ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημείο αιχμής η χρονική διεύρυνση της έρευνας που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την μετατόπιση της χρονικής έναρξης της έρευνας από το 2015 αντί του 2019 που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια αν συμφωνούν.
Τα υπόλοιπα κόμματα –με εξαίρεση φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο και να δώσει μια κοινοβουλευτική σφραγίδα στο αφήγημα περί «πετσωμένων» ΜΜΕ– συμφώνησαν με την ανάγκη διεύρυνσης. Ωστόσο, επεσήμαναν πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται διαδικαστικά και σχολίασαν ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης υποστήριξε πως η πρόταση χρονικής διεύρυνσης αποσκοπεί στην «απονεύρωση» της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοχάρης του απάντησε ότι «απονεύρωση είναι η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της Εξεταστικής Επιτροπής».
Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είχε πει: «Η συζήτηση όπως τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι για εξεταστική που θα ερευνήσει από το 2019 και εντεύθεν. Ο Πρόεδρος της ΝΔ αντιπρότεινε την διεύρυνση χρόνου από το 2015 και η εντολή της να είναι με γλώσσα ουδέτερη ώστε να έχουμε ουσιαστικό πόρισμα. Επειδή έχουμε ακούσει διάφορες τοποθετήσεις από τα κόμματα θα παρακαλούσα για λόγους σωστής οργάνωσης και διαμόρφωσης όλων των κοινοβουλευτικών θέσεων να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα για το κατά πόσο συμφωνούν με την πρότασή μας. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να τοποθετηθούν αν δέχονται την διεύρυνση».
«Δεν είναι μόνο εκτός ουσίας η πρόταση της ΝΔ. Είναι και εκτός διαδικασίας. Υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί με αυτό το τέχνασμα. Τι κρύβεται πίσω από όσα ακούσαμε από τον εκπρόσωπο της ΝΔ; Ότι δεν πιστεύει στον ρόλο της άλλης άποψης όπως προβλέπει το Σύνταγμα για σύσταση Εξεταστικής από τη μειοψηφία» απάντησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στη ΝΔ για την εκτός διαδικασίας πρόταση να διευρυνθεί η Επιτροπή.
«Παρόμοιες πρακτικές προσβάλλουν τις διαδικασίες και λειτουργίες του κοινοβουλίου και όλες τις δημοκρατικές αρχές που προσδιορίζουν την λειτουργία κομμάτων. Είναι πολιτική πρόταση που επιχειρεί να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες της μειοψηφίας . Αυτά που κάνει η ΝΔ είναι αστεία. Ελάτε στην Επιτροπή να πείτε τη γνώμη σας και να διευρύνετε το αντικείμενο της», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία.
Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη είναι αρσακειάδα
Επί της ουσίας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματολόγησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι υπήρξε προφανής πολιτική σκοπιμότητα ενίσχυσης εκείνων των σταθμών που κατά τη συνείδηση της κυβέρνησης μπορούσαν να χειραγωγηθούν. Για αντίστοιχη επιχείρηση χειραγώγησης, της κοινής γνώμης, μίλησε και για το δεύτερο σκέλος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την εταιρεία Opinion.
«Δεν υπάρχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας ιστορία η υπόθεση της λίστας Πέτσα-Μητσοτάκη. Πήραν χρήματα μέσα που έκλεισαν ή που δεν υπάρχουν», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και ανέφερε ενδεικτικά ότι ο ραδιοσταθμός Βήμα FM χρηματοδοτήθηκε, αν και δεν είχε πρόγραμμα. «Συνολικά 239 ιστότοποι έλαβαν χρήματα ενώ δεν περιλαμβάνονταν στο μητρώο on line των ΜΜΕ που έχει συσταθεί ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, για να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των μέσων. Υπήρχαν περιπτώσεις πρωτοφανούς φαιδρότητας. Χρηματοδοτήθηκε το site Εν Λευκώ, που είναι ιστότοπος καταστήματος λευκών ειδών, γιατί παρεξηγήθηκε ως ιστότοπος του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και μίλησε για τη χρηματοδότηση δύο σελίδων του κ. Μένιου Φουρθιώτη, οι οποίες «δεν είχαν καν ενημέρωση».
