ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κρίσιμη εβδομάδα αυτή που ξεκινά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την ώρα που και η τουρκική οικονομία περνά δύσκολες ώρες. Οι Βρυξέλλες βάζουν στο τραπέζι την συμπεριφορά της Άγκυρας τόσο στην σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών όσο και στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος η έκθεση Μπορέλ με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.
Προσερχόμενος σήμερα στην σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «κατ’ αρχήν θετική» την έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ, «διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η Έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ και της Επιτροπής όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ’αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ.
Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκθεση Μπορέλ αναφέρει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε νέες μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι οποίες στοχεύουν στο να προκαλέσουν ζημιές στα συμφέροντα της ΕΕ και των μελών της, ιδίως στα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.
Τα πιθανά μέτρα είναι:
- Υιοθέτηση πρόσθετων κυρώσεων κατά των Τούρκων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες γεώτρησης στη Μεσόγειο, και συμπερίληψη τουρκικών νομικών προσώπων στις εν λόγω λίστες
- Περαιτέρω περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
- Μέτρα που στοχεύουν άλλους τομείς, σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών
- Πρόσθετα μέτρα της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και των συναφών κλάδων, όπως απαγορεύσεις εισαγωγής / εξαγωγής για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες
Όπως όλα δείχνουν, η επιχείρηση «γοητεία» από την πλευρά της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες αποδίδει καρπούς. Η Αθήνα επιμένει πως είναι σημαντικό να παραμείνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας περισσότερο ως φόβητρο, προκειμένου η γειτονική χώρα να μένει στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας.
Ο Νίκος Δένδιας, σε τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους πρεσβεύτες της ΕΕ στην Αθήνα, τόνισε ότι δεν υφίστανται εχέγγυα πως η Τουρκία θα απόσχει από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή του casus belli.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ, επί τη βάσει και της έκθεσης που θα υποβάλουν ο κ. Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εξέταση αφενός μίας θετικής ατζέντας, αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά έναντι δύο κρατών-μελών».
Εξάλλου μετά το πέρας των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα έγινε γνωστό ότι ο κ. Δένδιας αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Άγκυρα στις 14 Απριλίου.
Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι περιμένει τον Έλληνα ομόλογό του και πως μεταξύ όσων θα συζητηθούν θα είναι και το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Η Αθήνα, ωστόσο, κράτησε επιφυλακτική στάση ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Ας γίνει πρώτα η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου και βλέπουμε…» ήταν το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης
Κι ενώ είναι σε εξέλιξη όλα τα παραπάνω, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών προκαλώντας εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις.
Η τουρκική απόφαση«στέλνει επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος τα ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Η Σύμβαση «στοχεύει στη διασφάλιση ουσιαστικής νομικής προστασίας σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και των πολλών συγκρούσεων, όπου οι γυναίκες είναι βασικά θύματα» αναφέρει ο ίδιος και πρόσθεσε:
«Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ηγεσία και να ενισχύσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όχι για να υποχωρήσουμε. Γι’ αυτό δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά απογοήτευση και δεν κατανοούμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από αυτήν τη σύμβαση που φέρει ακόμη και το όνομα της Κωνσταντινούπολης».
Διαβάστε ακόμη:
Διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης – Βουτιά του Γενικού Δείκτη
Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου: Όλο το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι ξένοι ηγέτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα