ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οδηγός στις αποφάσεις μας είναι τα επιστημονικά δεδομένα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό.
Θέλουμε τον πολίτη σύμμαχο, ξέρω ότι είναι πολλά τα ερωτήματα και είναι μεγάλη η στενοχώρια για τα έκτακτα μέτρα, όπως και ο φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις, σημείωσε.
Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις αποφάσεις, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα, σημείωσε και ανακοίνωσε ότι από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η χώρα μπαίνει σε οριζόντιο lock down.
Κλείνουν γυμνάσια και λύκεια, ανοιχτοί παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.
Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα, πρόσθεσε και είπε ότι δεν θα αναλάβει την ευθύνη να θέσει σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των ανέργων:
- όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση για Νοέμβριο 800 ευρώ αντί 534 ευρώ. Πέραν του δώρου Χριστουγέννων
- επεκτείνονται κατά δυο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας
- θα χορηγηθεί μια εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια άνεργους, περίπου 130.000 πολίτες.
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια SMS για να βγαίνει κάποιος από το σπίτι.
Aνοιχτά παραμένουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού, ενώ για αυτούς οι οποίοι μετακινούνται είναι καθολική και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ειδικές μέριμνες για να μην παρεμποδιστεί η οικονομική δραστηριότητα, πχ στις γεωργικές εργασίες, όπως στις μετακινήσεις για μάζεμα ελιάς.
Η εκθετική αύξηση καθόρισε τις αποφάσεις
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί λαμβάνονται αυτά τα έκτακτα μέτρα τώρα, ενώ πριν από μία εβδομάδα περίπου αποφασίστηκε ένα πλαίσιο πιο ήπιων μέτρων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η απάντηση είναι πολύ σαφής:
«Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα.
» Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας.
» Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συνεχίζαμε με αυτό το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
» Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», με αυτή την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε τρεις ή σε τέσσερις ημέρες».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παρουσίασε την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.
Τόνισε ότι ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία στην Ελλάδα και παγκοσμίως δεν υπάρχουν τόσοι νοσηλευόμενοι μήνα Οκτώβριο και Νοέμβριο εξαιτίας ενός ιού που προκαλεί πνευμονία. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι χθες καταγράφηκαν 1.600 νοσηλευόμενοι στην επικράτεια.
Υπάρχουν κατά μέσο όρο 170 εισαγωγές την ημέρα, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό θα πιέσει αφόρητα το σύστημα υγείας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι 20πλασιάστηκε ο αριθμός των τεστ με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ ημερησίως για να ελέγξουμε την επιδημία.
«Κάτι άλλαξε δραματικά»
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση, όταν την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωνε lock down μόνο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για εύλογο ερώτημα.
«Για λόγους που δεν κατανοούμε απόλυτα, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς. Κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Επέλεξα να πάμε σε lock down πριν γίνει κόκκινη όλη η χώρα» είπε.
Ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε ότι οι επιστήμονες εξεπλάγησαν με την ταχύτητα μετάδοσης το τελευταίο διάστημα. Δεν την περιμέναμε, είπε. Πρόσθεσε ότι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχει αλλάξει κάτι στον ιό, ωστόσο δεν υπάρχουν τέτοια τεκμηριωμένα δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη από τον Ιούνιο που σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Σε ερώτηση γιατί κλείνουν μόνο γυμνάσια και λύκεια και όχι τα δημοτικά, ο πρωθυπουργός απάντησε δέχτηκε την την εισήγηση επειδή τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν δική τους κοινωνική ζωή και μπορεί να ευνοούν την μετάδοση του ιού.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί καλύτερα σε μεγαλύτερα παιδιά.
Σε ερώτηση εάν είναι πιθανό και ένα τρίτο lock down στις αρχές του 2021 ο πρωθυπουργός απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα γίνει. «Είμαστε βέβαιοι ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Το ερώτημα είναι πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Θα επανέλθουμε σε κανονικότητα με κανόνες, όχι όπως τον Ιούνιο» είπε.
Πρόσθεσε ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικές, υπάρχουν πυρομαχικά και συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει δανειστεί το τελευταίο διάστημα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
«Αν χρειαστεί να κινητοποιηθούν περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα το κάνουν» σημείωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μην τηρηθούν τα μέτρα εξαιτίας της κούρασης στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που με συνέπεια και υπευθυνότητα τήρησαν τα μέτρα.
«Δεν ήταν όλοι, αν ήταν όλοι δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Ξέρουμε όλοι από πού προήλθε η έξαρση του β’ κύματος, αλλά δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια.
Τίποτα δεν είναι πιο σκληρό από τον μονότονο ήχο των αναπνευστήρων στις εντατικές, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά για να τονίσει την ανάγκη τήρησης των μέτρων.
«Θέλω να επανέλθουμε τον Δεκέμβριο»
«Πρόθεση μας είναι να περιορίσουμε τώρα τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, όχι μόνο για έτσι θα αποφύγουμε την πίεση στα νοσοκομεία μας, αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, αλλά και γιατί θέλω να επανέλθουμε το Δεκέμβριο, την εποχή των γιορτών, που είναι σημαντική περίοδος για την αγορά, σε κάποιου είδους κανονικότητα.
» Αλλά και αυτή η κανονικότητα θα είναι με κανόνες δεν θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν τον Ιούνιο τον Αύγουστο» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι «οι αντοχές της οικονομίας είναι σημαντικές και η χώρα έχει πυρομαχικά».
«Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης»
«Όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις ειδικών» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούσαν με την αύξηση των μαθητών στα σχολεία και των επιβατών στα πλοία και για ποιο λόγο δεν δίδονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο τουρισμός δεν επιβάρυνε την διασπορά του ιού, αφού τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται τώρα και όχι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν.
Τα δεδομένα για Αύγουστο και Σεπτέμβριο δείχνουν ελεγχόμενη αύξηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καταλήγει σε μια απόφαση που δεν είναι πάντα ομόφωνη.
«Για τα σχολεία υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, εκφράστηκαν αλλά πρέπει να καταλήξει κάπου η επιτροπή έστω και δια ψηφοφορίας. Είναι προσβολή προς τους επιστήμονες τα όσα λέγονται για την επιτροπή. Έχουν λόγο οι επιστήμονες, και μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά η επιτροπή καταλήγει σε συστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητη η σύσταση της επιτροπή για τα Μεσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά το πως θα το κάνουμε, είναι δική μας δουλειά» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με τα εμβόλια ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε όλα όσα αγοράσει η ΕΕ και πως ήδη εκπονείται σχέδιο ταχύτατου εμβολιασμού.
Πρέπει να πείσουμε και τους επιφυλακτικούς ότι είναι ασφαλή και γι’ αυτό είχα πει χαριτολογώντας ότι πρώτος θα πήγαινα εγώ και η οικογένειά μου να εμβολιαστούμε, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανακοινώσεις από Σταϊκούρα – Χαρδαλιά
Μετά τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, στις 15:00 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το υπουργείο Οικονομικών, θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.
Στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.