε κεφάλαιο 50 εκατ. δολαρίων, με σκοπό τις επενδύσεις.

Οι Βρετανοί προσέφεραν… περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης και οι Βραζιλιάνοι ένα αεροσκάφος«Εμπραέρ» προκειμένου να τους προτιμήσουμε για την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ.

Άλλοι προσφέρθηκαν να κατασκευάσουν… κράνη τύπου Kelvar για τον Ελληνικό Στρατό, άλλοι άρβυλα, άλλοι φορητούς ασυρμάτους, άλλοι να μας αγοράσουν καλαμπόκι, άλλοι να μας δημιουργήσουν ένα σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας ή να κωδικοποιήσουν τις κάρτες υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ρώσοι προσέφεραν εκπτώσεις, τόσες που πολλές φορές ξεπερνούσαν την τιμή αγοράς.

Τα περισσότερα offsets δεν υλοποιούνταν. Ειπώθηκε μάλιστα χιουμοριστικά ότι υπάρχει στην Εκάλη (και στον Διόνυσο) μια συνοικία που την έχουν ονομάσει «Συνοικία Offsets».

Οι περισσότεροι, λένε, που ασχολούνταν δήθεν με την υλοποίησή τους αγόρασαν εκεί σπίτια και έγιναν γείτονες.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στη Βουλή: 25 δισ. το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα – Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας