Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή παρουσιάζει την ανάλυση του Αντώνη Γαλανόπουλου, Project Coordinator & Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, για την ψήφο των νέων στις Ευρωεκλογές. Η ανάλυση εντάσσεται στο Project του Eteron με τίτλο “Youth – Voice ON”.

Η ανάλυση καταγράφει τις εκλογικές τάσεις που επικρατούν μεταξύ των νέων ψηφοφόρων και εστιάζει σε τρεις κατηγορίες: α) στην ηλικιακή ομάδα 17 – 24 ετών, β) σε όσες και όσους είναι φοιτητές και φοιτήτριες και γ) στην ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το Results Report του κοινού exit poll (Metron Analysis, Alco, Marc, MRB, GPO) που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.672 ψηφοφόρων, με προσωπικές συνεντεύξεις έξω από 90 εκλογικά κέντρα πανελλαδικά.

1

Ο Αντώνης Γαλανόπουλος, με βάση τα αποτελέσματα του κοινού exit poll, εξειδικεύει την επιρροή των πολιτικών κομμάτων στις τρεις αυτές κατηγορίες νέων ψηφοφόρων, ενώ τονίζει την σημαντικότητα της ηλικίας ως δείκτη πρόβλεψης της εκλογικής συμπεριφοράς. “Σε πρόσφατη έρευνα του Γερμανικού ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung, το 60% των νέων έως 29 ετών στην Ελλάδα δηλώνει πως νιώθει ότι τα συμφέροντά του δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το στοιχείο αυτό υποδεικνύει μια έλλειψη αντιπροσώπευσης των νέων ψηφοφόρων”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι: “Οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ της νεανικής ψήφους και του εθνικού μέσου όρου των κομμάτων, υποδεικνύουν ένα διαφορετικό μοτίβο εκλογικής συμπεριφοράς. Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να εξαχθεί είναι πως η ψήφος των νέων είναι περισσότερο κατακερματισμένη από αυτή του γενικού πληθυσμού, καθώς κανένα κόμμα δεν αγγίζει το κατώφλι του 20%. Επιπλέον, τόσο οι ψηφοφόροι της Gen Z όσο και οι millennials φέρνουν σημαντικές ανακατατάξεις στην εκλογική δύναμη των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και η Νέα Αριστερά συγκεντρώνουν και στις τρεις νεανικές κατηγορίες ψηφοφόρων ποσοστά χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρους τους. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας, η Φωνή Λογικής και το ΜέΡΑ25-Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά καταγράφουν και στις τρεις ομάδες ποσοστά υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου τους. Μεικτή είναι η εικόνα στην Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ, καθώς και τα δυο κόμματα πέτυχαν ποσοστά μεγαλύτερα του εθνικού μέσου όρου μόνο στις ηλικίες 25-34 ετών.”

Τέλος, μιλά για το γεγονός ότι το πολιτικό τοπίο σε φάση αναδιάταξης, επικαλούμενος πρόσφατες μετρήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση παραμένει εντός του κύκλου της πολιτικής και εκλογικής φθοράς που άνοιξαν οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στην πλευρά των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων παρατηρούνται αλλαγές και διεργασίες που μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε αλλαγή των συσχετισμών. Η αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς συνιστούν κρίσιμες προκλήσεις για το πολιτικό σύστημα της χώρας και εν τέλει για την ίδια τη δημοκρατική πολιτική. Σε αυτό το περιβάλλον, παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάζουμε την εκλογική συμπεριφορά και τις πολιτικές στάσεις της νεολαίας καθώς, επίσης, τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής δράσης και συμμετοχής που ενδεχομένως υιοθετεί.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση του Αντώνη Γαλανόπουλου στο eteron.org όπου και θα βρείτε χρήσιμα γραφήματα σχετικά με την εκλογική συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο Μαρινάκης θέλει να κάνει τον Εντού CEO σε Ολυμπιακό, Νότιγχαμ και Ρίο Άβε

ΣΕΣΜΑ: Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες των συμβούλων management για την οικονομία

ΓΣΕΕ: Στο υπουργείο Εργασίας οι παρατηρήσεις της για τον υπολογισμό κατώτατου μισθού