ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καμία διάθεση για παροχή ουσιαστικών εξηγήσεων δεν είχε η επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή, η οποία βρέθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έχοντας κληθεί από την αντιπολίτευση, για εξηγήσεις γύρω από το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE και τον Μανώλη Πετσίτη. Στο πλευρό της στάθηκε η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία με συνεχείς παρεμβάσεις προστάτευσε την κα Ζαΐρη, οδηγώντας μάλιστα τη συνεδρίαση σε ένα… άδοξο τέλος.
Η κα Ζαΐρη επικαλέστηκε το απόρρητο με το οποίο δεσμεύεται για τις έρευνες της, αρνούμενη να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης. «Ενημερώθηκα για το θέμα από τις εφημερίδες αν είχαμε βρει οτιδήποτε θα το είχαμε στείλει στον εισαγγελέα. Ο,τι στοιχείο υπάρχει το έχουμε στείλει στον εισαγγελέα. Ακόμα και με κλειστά τα μικρόφωνα δεν μπορεί κανείς να με υποχρεώσει να αναφερθώ στην συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλούμαι την αρχή της εχεμύθειας, υπάρχει εκεί. Δε λέει ο νόμος ότι υπάρχει η αρχή της εχεμύθειας πλην της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην υπόθεση της ΔΕΠΑ υποστήριξε γενικά πως είναι μια ιστορία 20 και πλέον ετών. «Αν είχαμε βρει οτιδήποτε θα είχε σταλεί αρμοδίως και θα το είχατε μάθει. Το ζήτημα της ΔΕΠΑ είναι μία υπόθεση που χρονίζει από εικοσαετία. Οι οφειλές των λιπασμάτων πάνω στην ΔΕΠΑ δεν είναι τωρινές είναι πολλών ετών. Το γεγονός ότι αγοράστηκε από έναν ιδιώτη πριν από μια δεκαετία έχει προσλάβει διαφορετικές διαστάσεις αλλά δεν είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε από μας».
Παράλληλα, η Άννα Ζαΐρη υποβάθμισε την απομάκρυνση του προϊσταμένου που είχε επιφορτιστεί με την έκδοση πορίσματος για την υπόθεση της ΔΕΠΑ, Υποστήριξε πως πρόκειται για έναν χαμηλόβαθμο αστυνομικό, 60 ετών, που δεν είχε επί της ουσίας σχέση με την υπόθεση. «Είναι ένας άνθρωπος που είναι πάρα πολλά χρόνια στην αρχή μπορεί και 15, είναι ένας αστυνομικός ο όποιος δεν είναι κανένα μεγάλο στέλεχος, ένας αστυνομικός τον οποίο εγώ παρέλαβα με πολύ χαμηλό βαθμό. Δεν είχε κανένα αξίωμα, ήταν υπαστυνόμος. Ο άνθρωπος αυτός κοντεύει τα 60, κανονικά θα έπρεπε να είχε βγει στη σύνταξη από καιρό, είναι με παράταση.Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έγινε από μένα προϊστάμενος εγώ τον ονόμασα προϊστάμενο γιατί ήταν πιο έμπειρος» είπε.
«Υπάρχουν πάρα πολλά ψεύδη στην διαρροή των πληροφοριών που έγινε. Πρώτο ψευδός είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν η λύση στην συγκεκριμένη υπόθεση. Μας είπε ότι τον έδιωξαν επειδή χειριζόταν την υπόθεση αλλά στην πραγματικότητα δεν την χειριζόταν αλλά την επέβλεπε, άλλος την χειριζόταν. Την υπόθεση την χειρίζεται εκτός από τους υπαλλήλους κάθε φορά και ένα μέλος το οποίο μέλος είναι συνεχώς σε ενημέρωση για το που βρίσκεται η υπόθεση. Είναι δόλιο το ψέμα ότι με το που απομακρύνθηκε ο άνθρωπος η υπόθεση βούλιαξε. Είναι κωμικό να μιλάμε για εισηγήσεις. Καμία καθυστέρηση δεν έχει υπάρξει στην ΔΕΠΑ, είναι μια υπόθεση εικοσαετίας δεν είναι σχετική με τον Λαυρεντιάδη είναι πολύ πριν την αγοράσει ο Λαυρεντιάδης» υποστήριξε η κα Ζαΐρη.
Η συνεδρίαση τελείωσε απότομα με την κα Χριστοδουλοπούλου, η οποία έκλεισε άρον άρον τη συνεδρίαση, φωνάζοντας πως «Λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης, Ο εισαγγελέας Βενιζέλος επιμένει στις ερωτήσεις του.»
Η αντίδραση αυτή της κας Χριστοδουλοπούλου ήρθε επειδή ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εξηγήσεις από την κα Ζαΐρη κάνοντας αναφορά σε έγγραφο του προηγούμενου επικεφαλής της αρχής, Γιώργου Παντελή, ο οποίος είχε προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ελεγχθούν οι οφειλές της ELFE του κ. Λαυρεντιάδη προς την ΔΕΠΑ. Την ίδια ώρα, η κα Ζαΐρη είχε αναφέρει πως δεν δικαιούται εκ της θέσεως της να κάνει τέτοιες ενέργειες.
«Ασχολούμαστε με ζητήματα που είναι περιφερειακά αν υπάρχει μαύρο χρήμα θα έπρεπε να το ψάξουμε σε αυτόν που το παρήγαγε. Ξέφυγε η υπόθεσης στις λεπτομέρειες που είναι ένα παρακλάδι. Δεν μπορούσα εγώ ούτε όφειλα να ψάξω εάν οι καταβολές του ομίλου Λαυρεντιάδη προς την ΔΕΠΑ ήταν ορθές ή όχι», είχε αναφέρει η κα Ζαΐρη.
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο του Γεωργίου Παντελή αποδομεί την επιχειρηματολογία της κ. Ζαΐρη περί αναρμοδιότητας.
Σχολιάζοντας η κ. Ζαΐρη το έγγραφο,αρκέστηκε να απαντήσει πως «είμαι εντυπωσιασμένη από το πόσο απόρρητα έγγραφα βρίσκονται στα χέρια σας».
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου συνέχισε σε ολόκληρη τη συνεδρίαση τις παρεμβάσεις, ενώ καλούσε εμμέσως την κα Ζαΐρη να μην απαντά στις ερωτήσεις κάνοντας επισημάνσεις για το απόρρητο που δεσμεύει την έρευνα της.
Είναι χαρακτηριστικός ο παρακάτω διάλογος με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης:
Βενιζέλος: Μην απαξιώνετε τη Βουλή και τους βουλευτές. Εάν έχετε κόπωση μπορείτε να φύγετε, η επιτροπή έχει αντιπρόεδρο.
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Θα κάτσουμε εδώ ως το βράδυ για να βγει είδηση. Κυρία Ζαΐρη θέλει να σας εκμαιεύσει μια απάντηση ότι βρήκατε λεφτά στον Πετσίτη, πέστε το να τελειώνουμε. Αυτό επί κ. Βενιζέλου λέγεται κοινοβουλευτικός έλεγχος. Έχουμε περάσει στο φαιδρό. Κυρία Ζαΐρη πείτε τους κάτι που θα μπορούν να το αξιοποιήσουν στις ομιλίες τους στη Βουλή.
Τζαβάρας : Είστε πρόεδρος εσείς η αβανταδόρος; Δεν ντρέπεστε λίγο;
Χριστοδουλοπούλου: Αφήστε αυτά αυτά τα θεατρικά σε μένα δεν σας κάνω λογοκρισία
Βορίδης: Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αισθάνεσαι την ανάγκη να παρέμβετε δεν μπορεί να απαντήσει κυρία Ζαΐρη;
Αννέτα Καββαδία: Δεν τους βολεύουν οι απαντήσεις και θέλουν να φωνάζουν.