Την πρώτη προσπάθεια να «χωνέψει» την πιο κακή εκλογική βραδιά της από το 2019, επιχειρεί η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους συνεργάτες του προσπαθούν να χαράξουν τη στρατηγική εκείνη ώστε η «πύρρειος νίκη της Κυριακής» όπως χαρακτηρίζουν το 28% που πήραν στην κάλπη, να μην πάρει χαρακτηριστικά μόνιμης πολιτικής ήττας.

Η βασική γραμμή που χαράσσει το Μαξίμου και η Πειραιώς είναι ότι αναγνωρίζεται πως το 2 μπροστά στο ποσοστό είναι κακό αποτέλεσμα. Αναγνωρίζεται επίσης ότι η πτώση πέντε μονάδων από τα αποτελέσματα του 2019 στις αντίστοιχες ευρωεκλογές και 13 μονάδων μέσα σε λίγους μήνες από τις εθνικές κάλπες, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τις πολιτικές που έχουν επιλεγεί, αλλά και τα πρόσωπα που τις εφαρμόζουν.

Πράγμα που σημαίνει ότι το σενάριο του ανασχηματισμού, μιας ευρείας αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος, βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι.

Αν και ο πρωθυπουργός δεν παίρνει εν θερμώ αποφάσεις, εντούτοις συνεργάτες του συστήνουν να κάνει τώρα ένα… άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά. Και δεν αποκλείουν κάποιοι ακόμη και τις επόμενες ημέρες να ληφθούν αποφάσεις ως προς τον ανασχηματισμό.

Ισως δε να θέλει να δώσει άμεσα μια απάντηση ο κ. Μητσοτάκης για το αν έλαβε το μήνυμα της κάλπης και την επόμενη εβδομάδα να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με νέα σύνθεση.

Αυτή είναι η πρώτη εισήγηση, υπάρχει και η σταθερή που λέει ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και σε ποιους τομείς χωλαίνει η κυβέρνηση και αργότερα να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Στο Μαξίμου βάζουν δύο ορόσημα. Το πρώτο είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου για τις πρώτες αλλαγές που πρέπει να γίνουν (ίσως μικρές διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα) κυρίως ως προς τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να φανεί η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Το δεύτερο ορόσημο είναι το τέλος Αυγούστου και μέχρι εκεί να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές στο κυβερνητικό σχήμα και να σχηματοποιηθεί η «στροφή» στην κυβερνητική πολιτική ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει στη ΔΕΘ με εντελώς διαφορετική εικόνα και ατζέντα.

Το πιο βασικό για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι να πειστούν όλοι ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια, ότι δεν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα κι ότι μια «καθαρή» τριετία που είναι μπροστά αρκεί στη ΝΔ για να αλλάξει τα πάντα και να την ξαναεμπιστευτεί ο κόσμος.

Η πολιτική σταθερότητα που πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να αποδείξει ότι υπάρχει είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για το ίδιο το κυβερνητικό έργο που πρέπει να υλοποιηθεί όσο και για το Χρηματιστήριο, το επιχειρηματικό κι επενδυτικό περιβάλλον, την οικονομία που βρίσκεται σε διαρκή φάση αναβάθμισης.

Σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτό, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει η πίεση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να εμφανιστεί ως δύναμη διακυβέρνησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν αδύναμοι αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσουν κατ’ ελάχιστον  την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει, επισημαίνουν στην Πειραιώς, ότι πρέπει να επιμείνουμε σε μια αλαζονική συμπεριφορά, αυτό το «41%» που τους τελευταίους μήνες ακουγόταν για κάθε πρόβλημα που δεν έβρισκε λύση.

@mononews.gr #kiriakosmitsotakis #mitsotakis #nd #neadimokratiamono #EUelections #EUelections2024 #elections #EU #greece #fy #fyp ♬ Promotional – FlyFlyMusic

Το πρόβλημα

Η κυβέρνηση πρέπει πάντως να αποφασίσει ως προς το που θα στρίψει το καράβι. Να χαράξει τη φυσιογνωμία της ΝΔ και της κυβέρνησης δηλαδή. Θα είναι δεξιά ώστε να ικανοποιήσει το συντηρητικό ακροατήριο που αποδοκίμασε ορισμένες επιλογές της και πήγε πιο δεξιά. Και θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση διότι και σε όλη την Ευρώπη προς τα δεξιά κινείται το πολιτικό ρεύμα;

Ή να συνεχιστεί η πολιτική της κεντρώας «εισπήδησης» και η στρατηγική Μητσοτάκη απόλυτης άλωσης του Κέντρου, που έφερε και τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές του 2023;

Το σίγουρο είναι ότι η στροφή πρέπει να έχει πιο κοινωνικό πρόσημο, επισημαίνουν στην κυβέρνηση. Να διορθωθούν δηλαδή λάθη που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη. Από την ακρίβεια που ροκανίζει τα νοικοκυριά μέχρι τα σοβαρά θέματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία και τα σχολεία, στη Δικαιοσύνη και την απονομή της, στη γραφειοκρατία και το κράτος δικαίου, στην ασφάλεια.

Σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς, επισημαίνουν στην κυβέρνηση, θα γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια και με διαφορετικό ίσως πολιτικό προσωπικό, όπου χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ηττήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί δεν κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης – Άρθρο παρέμβαση

ΣΥΡΙΖΑ: Πού νίκησε και πού ηττήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

ΠΑΣΟΚ: Άνοδος αλλά… ήττα – Η επόμενη ημέρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη