Η ενόχληση της Μόσχας για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φαίνεται πως φέρνει μια μεταστροφή στην ρωσική εξωτερική πολιτική και μια προσέγγιση Ρωσίας – Ελλάδας, λίγα 24ωρα πριν από την έλευση στην Αθήνα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, που κρατά το αξίωμά του από το 2004, φτάνει στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, στο τραπέζι των ελληνορωσικών συζητήσεων μπαίνουν «οι τρόποι ενεργοποίησης του πολιτικού διαλόγου, η εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η ανάπτυξη των πολιτιστικό-ανθρωπιστικών σχέσεων».

«Επίσης προβλέπεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σε διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο» συνέχισε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι προγραμματίζεται η υπογραφή μνημονίου για την διοργάνωση Έτους Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα το 2021.


Ενώ η Ρωσία κρατούσε στάση ουδετερότητας στο θέμα της ελληνοτουρκικής διαμάχης, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δύο παρεμβάσεις από την πλευρά της ρωσικής διπλωματίας που έδειξαν ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις όχι μόνο βγαίνουν από τον «πάγο», μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2018, αλλά και ότι η Μόσχα τάσσεται με την Ελλάδα στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρώτα ήρθε το tweet της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, το οποίο ανέφερε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, το τουρκικό casus belli.

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα και επισημαίνει: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

Το παραπάνω tweet έγινε στις 15 Οκτωβρίου. Πέντε ημέρες αργότερα ακολούθησε νέο tweet, αυτή την φορά από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο δεύτερο αυτό «τιτίβισμα» η ρωσική διπλωματία έκανε μνεία στα 193 χρόνια από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, όταν Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία νίκησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.

«Ο θρίαμβος των συμμαχικών δυνάμεων άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία» αναφέρεται στο tweet, μια έμμεση στήριξη της ελληνικής πλευράς έναντι της Τουρκίας.

Τουρκικά δημοσιεύματα μίλησαν για «σκανδαλώδη» κίνηση της Ρωσίας κατά της Τουρκίας που ήθελε να «χαϊδέψει» την Ελλάδα ενόψει και της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών και στην σκιά της επικίνδυνης κατάστασης που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι θα στείλει μηνύματα στην Άγκυρα, ενώ μπορεί να ασκήσει πιέσεις και προς την πλευρά των Βρυξελλών.

Ειδικά η ΕΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει την ρωσική επιρροή να αυξάνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαιτέρως μετά το πλήγμα που έχει δεχτεί η ισχύς του ΝΑΤΟ εξαιτίας της αμερικανικής αποστασιοποίησης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ήταν να επισκεφτεί την Αθήνα το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο εξαιτίας της κρίσης στις ελληνορωσικές σχέσεις είχε ακυρώσει την επίσκεψή του βάζοντας στον πάγο τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η κρίση είχε ξεκινήσει όταν η Αθήνα είχε απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και είχε απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο, με την κατηγορία παράνομων ενεργειών κατά της εθνικής ασφάλειας και ειδικότερα της απόπειρας παρέμβασης στο ζήτημα της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.