• Πολιτική

    «Επίθεση» από το Ποτάμι στην Ιερά Σύνοδο για το «όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία»

    • NewsRoom
    Θεοδωράκης


    Την αντίδραση του Ποταμιού προκάλεσε η δημοσιοποίηση της γνώμης της Ιεράς Συνόδου γύρω από το ζήτημα της χρήσης του όρου «Μακεδονία» κατά την προτεινόμενη νέα ονομασία για την ΠΓΔΜ. Η Εκκλησία της Ελλάδος δήλωσε αντίθετη με τη χρήση του όρου.

    Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αναφέρει πως η Ιη άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της Εκκλησία της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτησή της «υπέρβαση του ρόλου της, που δυσχεραίνει την επίλυση ενός προβλήματος που διαιωνίζεται εις βάρος των συμφερόντων της χώρας». Αντίθετα, πάντως, θεωρεί σημαντικό πως στην απόφαση της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μη δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα, ενόψει της επικείμενης έναρξης των συνομιλιών για επίλυση του ζητήματος, και να μην στηρίξει επισήμως τα συλλαλητήρια.

    Υπενθυμίζεται πάντως πως μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν είναι και αυτό του ονόματος της Ορθόδοξης εκκλησίας της Οχρίδος, η οποία χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το όνομα «Μακεδονική».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

    «Μολονότι η σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν θυμίζει σε τίποτα τα εμπρηστικά κηρύγματα του παρελθόντος και παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιδοκιμάζει τη γραμμή των συλλαλητηρίων, οφείλουμε να σημειώσουμε -με αφορμή τη σημερινή απόφαση- ότι η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Η Εκκλησία της Ελλάδος διαδραματίζει κι έχει να διαδραματίσει περαιτέρω σημαντικό ρόλο στον δικό της τομέα. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ανεδαφικές θέσεις του παρελθόντος και τον λαϊκισμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία erga omnes, καθ΄υπέρβασιν του ρόλου της, δυσχεραίνει την επίλυση ενός προβλήματος που διαιωνίζεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιερά Σύνοδος: Όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια

     



    ΣΧΟΛΙΑ