Στην δικαιοσύνη ετοιμάζεται να επιστρέψει την δικογραφία για την υπόθεση Novartis η προανακριτική επιτροπή, όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής στάση της πλευράς των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης.

Όπως ξεκαθάρισε  ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, “κάνουμε ότι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα που είναι και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε μια κρίση”, προσθέτοντας πως  προϋπόθεση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αρμοδιότητας της επιτροπής. Να ξεκαθαρίσει δηλαδή  ποιο θα είναι το όργανο που θα εξετάσει τα στοιχεία, αν θα είναι η Βουλή ή αν θα είναι δικαιοσύνη.

Με βάση τα λεγόμενά του, πλέον η επιτροπή θα εξετάσει τα  εξεταζόμενα αδικήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων (όπου την αρμοδιότητα θα έχει η Βουλή, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έχουν παραγραφεί) ή αν δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των ελεγχόμένων, (οπότε θα επαναδιαβιβαστεί στη  δικαιοσύνη).

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποστηρίζουν πως η υπόθεση θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, διότι έτσι μόνο τα αδικήματα δεν θα παραγραφούν και τα πρόσωπα θα προχωρήσει η διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση προειδοποιεί πως σε περίπτωση που διαβιβαστούν πίσω στη Δικαιοσύνη τα έγγραφα, εκείνη δεν θα μπορέσει να προχωρήσει την έρευνα. Και αυτό καθώς σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις, η Δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας (τα μόνα που εξετάζει η επιτροπή σύμφωνα με την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και η υπόθεση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Έτσι “θα μείνει μόνο η λάσπη σε βάρος των πολιτικών προσώπων”. Για τον λόγο αυτό, επιμένουν πως η προανακριτική της βουλής πρέπει να είναι αυτή που θα εξετάσει εις βάθος την υπόθεση.

Πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι το θέμα της αρμοδιότητας δεν έχει κλείσει, θα συνεχίσει να εξετάζεται από την επιτροπή στις επόμενες συνεδριάσεις. Προτείνουν όμως παράλληλα να ξεκινήσει και να προχωρήσει η εξέταση των δέκα πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 156 του Κανονισμού της Βουλής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Να έχουν δηλαδή αυτοπρόσωπη παρουσία, σύμφωνα με τη διάταξη που προβλέπει ότι κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης, και καλείται από την επιτροπή να δώσει εξηγήσεις.

Η πρόταση όμως αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους δικονομικούς κανόνες, καθώς οι μάρτυρες είναι αυτοί που εξετάζονται πρώτοι. Η στάση αυτή της κυβέρνηση έχει προκαλέσει νέα κόντρα με την αντιπολίτευση.

Εξαίρεση, πάντως, αποτελεί η περίπτωση του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος προσέρχεται την προσεχή Τρίτη στην ειδική επιτροπή, με κύριο αντικείμενο τις ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας που έχει προβάλει σε επιστολή του. Η ΔΗΣΥ δηλώνει ότι αυτός θα είναι προεχόντως ο λόγος της αυτοπρόσωπης παρουσίας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η παρουσία του κυρίου Βενιζέλου θα γίνει και για να αναπτύξει την επιστολή του αλλά και σε εφαρμογή του κανονισμού για την εξέταση των αναφερομένων προσώπων.

Το ζήτημα της κατάθεσης μαρτύρων, είναι ένα ακόμη ζήτημα, με το οποίο κόμματα της αντιπολίτευσης συναρτούν με την παραμονή τους στις εργασίες της ειδικής επιτροπής. “Αν δεν υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι θα έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ”, ανέφερε νωρίτερα σήμερα, μέλος της επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί και το σκεπτικό υπαγωγής των τριών μαρτύρων που κατονομάζουν πολιτικά πρόσωπα, σε καθεστώς προστασίας. Στην επιτροπή έφτασε σήμερα επιστολή-αίτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ Α. Γεωργιάδη, με την οποία ζητεί να λάβει γνώση για το σκεπτικό αυτό από την δικαστική αρχή.

Κρίσιμο ζήτημα για τη ΝΔ, είναι να διευκρινιστεί με ποιο σκεπτικό οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος υπήχθησαν στον ν. 2928/2011 και όχι στον νόμο του 2014 και το άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Πρόκειται για διατάξεις που αφορούν τη διαφθορά στον πολιτικό κόσμο και εισάγουν προστασία για μάρτυρες, αλλά απαιτούν οι μάρτυρες αυτοί να μην εμπλέκονται στις εγκληματικές πράξεις που ερευνώνται και να μην αποβλέπουν σε ίδιον όφελος.

Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση μετράει ήδη μια απώλεια. Το ΚΚΕ αποχώρησε από την ειδική επιτροπή της Βουλής και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πως μεθοδεύουν συσκότιση της υπόθεσης, και πως συμπλέουν μαζί τους ΝΔ και ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποχώρησε το ΚΚΕ από την προανακριτική για τη Novartis

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενιζέλος για Novartis: Να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης