Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας
Στην Ελλάδα και στην αγορά των πυραύλων S-300 από τη Ρωσία, στάθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, τονίζοντας πως «κανείς δεν είπε τίποτα στην Ελλάδα». Αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, καθώς και στα θέματα της οικονομίας της χώρας, εν όψει και των εκλογών της 24 Ιουνίου.
Ερωτηθείς από το Bloomberg για το αν είναι «έτοιμος να πληρώσει το τίμημα» για την απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία και αν αναμένει επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν απάντησε: «Αυτή τη στιγμή όπως είναι γνωστό είμαστε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι σύμμαχος και όπως είναι γνωστό η Ελλάδα αγόρασε πυραύλους S-300 από τη Ρωσία.
Έχουν πει τίποτα στην Ελλάδα για τους S-300; Δεν έχουν πει. Από την άλλη πλευρά, φυσικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ είπε για την απόφαση που έχει λάβει η Τουρκία αναφορικά με τους S-400 πως ‘είναι επιλογή του συμμάχου μας, μπορούν να λάβουν μια τέτοια απόφαση’. Αυτή τη στιγμή έχουμε την ελευθερία, την ανεξαρτησία να αγοράσουμε τις αμυντικές μας ανάγκες από συμμάχους, από οποιαδήποτε χώρα. Αν δεν μπορούμε να τα πάρουμε από τις ΗΠΑ, αν η Γερουσία δεν μας το επιτρέπει, ή το Κογκρέσο δεν μας το επιτρέπει, δεν θα βρούμε μια λύση μόνοι μας; Φυσικά θα βρούμε μια λύση μόνοι μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε βήματα που θα κάνουμε και προετοιμαζόμαστε να κάνουμε και θα κάνουμε. Μάλιστα, έχουμε πραγματοποιήσει συζητήσεις με την Rolls Royce», είπε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «θα αγοράσουμε τα προϊόντα που θεωρώ πως είναι στρατηγικά, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, από τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να κόψουμε τους δεσμούς μας με τη Ρωσία από αυτήν την άποψη. Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, όχι κυρώσεις».
Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Ερντογάν είπε πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε πρόβλημα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν σημεία όπου οι σκέψεις μας δεν ευθυγραμμίζονται».
Στα θέματα της οικονομίας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, πως σκοπεύει να σφίξει τον κλοιό του γύρω από την οικονομία και να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική της χώρας του αν κερδίσει στις εκλογές (δήλωση που έστειλε την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό). Αυτό «μπορεί να κάνει ορισμένους να αισθανθούν άβολα, όμως πρέπει να το κάνουμε. Διότι αυτοί που κυβερνούν του κράτος είναι αυτοί που λογοδοτούν στους πολίτες».
Για το θέμα των επιτοκίων, ο κ. Ενρτογάν είπε πως η μείωσή τους θα οδηγούσε σε χαμηλότερο πληθωρισμό, διότι θα μειώνονταν το κόστος δανεισμού. «Φυσικά η κεντρική μας τράπεζα είναι ανεξάρτητη», είπε, «όμως η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να πάρει αυτήν την ανεξαρτησία και να βάλει στην άκρη τα σήματα που δίνει ο πρόεδρος».