Παναγιώτης Θεοδωρικάκος
Σήμερα ψηφίζεται στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, με στοίχημα να σπάσει το ρεκόρ των θετικών ψήφων που έχει λάβει ποτέ νομοσχέδιο. Η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί και η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το απόγευμα. Κατά πληροφορίες, στην συζήτηση θα παρέμβουν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Για να περάσει ο νόμος χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.
Τους προηγούμενους μήνες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να πετύχει συμφωνία και να γίνει πράξη η ψήφος των απόδημων.
Από τις επιτροπές φάνηκε ότι συγκεντρώνεται πλειοψηφία 205 βουλευτών από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης. Έπειτα από τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε κοντά στον «ναι», ωστόσο είχε επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια.
Με αυτά τα δεδομένα, το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων μπορεί να περάσει με 291 «ναι», δηλαδή από τους βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΜεΡΑ25, οι οποίοι προσανατολίζονται να καταψηφίσουν.
Τα βασικά σημεία του είναι:
1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.
2. Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Τα κόμματα θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 υποψηφίους από την ομογένεια και εφόσον το κάνουν οφείλουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον έναν σε μια από τις 3 πρώτες θέσεις.
4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα
β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.
Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:
α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή
Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας:
– δεν έχει συμπληρώσει 30 ζωής και
– έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, περίπου 340.000 Έλληνες του εξωτερικού πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς του νόμου και θα μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.