Διαβάστε επίσης: Γεραπετρίτης: Προσβλητική για πολίτες και δημοσιογράφους η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλεί το αποτέλεσμα της εξεταστικής
Σε σχέση με τo σκέλος της πρότασης για την Opinion Poll, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει θέσει ζήτημα αλλά και το Κίνημα Αλλαγής. «Η πρότασή μας θέλει να εξεταστεί αυτή η περίπτωση αλλά από την άλλη επιτρέπει απεριόριστα προς τα πίσω, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την Εξεταστική Επιτροπή, να εξεταστούν και πριν το 2015, όπως ζητάει το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, και δεν έχουμε καμία αντίρρηση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να ερευνηθεί η περίπτωση της Opinion Poll, καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα και μέσω αυτής -έμμεσα ή άμεσα- λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Κεγκέρογλου: Θα ψηφίσουμε με το δικό μας σκεπτικό
Την «πάγια πολιτική θέση του ΚΙΝΑΛ, να βγουν όλα στο φως» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου. Ευθύς εξαρχής καθιστούμε σαφές ότι, πρώτων θα ψηφίσουμε, με το δικό μας σκεπτικό, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερον θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ότι θα κατέθετε, και απορούμε γιατί δεν είπε καμία κουβέντα γιατί δεν τη κατέθεσε τελικά, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος, και τρίτον θα είμαστε θετικοί στην επιτροπή, εφόσον προκύπτει η ανάγκη διεύρυνσης των ορίων.
Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, η στάση του ΚΙΝΑΛ υπαγορεύεται από την πολιτική μας θέση των τελευταίων ετών για «όλα στο φως», ψηφίζοντας και εξεταστικές που αφορούν ακόμα και δικές μας περιόδους και στελέχη μας, σε αντίθεση με τη ΝΔ όπως απέδειξε σήμερα, και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που «αρνούνται τη διαφάνεια κρυπτόμενοι πίσω από γκρίζες δικαιολογίες. Έλεος πια με τους δυο σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι «δεν χωρούν πλέον τακτικισμοί, αλλά ξεκάθαρες τοποθετήσεις».
Τη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ στη σύσταση Εξεταστικής, εξέφρασε από την πλευρά του ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι κάτι θετικό θα βγει από αυτή την επιτροπή, όπως (δεν βγήκε) και στο παρελθόν», προσέθεσε.
Καιρίδης: Η ΝΔ καταψηφίζει το αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα
Η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που στερείται αντικειμένου και αποτελεί απλώς ένα αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα που, όπως και τόσα άλλα προηγουμένως, αρνείται να σκάσει» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ξεκαθάρισε πως η ΝΔ «συμβάλλει συντεταγμένα, δημιουργικά και, απολύτως θεσμικά, στις εργασίες της Επιτροπής καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, τις παλαιοκομματικές πρακτικές, τον λαϊκισμό και την πολιτική σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της καμπάνιας για την πανδημία «αγγίζει τα όρια του κωμικού», καθώς και ότι χρηματοδοτήθηκε μια εταιρία για να εμφανιστεί η ΝΔ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια δημοσκόπηση, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών σε όλη την περίοδο αναφοράς της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν λίγο-πολύ στο ίδιο, δηλαδή, τη διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Χαρακτήρισε την καμπάνια για τον περιορισμό της πανδημίας «απολύτως πετυχημένης εκστρατείας, που έσωσε ζωές και πέτυχε επιδόσεις πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και υπενθύμισε πως «επαινέθηκε από πολλούς εκπροσώπους του κλάδου των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς συμπεριέλαβε πάνω από 1,200 Μέσα Ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, χωρίς αποκλεισμούς, με διαφανή κριτήρια, και σεβόμενη την πρόβλεψη για διάθεση του 30% της δαπάνης στα περιφερειακά μέσα για πρώτη ίσως φορά».
Ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ενεργοποιεί μια δυνατότητα που του δόθηκε από την πρόταση που έκανε η ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος παρ όλο που τότε τη «λοιδορούσε» και αποδεικνύοντας πως αυτή είναι η παράταξη που όχι μόνο θεμελίωσε την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία αλλά και συνεχίζει να την εμβαθύνει.
Καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καταφεύγει στη σημερινή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να κρύψει «την προφανή πολιτική αδυναμία και την σύγχυση και περιδίνηση» στην οποία βρίσκεται βλέποντας ότι «η κυβέρνηση αντί να φθείρεται, ενισχύεται και η πολιτική της κυριαρχία, αντί να αποδυναμώνεται, διευρύνεται, σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «αρνείται την αυτοκριτική και, αντί για προσαρμογή, επιστρέφει στις ακρότητες του πρώιμου κυβερνητικού αλλά και του προ-κυβερνητικού του παρελθόντος. Αντί να ενηλικιωθεί, παλιμπαιδίζει και επιστρέφει στις λαϊκιστικές ευκολίες με τις οποίες πορεύτηκε στο παρελθόν».
Καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «βρίσκεται σε αδυναμία και επιχειρεί, μέσω της σκανδαλολογίας -όσο έωλη και, συχνά, κωμική κι αν είναι- να βρει ένα υποκατάστατο για την αδυναμία των πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων του και συνολικά της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής». Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταφεύγει σε εισαγόμενη σκανδαλολογία από την Αυστρία ως «κανονικός Πιραντέλο», πορευόμενος «με αφέλειες και ιδεοληψίες, με θεούς και δαίμονες, με υπεραπλουστεύσεις, παρεξηγήσεις και προκλητική άγνοια του διεθνούς γίγνεσθαι».
Αναφερόμενος στο κείμενο της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το χαρακτήρισε «ακραία προσβλητικό για τους Έλληνες δημοσιογράφους, τους οποίος συλλήβδην χαρακτηρίζει ως υπόδουλους στην κυβερνητική εξουσία», λέγοντας πως «αυτή είναι μια βαθύτατα αντιδημοκρατική και επικίνδυνη αντίληψη. Πρόκειται για μια επιχείρηση «χυδαιότητας», τροφοδοτώντας έναν αφόρητο ανορθολογικό λαϊκισμό. Μια «αντισυστημικότητα» που δεν οδηγεί πουθενά».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ο κ. Καιρίδης, «πρότεινε και ο Αλέξης Τσίπρας, αρχικά, φάνηκε να αποδέχεται, να ψηφιστεί μια από κοινού πρόταση για μια Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει όλη την περίοδο από το 2015 και μετά. Σε αυτό συμφώνησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως αρνήθηκε ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ και διερωτήθηκε: «Τι φοβάστε; Γιατί δεν θέλετε να εξετάσουμε τη δική σας περίοδο; Γιατί δεν προχωράμε σε μια από κοινού Επιτροπή; Που να μην ευτελίζει τη συνταγματική δυνατότητα και να μην την υποβαθμίζει σε έναν φθηνό πολιτικάντικο αντιπολιτευτικό τακτικισμό, που δεν συγκινεί κανέναν έξω από αυτή την Αίθουσα;» Και κατέληξε: «Είναι πραγματικά κρίμα που χάνεται μια ευκαιρία για μια ουσιαστικότερη συζήτηση για τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας μας».
Διαβάστε επίσης:
Γερουλάνος: Να διασφαλίσουμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα στο ΚΙΝΑΛ
Κεραμέως: Δεν κλείνουν τα σχολεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να το δούμε να γίνεται πράξη
- ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση στο 10μηνο του 2024 ξεπέρασε αυτή ολόκληρου του 2023
- Eurobank: Οι λόγοι πίσω από το διαχρονικά «φουσκωμένο» ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
- Χαρδαλιάς από τη Δυτική Αττική: «Χαράσσουμε δρόμους που σώζουν ζωές και μας φέρνουν στο αύριο»