Δεν έχει εντοπιστεί κανένα ύποπτο εύρημα για την παρακολούθηση -νόμιμη ή παράνομη- πολιτικών αλλά και των έξι κοινοβουλευτικών προσώπων που κατήγγειλαν παρακολουθήσεις, φέρεται να είπε, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όπου καταθέτει σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Εκκρεμεί ωστόσο όπως είπε, η ολοκλήρωση του ελέγχου για τις καταγγελίες του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. Και στη σημερινή του κατάθεση όμως ο κ. Ράμμος φέρεται να συνεχίζει με καταιγιστικούς ρυθμούς τις αποκαλύψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος νομιμότητας και πως δεν είδε ούτε τον φάκελο για τον Ν. Ανδρουλάκη ούτε τις υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ. Εκείνο όμως που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης είναι τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Ράμμος για τις υπογραφές των προσώπων που συνόδευαν το αίτημα της ΕΥΠ προς τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Την ίδια στιγμή τα όσα διέρρευσαν χθες από τη κατάθεση του κ. Ράμμου έχουν προκαλέσει πόλεμο διαρροών και «διευκρινίσεων» μεταξύ της Κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια άλλη οπτική που πρόσκεινται στη «γαλάζια» πλειοψηφία, υποστηρίζει ότι ενώ έως χθες δημοσιεύματα και διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν σε διαβεβαιώσεις του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου περί βέβαιης καταστροφής του φακέλου Ανδρουλάκη, ο ίδιος φέρεται να έχει πει ότι δεν γνωρίζει αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει γίνει καταγγελία στην ΑΔΑΕ για την Intellexa ή για άλλη εταιρία. «Με όσα ακούσαμε σήμερα κατέρρευσαν όλες οι χθεσινές διαρροές και τα fake news ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Όπως ήταν φυσικό οι αιτιάσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες. «Η ΝΔ μέσα στον πανικό της από τις αποκαλύψεις Ραμμου στην Εξεταστική προσπαθεί για μια ακόμη φορά να παραποιησει την κατάθεση μάρτυρα έχοντας ως μονο στόχο την συγκάλυψη» σχολίαζαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στις χθεσινές αποκαλύψεις του Ράμμου νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δρουν διευκρινιστικά αναφέροντας ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ η εντολή Κοντολέοντα αφορούσε την καταστροφή του μηχανήματος καταγραφής συνακροάσεων και μηνυμάτων την ίδια μέρα που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης την καταγγελία στην ΑΔΑΕ δηλαδή 29 Ιουλίου. Σήμερα πάντως ο κ. Ράμμος φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ότι η ΑΔΑΕ ζητήσει από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να πουν αν έχουν γίνει επισυνδέσεις τα τελευταία χρόνια, είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν. Δεν έχουν απόρρητο και υποχρεούνται να τηρούν τα στοιχεία δια παντός, φέρεται να είπε. Αναφορικά με τη υπόθεση Ανδρουλάκη φέρεται να υποστήριξε πως η ΕΥΠ θα τον ενημέρωνε μόνο επί όσων επιτρέπεται να τον ενημερώσει. Αποκάλυψε δε ότι μέλος της ΑΔΑΕ ζήτησε να ελεγχθεί το κινητό του για το ενδεχόμενο παρακολούθησης.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με επίκληση του Κανονισμού της Βουλής που λαμβάνει υπόψη πότε έγινε η προηγούμενη συνεδρίαση (Σεπτέμβριος με αίτημα που υποβλήθηκε τον Αύγουστο) και όχι πότε έγινε το αίτημα (Σεπτέμβριος), απέρριψε το αίτημα για να γίνει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών εντός του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ο κ. Τασούλας δεσμεύθηκε ότι θα γίνει τον Οκτώβριο χωρίς όμως να οριστεί ημερομηνία.

Συνάντηση της προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με φόντο τις υποκλοπές είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η κ. Σακελαροπούλου κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη έκανε μια παρέμβαση με νόημα, στα θεσμικά όρια των αρμοδιοτήτων της, για την υπόθεση των υποκλοπών. Στον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες η κ. Σακελλαροπούλου υπενθύμισε πως «Μόλις ανέκυψε το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου σας, επεσήμανα την ανάγκη άμεσης και πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. Δεδομένου ότι αυτή άπτεται της λειτουργίας του πολιτεύματος και του κύρους των δημοκρατικών θεσμών, τοποθετήθηκα επί της αρχής με σαφήνεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου» για να προσθέσει με εμφανή τη διάθεση να υπογραμμίζει τα θεσμικά όρια «Κύριε Πρόεδρε, έχω πλήρη γνώση και συνείδηση των ορίων του αξιώματός μου, σύμφωνα και με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

Αναφερόμενη επί της ουσίας της υπόθεσης είπε πως «Για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένου είναι η Βουλή και η εξεταστική της Επιτροπή, καθώς και η δικαιοσύνη, στην οποία έχετε προσφύγει. Ήδη η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της ενώπιον των αρχών και επιθυμία όλων μας είναι να ολοκληρωθεί και η έρευνα να αποφέρει καρπούς το συντομότερο» είπε χαρακτηριστικά για να στείλει στη συνέχεια ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις «Οποιαδήποτε παράταση αυτής της εκκρεμότητας είναι επιζήμια για τη δημοκρατία μας. Η υπόθεσή σας ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη βελτίωσης σε επίπεδο νομοθεσίας και καλών πρακτικών του ισχύοντος νομικού πλαισίου και θωράκισης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου κάθε εξαίρεση από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να ερμηνεύεται στενά και να υπόκειται σε έλεγχο και λογοδοσία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση με την κ. Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση των υποκλοπών «δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά ζήτημα Δημοκρατίας που αφορά το κράτος δικαίου», ζητώντας εκ νέου από τον πρωθυπουργό ώστε να προχωρήσει σε άρση απορρήτου «για να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε τα εξής σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο.

«Είναι διαβολική σύμπτωση ότι ξεκινάει η παρακολούθηση μου για εθνικούς λόγους μόλις έθεσα υποψηφιότητα και τελειώνει ο εθνικός κίνδυνος μόλις εκλέχθηκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Μα αν ήμουν ως ευρωβουλευτής εθνικός κίνδυνος, ως Πρόεδρος θα ήμουν ακόμα μεγαλύτερος.
Είναι διαβολική σύμπτωση ότι η χρονική διαφορά της επισύνδεσης από την ΕΥΠ με την απόπειρα του Predator είναι λίγων ημερών; Είναι διαβολική σύμπτωση αυτό που είπε ο αξιότιμος κ. Ράμμος χθες ότι τη μέρα που οι δικηγόροι μου πάνε στην ΑΔΑΕ την ίδια μέρα καταστρέφεται το αρχείο παρακολούθησης; Γιατί καταστράφηκε το αρχείο παρακολούθησης; Διότι προφανέστατα κάποιοι σήμερα θα έπρεπε να απολογηθούν διότι οι δύο μήνες παρακολούθησης πήραν παράταση ένα μήνα ακόμη για να φτάσουν μέχρι το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Και πώς να απολογηθούν; Έπρεπε να έχουν βρει κάτι χειροπιαστό τους πρώτους δύο μήνες για να δώσουν την παράταση. Προφανέστατα δεν έχουν να πουν τίποτα για όλα αυτά.

Δεν έχουν συνωμοτήσει οι πλανήτες εις βάρος μου, αλλά ένας παρακρατικός μηχανισμός ο οποίος θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό αγωνίζομαι. Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού μας συστήματος το οποίο θέλει την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αυτές οι πρακτικές θα είναι καταδικαστέες και δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον εις βάρος κανενός πολίτη.

Δεν μπορεί το απόρρητο να είναι αλά καρτ κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δε μπορεί το απόρρητο να μην ισχύει για τον κ. Ρουμπάτη διότι αυτό σας βολεύει, αλλά το απόρρητο να ισχύει για τον κ. Δεμίρη και τον κ. Κοντολέοντα γιατί φοβάστε ότι θα πληγεί το κύρος της Κυβέρνησης. Τα αλά καρτ δείχνουν έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και στη δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης:

«Μύλος» η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές με την κατάθεση του πρόεδρου της ΑΔΑΕ