• Οικονομία

    Eurostat: Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 21% των Ελλήνων- «Έχουμε όμως πλεονάσματα»

    • NewsRoom
    Φτώχεια


    Η… ανάπτυξη έρχεται και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα πρωτογενή πλεονάσματα την ώρα που δύο στους δέκα Έλληνες ζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας μη μπορώντας να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας στερούμενοι ακόμα και το φαγητό ή τη θέρμανση του σπιτιού τους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες και αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2017.

    Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το 21,1% των Ελλήνων στερήθηκαν το 2017 βασικά υλικά αγαθά, με την Ελλάδα να έρχεται δεύτερη από το τέλος στη σχετική λίστα, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των χωρών που οι πολίτες στερούνται βασικών υλικών αγαθών.

    Συγκεκριμένα η χώρας μας εμφανίζει πίσω από τη Βουλγαρία τα υψηλότερα ποσοστά υλικής στέρησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, 21%.

    Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή στη μελέτη της εξετάζει την οικονομική αδυναμία των πολιτών να καλύψουν τα έξοδα για ένα συγκεκριμένο καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών και θεωρεί ως «σοβαρή υλική υστέρηση» την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν οικονομικά τουλάχιστον σε τέσσερα προϊόντα ή υπηρεσίες από την ακόλουθη λίστα:

    – να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως
    – να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό
    – να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα
    – να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά σε τακτική βάση
    – να έχουν πλυντήριο ρούχων
    – να συντηρούν το κόστος ενός αυτοκινήτου
    – να κάνουν μια εβδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού
    – να έχουν τηλέφωνο
    – να έχουν τηλεόραση

    Η Ελλάδα, αν και παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με το 2016 καθώς το ποσοστό της μειώθηκε από 22,4% στο 21,1% το 2017, εντούτοις συνεχίζει να έχει σημαντικά υψηλό ποσοστό και να κατέχει μια θέση στο βάθρο με τους πρωταθλητές της φτώχειας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 30%, στην τρίτη η Ρουμανία με 19,4% – θέση την οποία κατείχε η Ελλάδα το 2016 -, αφού μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό της που το 2016 ήταν στο 23,8%.

    Σημαντική βελτίωση μεταξύ των ετών 2016-2017 προκύπτει από τα στοιχεία σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Ιταλία, που εμφάνισε ποσοστό 9,2% καταγράφοντας μείωση 2,9%, η Κροατία με ποσοστό 10,3% (μείωση, σε σχέση με το 2016, 2,2%) αλλά και η Κύπρος με το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζουν σημαντική υστέρηση σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες να είναι στο 11,7%, μειωμένο κατά 1,9%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η κυβέρνηση το «πέτυχε»: Πλεόνασμα φτώχειας «στράγγιξε» επιχειρήσεις και νοικοκυριά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτογενές πλεόνασμα – μαμούθ 4% για την Ελλάδα το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