Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Το παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Θωμάς, μιλώντας στην εκδήλωση Bravo Sustainability Awards με θέμα “Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής σε συνθήκες κλιματικής κρίσης”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) στη μεταλιγνιτική εποχή, ο υφυπουργός είπε ότι το σχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από το λιγνίτη. Την επόμενη εβδομάδα θα συσταθεί η διυπουργική επιτροπή που θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Ο υφυπουργός συνέστησε εξάλλου στις ενεργειακές εταιρείες της χώρας και τη ΔΕΗ να γίνουν εξωστρεφείς και να συμμετάσχουν στην ενεργειακή αναδιάρθρωση των Βαλκανίων, καθώς, όπως είπε, το 90% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα Βαλκάνια είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.

Σημείωσε τέλος, ότι με την στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που γίνεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους μειώνεται παράλληλα και η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, καθώς ο ενεργειακός εφοδιασμός θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον ήλιο και τον άνεμο.

Από την πλευρά του ο  σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, κ. Γιώργος Κρεμλής, επισήμανε πως οι βραχονησίδες μπορούν να αξιοποιηθούν ως ενεργειακοί κόμβοι (energy hubs) με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μικρών αιολικών, καθώς και με αξιοποίηση της ενέργειας από τα κύματα.

Ο κ. Κρεμλής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που είναι από τα πιο φιλόδοξα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς περιλαμβάνει πιο υψηλούς στόχους (για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) σε σχέση με εκείνους που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες. Σημείωσε επίσης, ότι το αποτέλεσμα της πρόσφατης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Βαρκελώνη, ήταν απογοητευτικό.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Γιάννης Πανιάρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πιο εκτεθειμένη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Τόσο αναφορικά με τις επιπτώσεις στο κλίμα (όπως είπε προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστούν οι μέρες καύσωνα, θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις και θα επηρεαστεί ο τουρισμός, καθώς θα αλλάξουν οι περίοδοι αλλά και οι περιοχές), όσο και σε σχέση με τον λεγόμενο κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Δηλαδή την προοπτική να μετακομίσουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε γειτονικές τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν πολιτικές αντιμετώπισης και κλιματικής αλλαγής. Επ΄ αυτού, ζήτησε να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού και διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συνολικά.