ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έτοιμο για να ξεκινήσει παράνομη γεώτρηση πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, είναι το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Sertao», που μετονομάστηκε σε «Κανουνί», ενώ αυτές τις μέρες γίνονται οι διαδικασίες εξασφάλισης και ετοιμασίας των απαραίτητων πλοίων υποστήριξης.
Η Τουρκία, έχει μεν καταχωρήσει το όνομα «Κανουνί», όμως δεν άλλαξαν μέχρι χθες τα άλλα δεδομένα «μετεγγραφής» του γεωτρύπανου, μεταξύ των οποίων και η σημαία, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πάντως, ήδη, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει δύο πλοία υποστήριξης για τις νέες παράνομες δραστηριότητες, τα οποία – όπως και το «Κανουνί»– έχουν προσδέσει σε προβλήτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με αυστηρά ελεγχόμενη πρόσβαση, στον κόλπο της Σελεύκειας (Tasucu).
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το κυπριακό philenews.com δείχνουν ότι, η Τουρκία έχει ναυλώσει ακόμα δύο πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων, τα οποία θα φτάσουν στο ίδιο σημείο τα αμέσως επόμενα 24ωρα.
Η ενίσχυση με πρόσθετα πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων ήταν αναγκαία, λόγω του ότι τρία από τα έξι ειδικά πλοία που αγόρασε την τελευταία διετία η Τουρκία μεταφέρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα για υποστήριξη του «Πορθητή».
Η στρατιωτική προβλήτα (μέχρι πρόσφατα πρόσδεναν εκεί πολεμικά πλοία της Τουρκίας), ενώ είναι ενταγμένη στις υποδομές του ΝΑΤΟ, βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Σελεύκειας, του οποίου τμήμα έχει μετατραπεί σε βάση υποστήριξης των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσφατα, έχει ενισχυθεί και η μονάδα παραγωγής λάσπης για τις γεωτρήσεις στην ίδια βάση, κάτι που δείχνει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για να πραγματοποιεί ταυτόχρονα δύο γεωτρήσεις με τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Κανουνί» που διατηρεί στην περιοχή.
Όπως επιβεβαιώνεται από δορυφορικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το philenews.com , το γεωτρύπανο «Κανονί» είναι δεμένο τον τελευταίο μήνα στη νότια πλευρά της στρατιωτικής προβλήτας. Τα δύο πλοία υποστήριξης, έχουν δέσει στη βόρεια πλευρά της προβλήτας, ενώ τη Δευτέρα έγινε μετακίνησή τους, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για πρόσδεση και τρίτου πλοίου υποστήριξης.
Τα δύο πλοία υποστήριξης που εξασφαλίστηκαν και είναι δεμένα στην προβλήτα μαζί με το γεωτρύπανο, είναι το ιταλικών συμφερόντων «Ievoli Ivory» που έφτασε στην τουρκική βάση στις 9 Αυγούστου και το νορβηγικών συμφερόντων «Olympic Challenger» που έφτασε στις 10 Αυγούστου, ενώ τα πλοία υποστήριξης με οποία αναμένεται να ενισχυθεί επιπλέον το «Κανουνί», είναι τα επίσης ιταλικών συμφερόντων «Asso Ventutto» και «Asso Ventiquatro».
Το «Ievoli Ivory» ανήκει στην ιταλική εταιρεία Marnavi Offshore, ενώ το «Olympic Challenger» στην Νορβηγική Olympic Subsea. Τα δύο πρόσθετα πλοία που αναμένεται να προστεθούν στην υποστήριξη του «Κανουνί» είναι επίσης ιταλικά.
Αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου θα προβούν σε διαβήματα προς τις εταιρείες, ώστε να μη συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις έναρξης γεωτρητικών εργασιών, αρχικά με το «Φατίχ» και μετά με το «Γιαβούζ», οι αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατία, ανάγκασαν την Τουρκία να αγοράσει και να θέσει υπό τουρκική σημαία έξι –μέχρι στιγμής– πλοία υποστήριξης.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), έχει προγραμματίσει ακόμα δύο γεωτρήσεις εντός του 2020 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκ των οποίων η μία νοτιοδυτικά της Κύπρου και η δεύτερη (στον στόχο Narlıkuyu-1) στα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα.
Η Τουρκία, ουσιαστικά με την αναστολή των εργασιών των διεθνών ενεργειακών εταιρειών στην ανατολική Μεσόγειο και του γεωτρητικού προγράμματος στην Κύπρο, θεωρεί ότι έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ενίσχυση και εμπέδωση της παρουσίας και των παράνομων διεκδικήσεων της στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, στην Άγκυρα γνωρίζουν ότι όλες οι παράνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνουν τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι τεράστιες δαπάνες στις οποίες προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση (που ξεπερνούν μέχρι τώρα τα €3 δισ.), θα είναι σαν τρύπα στο νερό αν δεν βρεθεί κοίτασμα.
Στο μικροσκόπιο οι παρατάσεις στο «Γιαβούζ»
Ταυτόχρονα, στο μικροσκόπιο βρίσκεται σε συνεχή βάση και η δραστηριότητα του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι δύο παρατάσεις και η δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, με διπλές πτήσεις ελικοπτέρων μεταφοράς στελεχών, όπως και ο διαρκής αδιάλειπτος ανεφοδιασμός με πρόσθετο εξοπλισμό, απαιτούν καθημερινή και συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων.
Σειρά δεδομένων τηλεμετρίας, όσο και δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι το γεωτρύπανο τα τελευταία 24ωρα δεν διεξάγει γεώτρηση, προφανώς εν αναμονή κάποιων αποτελεσμάτων και αναλύσεων, ώστε να διαφανούν τα επόμενα βήματα.
Το Κανουνί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Συνελήφθη ο Υπουργός Ασφαλείας κατηγορούμενος για διαφθορά
- Πολιτική Προστασία: Συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και σήμερα, καθώς συνεχίζεται ο χειμωνιάτικος καιρός
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στον Περιφερειακό – Ανετράπη ΙΧ με μητέρα και τα δύο παιδιά της
- Χριστούγεννα στο Πεδίο του Άρεως – Το Πρόγραμμα το επόμενων ημερών