Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δεν παραπέμφθηκε η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών προς δικηγόρους οικονομικά αδύναμων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

Δεν παραπέμφθηκε η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καθυστερήσεις πληρωμής των δικηγόρων για παροχή νομικής βοήθειας σε οικονομικά αδύναμους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές επισπεύδουν τη διαδικασία των πληρωμών.

Την ικανοποίηση του για την απόφαση εκφράζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει:

“Απόλυτα θετική έκβαση για τη χώρα μας αλλά, και για τον νομικό μας κόσμο, είχε η υπόθεση της καθυστέρησης των πληρωμών προς τους Δικηγόρους, που παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του προγράμματος νομικής βοήθειας, η οποία εκκρεμούσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για πλημμελή εφαρμογή της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράβαση αφορούσε καθυστερήσεις πληρωμών από το 2017.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προχωρήσει στα επόμενα στάδια εξέτασης της παράβασης και η χώρα επρόκειτο να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ).

Μετά τις άμεσες πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την ψήφιση του Ν. 5095/2024 και την οργάνωση ταχείας διαδικασίας πληρωμών στους δικαιούχους δικηγόρους από το ΤΑΧΔΙΚ, το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε, κατά τη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου 2024 αποφάσισε να θέσει την υπόθεση παράβασης-παραπομπής στο αρχείο.

Παράλληλα, ετοιμάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα άμεσης εκκαθάρισης και πληρωμής στους δικαιούχους δικηγόρους.

Η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, είναι σημαντική για όλους τους συμπολίτες μας και ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους με χαμηλό εισόδημα. Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας καθορίζεται από το νόμο 3226/2004, ως ισχύει.

Οι πολίτες χαμηλού εισοδήματος δικαιούνται την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε υποθέσεις α) ποινικής β) αστικής και εμπορικής φύσης και γ) διοικητικής φύσης. Αυτή την πολύτιμη αρωγή δικαιούνται οι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες της ΕΕ, όσο και οι πολίτες τρίτου κράτους ή οι ανιθαγενείς, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ελλάδα.”

Διαβάστε επίσης: 

Εκπαιδευτικοί: Σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας

ΕΟΦ: Προσοχή! Με μέτρο να χρησιμοποιούνται τα απολυμαντικά χεριών

ΕΛΑΣ: Πανάκριβη ροζ κοκαΐνη και πλήθος ναρκωτικών βρέθηκε σε 2 σπίτια στην Αττική – Ευρεία η δράση του κυκλώματος