• Πολιτική

    Υπόθεση Novartis: Επιστολή Καλογήρου διαψεύδει τον εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή

    • Ρεγγίνα Σπυράτου

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου


    Διαψεύδει ο υπουργός Δικαιοσύνης τον εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή ότι τον είχε ενημερώσει λεπτομερώς για παράτυπες δικονομικές ενέργειες στην έρευνα της Novartis καθώς και για «βιαστικές» διώξεις σε βάρος πρώην υπουργών.

    Ο κ. Καλογήρου σε γραπτή δήλωση του απαντά στα όσα του προσάπτει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στη δική του δήλωσή.

    Συγκεκριμένα, ο παραιτηθείς επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς υποστηρίζει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «γνώριζαν για το δικονομικώς στραβό δρόμο» των ερευνών για τη Novartis, το «αλαλούμ» στις εκκρεμείς υποθέσεις της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αλλά και την «ανεπάρκεια των εισαγγελέων Διαφθοράς» και, κατά τον κ. Αγγελή, συζητούσαν με τον κ. Καλογήρου την κατάργηση της συγκεκριμένης Εισαγγελίας.

    Η απάντηση του Μιχάλη Καλογήρου έχει ως εξής:

    «Αμέσως μετά την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ο τελευταίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο.

    Σε σχέση με όσα αναφέρονται σε αυτή, απόλυτα διευκρινίζεται ότι έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.

    Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών.

    Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία.

    Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα».



    ΣΧΟΛΙΑ