Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, όπως ήταν αναμενόμενο, τοποθετεί το Eurogroup την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες στα κοινοβούλια όπου χρειάζεται έγκριση (μεταξύ των οποίων και το Γερμανικό) εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. “Περιμένουμε την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και στη συνέχεια το Δ.Σ. θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος του μήνα. Η δόση είναι στα 6,7 δισ. ευρώ. Τα 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα και 1 δισ. στη συνέχεια με την προϋπόθεση να προχωρούν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί», ανέφερε ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά την πορεία των εργασιών για τον μηχανισμό στο χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι σημειώνεται πρόοδος και η “η εργασία για τον μηχανισμό στο χρέος πάει καλά”.

Μάριο Σεντένο: Πρώτα τα 88 προαπαιτούμενα, μετά συζήτηση για το χρέος

Ο Μάριο Σεντένο, αφού επαίνεσε την Ελλάδα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, σημείωσε ότι οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος προχωρούν, αλλά θα υλοποιηθούν, μόνο αν η Ελλάδα ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Μέρος των μέτρων θα είναι και η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της αντικατάστασης αποπληρωμών με μεγάλο επιτόκιο με «φτηνότερο» χρέος του ESM, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος αποπληρωμής
Προσέθεσε, δε, ότι η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης (που ήδη ετοιμάζει) στο Eurogroup του Απριλίου.

Πιέρ Μοσκοβισί: Να μην χαθούν οι επόμενες 100 μέρες

Την ανάγκη να μην χαθεί χρόνος τις επόμενες 100 μέρες μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου την 21η Ιουνίου, ώστε να υπάρξει μια λύση-πακέτο για το ελληνικό ζήτημα, τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του ότι το καθεστώς μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο «δεν πρέπει να θυμίζει πρόγραμμα», αλλά να συμβολίζει την αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, με στόχο να καταστεί, όπως είπε, «μια κανονική χώρα στην καρδιά της ευρωζώνης».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου ο ΕSM αναμένεται να εγκρίνει τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε ότι προχωρούν οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος.